4x Valse vooroordelen isolatieglas

dakkapel
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Je zal af en toe de beglazing van je woning moeten vervangen. Glas heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar en daarna kan het gebreken beginnen te vertonen. Om te voorkomen dat er via je glas en kozijnen te veel warmte verloren gaat, kun je deze laten vervangen. Vandaag de dag is er uitstekend isolerend dubbel glas op de markt dat in elke situatie dienst kan doen. Als je hier informatie over gaat inwinnen, dan zal je mogelijk een aantal valse vooroordelen tegen zijn gekomen. Lees daarom de onderstaande informatie goed door, zodat je hier niet door op het verkeerde been gezet kan worden.

Isolatieglas is duur

Eigenlijk is dit vooroordeel gewoon waar, isolatieglas is inderdaad duur. De meest populaire soort, HR++ glas, kost je €135 per vierkante meter inclusief plaatsing. Het is echter verkeerd om alleen naar de initiële kosten te kijken als het gaat om prijs. Nadat je deze investering hebt gemaakt kun je namelijk veel geld besparen waarmee je deze snel hebt terugverdiend. Daarnaast zijn er enkele manieren waarop je geld kunt besparen op je klus zodat je niet de hoofdprijs betaalt.

  • De besparingen: de hoogte van de besparingen met isolatieglas is het beste aan te duiden door middel van een voorbeeld. Onderstaand vind je een tabel waarin alle financiële informatie gegeven wordt, van de initiële kosten tot de besparingen en de terugverdientijd. Op korte termijn is isolatieglas duur, maar op lange termijn zal je goedkoper uit zijn. De gasprijs die is aangenomen is €0,76 per kubieke meter en de besparingen zijn ten opzichte van enkel glas.
Glassoort Prijs per m2 Jaarlijkse besparing per m2 in m3 Jaarlijkse besparing in € Terugverdientijd
Dubbel glas €120 9 m3 €6,84 17,5 jaar
HR+ glas €130 14 m3 €10,64 12 jaar
HR++ glas €135 17 m3 €12,92 10,5 jaar
HR+++ glas €175 22 m3 €16,72 10,5 jaar
  • Zoek je materiaal zorgvuldig uit: van de totaalkosten wordt 50 procent ingenomen door de materialen. Omdat dit een groot onderdeel is, kun je hier ook geld besparen. Ga daarom op zoek naar acties en aanbiedingen en ga naar een outlet om je glas goedkoper in te kopen. Doe je dit een tijdje dan kom je vanzelf een goede deal tegen.
  • Ook nieuwe kozijnen aanschaffen: dit klinkt niet echt als een besparing, maar dat is het wel. Als jouw glas verouderd is, dan is de kans groot dat je kozijnen dit ook zijn. In plaats van de klussen apart in te plannen, kun je ook een kozijnenleverancier aannemen die je de kozijnen inclusief isolatieglas verkoopt. Deze worden standaard met HR++ glas geleverd. Daarnaast maak je dan na de plaatsing grotere besparingen, omdat de warmte ook door de kozijnen niet meer kan ontsnappen.

Er zijn geen subsidies meer beschikbaar voor het plaatsen van isolatieglas

Ook in dit vooroordeel zit een kern van waarheid, want de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is inmiddels voor particulieren helemaal uitgeput. Er zijn geen subsidiegelden meer over, maar de subsidie loopt nog tot en met 31 december 2019. Dit betekent niet dat je het nu op moet geven. Er zijn namelijk nog een aantal manieren waarop je financieel gesteund wordt bij je aankoop.

  • Regionale opties: breng altijd een bezoekje aan je regionale overheden, dus je provincie en gemeente, om daar te vragen of zij subsidiegelden beschikbaar hebben gemaakt voor inwoners die energiezuiniger willen worden. Aangezien zij hun subsidiebudget zelf mogen verdelen kun je dit alleen ter plekke navragen.
  • Energiebespaarlening: een andere optie die je hebt is het afsluiten van een energiebespaarlening. Dit zijn leningen die je gebruikt voor het financieren van energiebesparende maatregelen, maar die je terugbetaalt met uitstekende voorwaarden en een aanzienlijk lager rentepercentage.
  • Belastingvoordeel: de arbeidskosten voor isolatiewerkzaamheden worden maar met 9 procent btw belast. Deze korting wordt niet over de materialen gegeven. De glaszetter die jouw isolatieglas plaatst zal dit op de eindfactuur al verrekenen. Het kan natuurlijk nooit kwaad om dit nog even na te trekken.

Isolatieglas kun je zelf plaatsen

Ook al ben je een zeer ervaren doe-het-zelver, het is eigenlijk nooit verstandig om je isolatieglas zelf te plaatsen. Niet alleen is dit een erg specialistische klus, het is ook een gevaarlijke klus waarbij je zeker minstens één persoon nodig hebt om je te helpen. Je zal een groot aantal veiligheidsmaatregelen moeten nemen, vooral als je het glas op een hogere verdieping wilt gaan vervangen. Maak je een foutje, dan kan het glas gaan lekken en de isolatiewaarde verliezen. En dan heb je geen garantieregeling meer om op terug te vallen. Dus tenzij jij voldoende ervaring hebt met het plaatsen van glas en je dit al goed onder de knie hebt, is het ten zeerste af te raden om je hier zelf aan te wagen.

Vergelijk offertes

Wil je ook isolatieglas gaan plaatsen? Dan kun je hier beginnen met het inplannen van je klus. Vraag via onze vergelijkingstool direct een aantal op maat gemaakte offertes op en benader zo de verschillende glaszetters uit je regio. Na het maken van een vergelijking weet je exact welke van deze specialisten jou de beste deal kan aanbieden.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

dakkapel

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: