5x Veelgemaakte fouten isolatieglas

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Isolatieglas is er in allerlei soorten en maten. Nieuwbouwwoningen worden standaard met erg goed isolerend glas gebouwd, maar oudere woningen hebben dit niet altijd. Ramen waar nog enkel glas in zit, of zelfs met dubbele beglazing laten aanzienlijk meer warmte door dan nodig. Het is dus eigenlijk altijd een goed idee om deze glassoorten te laten vervangen voor isolatieglas. Als jij dit aan het overwegen bent, dan kun je onderstaande veelgemaakte fouten in ieder geval vermijden.

Geen financiële hulp zoeken

Glaszetters zijn niet goedkoop en je bent duizenden euro’s kwijt als je al je beglazing wilt laten vervangen. Het is echter zo dat je deze kosten niet altijd allemaal zelf hoeft te dekken. Als je al een beetje op zoek bent gegaan naar subsidies hiervoor, dan heb je waarschijnlijk gezien dat de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis inmiddels is opgemaakt. Dat betekent echter niet dat je geen andere opties hebt.

  • Regionale opties: gemeenten en provincies krijgen ook subsidiegelden van de rijksoverheid en deze mogen ze zo verdelen als ze zelf willen. Dat betekent dat het mogelijk is dat jouw regionale overheden een subsidie aanbieden voor het plaatsen van isolatieglas. Dit zoek je gemakkelijk op online, of direct bij de desbetreffende instantie.
  • Groene lening: een ander initiatief van je gemeente is dat ze je de mogelijkheid geven om een groene lening af te sluiten. Deze lening moet je uitgeven aan een energiebesparende maatregel en betaal je af met een aanzienlijk lager rentepercentage.
  • Btw op de arbeidskosten: als laatste is er een verlaagd btw-tarief van kracht op de arbeidskosten van isolatiewerkzaamheden. Het plaatsen van isolatieglas valt hier ook onder. Je betaalt 9 procent in plaats van 21 procent, maar de materialen worden wel gewoon belast.

 

Het verkeerde glassoort kiezen

Er zijn meerdere soorten isolatieglas en deze hebben allen een andere isolatiewaarde. Verder worden er verschillende specialistische glassoorten aangeboden die je het leven gemakkelijker kunnen maken. Er is bijvoorbeeld zelfreinigend glas, glas dat extra veilig is of zonwerend glas. Je kunt je glassoort dus echt aanpassen op je situatie, op de isolatiewaarde van je woning en op je toekomstplannen. De onderstaande tabel geeft je een idee van de kosten waarmee je te maken zal krijgen, inclusief plaatsing en btw. Ook vind je daar de besparingen en de terugverdientijd voor de verschillende glassoorten. De gasprijs per kubieke meter die is aangenomen is €0,76. Als je de tabel bekijkt, dan zie je duidelijk waarom HR++ glas het glassoort is dat wordt aangeraden.

 

Glassoort Prijs per m2 Jaarlijkse besparing per m2 in m3 Jaarlijkse besparing in € Terugverdientijd
Dubbel glas €120 9 m3 €6,84 17,5 jaar
HR+ glas €130 14 m3 €10,64 12 jaar
HR++ glas €135 17 m3 €12,92 10,5 jaar
HR+++ glas €175 22 m3 €16,72 10,5 jaar

 

Geen aandacht besteden aan de kozijnen

Als je je glas laat vervangen door isolatieglas, dan mogen de kozijnen eigenlijk niet uitblijven. Het is een beetje overbodig om een goed isolerende glassoort te kiezen als de warmte nog gewoon via de kozijnen kan worden afgevoerd. Kozijnleveranciers bieden meestal standaard hun kozijnen al aan met daarin HR++ isolatieglas. Deze hoeven dan alleen nog te worden geïnstalleerd. Kunststof en aluminium kozijnen hebben zeer goede isolatiewaarden en zijn vandaag de dag ook goed betaalbaar. Vergeet dus niet ook de staat van je kozijnen te beoordelen en zo te bepalen welke werkzaamheden je precies wilt laten uitvoeren.

 

Geen goede planning maken

Het laten vervangen van je glas heeft dus nogal wat voeten in de aarde. Je moet op zoek gaan naar financiële hulp, je moet exact weten welk type glas het beste voor je is en je moet een glasspecialist inschakelen die dit vakkundig voor je kan plaatsen. Een goede planning is dus essentieel voor een goed eindresultaat en aangezien je nieuwe glas zeker 20 jaar mee zal kunnen gaan is het verstandig om nu de juiste beslissingen te nemen. Maak daarom een goede planning en zorg dat je bij elk stadium van de klus exact weet wat er moet gebeuren. Laat je goed inlichten, bepaal een budget en kies de beste specialist. Alleen zo weet je zeker dat je uiteindelijk de best mogelijke situatie realiseert.

 

Het glas zelf plaatsen

Er zijn mensen die overwegen het glas zelf te plaatsen om geld te besparen. Deze intentie is goed, want je bespaart zo zeker de helft van de prijs voor een glaszetter. Het plaatsen van glas is echter een vrij specialistisch en ook gevaarlijk klusje. Doe je dit niet goed, dan loop je de kans dat het glas lek raakt en dat de isolatiewaarde afneemt. Ook heb je dan geen garantieregeling om op terug te vallen. Denk dus echt goed na over waaraan je begint als je zelf je glas gaat vervangen. Dit is een klus die je in de meeste gevallen het beste uitbesteedt.

 

Vergelijk offertes

Een andere fout die veel gemaakt wordt is het uitkiezen van de eerste de beste glaszetter in de zoekresultaten. Het kan je veel geld schelen als je een vergelijking maakt van de verschillende mogelijke bedrijven voor jouw klus. Vraag hier dus een aantal offertes aan met onze vergelijkingstool, zodat je de beste deal kunt vinden.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: