5x Veelgemaakte fouten asbest verwijderen

kosten asbest verwijderen2
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Asbest is geen materiaal waarmee je de fout in wilt gaan. Tussen 1945 en 1994 werd het erg veel gebruikt in de bouw, omdat het brandremmend, isolerend, sterk en goedkoop is. Er werd van alles van asbest gemaakt, totdat men er achter kwam dat de vezels erg schadelijk zijn voor de gezondheid als deze regelmatig worden ingeademd. Het gebruik van asbest werd direct verboden, maar het resultaat is dat we nu met woningen en gebouwen zitten die nog wel asbest bevatten. Omdat dit asbest mogelijk erg schadelijk is, kun je hier het beste direct wat aan laten doen. Hier lees je over de veelgemaakte fouten omtrent asbest saneringen.

Niet direct een inventarisatie inplannen

Als jij zekerheid wilt hebben over het materiaal in jouw woning, dan kun je het beste beginnen met het inplannen van een asbestinventarisatie. Tijdens deze inventarisatie wordt alle asbest in en om jouw woning in kaart gebracht. Er worden foto´s gemaakt, monsters genomen en er wordt gekeken welk type asbest het betreft. Eventueel kan het zijn dat er gesloopt moet worden, omdat het asbest niet zichtbaar is. Dit alles wordt verzameld in een rapport, er worden conclusies aan toegevoegd en er wordt voorgesteld hoe het asbest het beste kan worden verwijderd. Na dit rapport weet je exact wat de status is van jouw probleem, hoe urgent het is om actie te ondernemen en wat de mogelijke volgende stappen zijn. Naar aanleiding daarvan kun je dan besluiten wat je het beste kunt doen.

 

Niet overwegen zelf het asbest te verwijderen

Niet alle asbest is gevaarlijk. Is er sprake van hechtgebonden asbest, dan is de kans groot dat er geen vezels los kunnen laten en dat er dus (nog) geen schade kan worden aangericht aan de gezondheid. Dit hechtgebonden asbest mag je ook zelf verwijderen, mits je je aan de strenge richtlijnen van je gemeente houdt. Kijk eerst of de hoeveelheid hechtgebonden asbest de 35 vierkante meter niet overschrijdt en of dit niet beschadigd kan worden tijdens het verwijderen. Asbest dat is vastgelijmd, bijvoorbeeld, zal bij het verwijderen toch vezels loslaten en dat moet je dus door een specialist laten weghalen. Heb jij minder dan 35 vierkante meter hechtgebonden asbest dat niet beschadigd wordt bij het verwijderen, dan mag je dit zelf doen. Ga dan eerst naar je gemeente voor de richtlijnen. Kun je je hier aan houden, dan kun je wel 75 procent besparen op de kosten voor een specialist.

 

Geen collectief aangaan met je buren

Als in jouw woning asbest is aangetroffen en je woont in een wijk met voornamelijk dezelfde huizen, dan is de kans groot dat deze ook asbest bevatten. In dat geval kunnen jullie een collectief vormen en je asbestprobleem samen oplossen. Je krijgt dan vaak korting op de kosten voor de inventarisatie, bijvoorbeeld, en de sanering kan bij iedereen tegelijkertijd worden gedaan. Niet alleen heb je dan een asbestvrije woning, maar ook een asbestvrije wijk.

 

Geen gebruik hebben gemaakt van de subsidie

Tot nog niet erg lang geleden (eind 2018) was er een subsidie beschikbaar voor iedereen die asbest liet verwijderen. Je kreeg dan een bepaald bedrag per vierkante meter asbestdak dat werd weggehaald  en dat was natuurlijk erg welkom. Weet jij al een tijdje dat je een asbestdak hebt en heb je deze nog niet laten verwijderen, dan is het nu te laat om hier nog subsidiegelden voor te krijgen. Deze subsidie is namelijk volledig uitgeput en er is een kans dat er geen vervanging voor in de plaats komt. Vanaf nu moet je het verwijderen van je asbest dus volledig zelf bekostigen. En aangezien je verplicht bent om voor 2024 alle asbestdaken van je erf te verwijderen, heb je hier ook niet meer onbeperkt de tijd voor.

 

Het verkeerde inventarisatieonderzoek inplannen

Om je asbestprobleem in kaart te brengen kun je twee verschillende asbestinventarisaties laten uitvoeren. De eerste is de inventarisatie type O waarbij met het blote oog gekeken wordt of er inderdaad sprake is van asbest en waar dit dan is. De resultaten van dit onderzoek zijn handig bijvoorbeeld als je een huis wilt kopen, want het kost vrij weinig om het uit te laten voeren. Je kunt er echter geen grote werkzaamheden mee inplannen, zoals een sanering of sloopwerken. Wil je dat doen, dan kun je beter direct inventarisatie type A laten uitvoeren. Je krijgt dan een veel exacter rapport van waar het asbest zich bevindt, hoeveel asbest dit is, welk type asbest het is en wat er gedaan kan worden om het te laten verwijderen. Wordt er tijdens dit onderzoek het vermoeden gewekt dat er asbest in je woning aanwezig is dat niet met het blote oog te zien is, dan wordt er een onderzoek type B gestart. Hier zijn dan sloopwerkzaamheden voor nodig en is het lastiger om het asbest te vinden.

 

Vergelijk offertes

Asbest is een materiaal om serieus te nemen en je neemt dus het beste snel actie. De eerste stap richting het inventariseren en saneren van je asbest zet je hier, via onze vergelijkingstool. Je vraagt daar snel een aantal offertes mee op, zodat je exact weet wat je financieel te wachten kan staan.

Gerelateerd:

Direct naar:

kosten asbest verwijderen2

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: