5x Valse vooroordelen asbest verwijderen

checklist dak vervangen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Heb jij asbest aangetroffen in je woning of vermoed je dat je asbest hebt, dan is dit een serieuze zaak. Asbest is erg schadelijk en is daarom geen materiaal waarmee je onnodig risico´s neemt. Waarschijnlijk heb je zelf al wat informatie geprobeerd in te winnen over het verwijderen van asbest en de procedures die daarbij komen kijken. Er is veel goede informatie te vinden online, maar helaas zijn er ook een aantal valse vooroordelen die rond gaan. Door onderstaande informatie te lezen kun je deze alvast uit de weg gaan.

Er is geen haast om hechtgebonden asbest te verwijderen

Hechtgebonden asbest is inderdaad minder schadelijk dan niet-hechtgebonden asbest. Dat kom doordat de schadelijke vezels volledig vast zitten en dus niet los kunnen laten en ingeademd kunnen worden. Dit betekent echter niet dat je achteruit moet gaan zitten en je hechtgebonden asbest gewoon moet negeren. Als dit alsnog beschadigt of oud wordt kunnen er namelijk wel vezels losraken die jij en degenen om je heen dan misschien wel onbewust inademen. Een andere reden waarom het beter is om je hechtgebonden asbest te verwijderen is omdat het verplicht is, in het geval van asbestdaken althans. De overheid draagt huiseigenaren in het asbestverwijderingsbesluit op om dit voor 2024 weg te laten halen. Doe je dit niet, dan krijg je een boete en word je alsnog gedwongen om het asbest te laten saneren. Het is dus beter om niet te lang te wachten en actie te ondernemen voordat de situatie kritiek wordt.

Je mag asbest niet zelf verwijderen

Ook dit is niet waar. In sommige gevallen mag je namelijk zelf je asbest verwijderen. Heb jij hechtgebonden asbest aangetroffen dat niet vast is gelijmd en dat geen omvang heeft van meer dan 35 vierkante meter, dan mag je dit zelf weghalen. Ga dan wel eerst naar de gemeente en vraag om de richtlijnen, want deze zijn logischerwijs erg streng. Zijn deze richtlijnen voor jou realistisch dan is er niets om je ervan te weerhouden het asbest zelf te verwijderen. Je kunt hier dan soms wel 75 procent op de kosten van een asbestspecialist mee besparen.

Er is een subsidie voor mensen die asbestdaken laten verwijderen

Toen het asbestverwijderingsbesluit werd uitgebracht heeft de overheid ook een subsidie in het leven geroepen om financiële steun aan te bieden voor het verwijderen van asbestdaken. Hier werd dan ook veel gebruik van gemaakt met als gevolg dat de subsidie officieel midden december 2018 uitgeput raakte. Op dit moment is er dus geen subsidie meer voor mensen die asbest laten saneren en zal je deze kosten zelf moeten dragen. Ook de regelingen ´Asbest er af, Zonnepanelen er op´ zijn verlopen. Omdat iedereen voldoende tijd heeft gehad wat aan het asbest op zijn of haar erf te doen is het niet erg waarschijnlijk dat er nog een nieuwe subsidie in het leven wordt geroepen.

Asbest komt alleen in golfplaten voor

Dit vooroordeel is wat veel mensen ook daadwerkelijk geloven, maar niets is minder waar. Asbest kan worden aangetroffen in vele oppervlakten in huis, zoals tussenwanden, vensterbanken, leidingen, isolatiemateriaal, schoorstenen, bloembakken, gevelpanelen en plaatmateriaal. Dit is ook de reden waarom het soms lastig is om asbest te herkennen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een aantal soorten asbest waarvan het uiterlijk ver afwijkt van het ruwe grijze asbest waar de meesten onder ons wel bekend mee zijn. Het is daarom ook erg verstandig om jouw woning te laten inventariseren als deze tussen 1945 en 1994 is gebouwd. De kans dat deze dan asbest bevat is maar liefst 70 procent.

Asbest laten verwijderen is duur

Het laten saneren van asbest is inderdaad niet goedkoop te noemen, vooral omdat dit vaak kosten zijn waar geen rekening mee gehouden was. Gemiddeld kun je rekenen op prijzen van rond de €1300 voor het inventariseren, verwijderen en afvoeren van je asbest. Soms is dit goedkoper en soms is dit ook duurder. Zonder subsidie is dit een investering die je natuurlijk liever niet had willen maken. Dat neemt echter niet weg dat je niet kunt proberen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Besparen op asbestsanering is geen goed idee, omdat dit simpelweg vakkundig moet gebeuren, maar met de onderstaande tips kun je toch een wat betere prijs realiseren.

  • Start een collectief: is jouw woning soortgelijk aan de woningen in de rest van de straat of wijk en bevat die van jou asbest, dan is de kans groot dat deze andere woningen ook asbest bevatten. Is dit het geval, dan kunnen jullie een collectief starten en gezamenlijk het asbest laten verwijderen. Als je grotere klussen aan kunt bieden gaan de prijzen naar beneden en daar zijn jullie dan allemaal bij gebaat.
  • Doe het zelf: niet hechtgebonden asbest mag je dus soms zelf verwijderen en dat kan je 75 procent besparen op de kosten van een saneringsbedrijf. Doe je dit volgens de richtlijnen, dan is dit een ideale manier om de kosten laag te houden.

Vergelijk offertes

Het laten verwijderen van asbest moet professioneel gedaan worden. Het is belangrijk dat je een goede specialist aanwijst en deze kun je alleen vinden door een vergelijking te maken. Via onze vergelijkingstool vraag je dan alvast offertes op bij gecertificeerde saneringsbedrijven zodat je zeker weet dat je asbest vakkundig kan worden verwijderd.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

checklist dak vervangen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: