6x tips isolatieglas plaatsen

checklist verbouwen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Ben jij van plan om het glas in je ramen en deuren te vervangen voor isolatieglas? Dan heb je een eerste belangrijke stap gezet richting een energiezuiniger leven. Via het glas kan veel warmte verloren gaan, vooral als dit verouderd is. Nieuwe glassoorten geven je de mogelijkheid je woning aanzienlijk beter te isoleren en om zo dus geld te besparen. Onderstaande tips kunnen je helpen bij het laten uitvoeren van deze klus.

Tip 1: laat je kozijnen ook vervangen

Als jouw glas verouderd is, dan is er een grote kans dat je kozijnen ook verouderd zijn. Zou je hier isolatieglas in laten plaatsen, dan gaat de warmte die je zo binnen houdt via de kozijnen weer naar buiten. Heb je mooie houten kozijnen, dan kun je deze nieuw leven inblazen door ze te laten restaureren. Een andere optie die je hebt is je kozijnen volledig vervangen. Leveranciers bieden deze al aan inclusief een goed isolerende glassoort, wat betekent dat je geld bespaart op het vervangen van het glas zelf. Door je kozijnen ook te vervangen ben je natuurlijk duurder uit, maar kun je nog grotere besparingen realiseren als ze er eenmaal in zitten.

Tip 2: denk goed na over het type glas dat je laat plaatsen

Er zijn een aantal soorten isolatieglas waaruit je kunt kiezen. Deze hebben allen een andere isolatiewaarde en deze keuze heeft direct invloed op de eindprijs die je betaalt en de besparingen die je zal maken. Daarom is het erg belangrijk om goed na te denken over het type glas dat je neemt en de isolatiewaarde die je wilt bereiken. Dit moet ook aansluiten bij de isolatiewaarde van de rest van je woning en bij mogelijke toekomstige isolatieplannen. Onderstaand vind je een tabel die je kan helpen bij het maken van een beslissing. Het geeft je de gemiddelde prijzen inclusief plaatsing van de glassoorten, de besparingen die je kunt maken ten opzichte van enkel glas en de terugverdientijd per glassoort. De gasprijs die hier is aangenomen is €0,76 per kubieke meter. De keuze die wordt aangeraden is HR++ glas, om de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Glassoort Prijs per m2 Jaarlijkse besparing per m2 in m3 Jaarlijkse besparing in € Terugverdientijd
Dubbel glas €120 9 m3 €6,84 17,5 jaar
HR+ glas €130 14 m3 €10,64 12 jaar
HR++ glas €135 17 m3 €12,92 10,5 jaar
HR+++ glas €175 22 m3 €16,72 10,5 jaar

Tip 3: overweeg een speciaal glassoort voor meer comfort

Deze soorten isolatieglas kun je krijgen in een aantal uitvoeringen. Zo is er bijvoorbeeld zonwerend glas, voor ramen die regelmatig in de zon staan. Dit voelt beter aan aan je ogen en zal je kamer niet zo erg doen opwarmen. Een andere optie die je hebt is veiligheidsglas, waardoor het voor inbrekers moeilijker wordt om binnen te komen. Er is zelfs zelfreinigend glas dat je minder vaak hoeft schoon te maken. Doe daarom onderzoek naar de glassoorten die voor jou aantrekkelijk zijn en die jouw leefsituatie zouden kunnen verbeteren.

Tip 4: vergeet de nadelen niet

Het is erg gemakkelijk om alle voordelen te vinden voor het laten plaatsen van isolatieglas. Deze voordelen spreken voor zich en zijn talrijk, maar het is ook altijd verstandig om de nadelen mee te nemen. Deze zouden je ervan kunnen weerhouden de klus nu uit te laten voeren en deze misschien uit te stellen tot een later tijdstip.

  • Duur: het vervangen van je ramen is duur. Voor 30 vierkante meter HR++ glas exclusief kozijnen betaal je gemakkelijk €4000.
  • Overlast: het laten plaatsen van het glas zal de nodige overlast met zich meebrengen. Het kan zijn dat je hier nu niet klaar voor bent of aan toe bent.
  • Weinig subsidies: er is geen landelijke subsidie voor particulieren die hun glas laten vervangen. In vele gevallen zal je de kosten dus zelf moeten dragen.

Tip 5: maak gebruik van financiële hulp

Ook al is er geen landelijke subsidie voor het laten plaatsen van isolatieglas, dat betekent niet dat alle wegen naar financiële hulp doodlopen. Er zijn drie manieren waarop je toch gesteund wordt bij het maken van de investering.

  • Btw-verlaging: de btw die over de arbeidskosten van glaszetters wordt geheven als je isolatieglas plaatst is verlaagd naar 9 procent.
  • Regionale subsidies: er is een mogelijkheid dat je bij je provincie of gemeente terecht kunt voor een subsidie. Vraag dit dus altijd na, voordat je je klus inplant.
  • Energielening: als laatste kun je een energielening afsluiten bij de bank. Deze moet je gebruiken voor een energiebesparende maatregel en betaal je terug met een erg laag rentepercentage.

Tip 6: laat je energielabel opnieuw beoordelen

Als het goed is moet het energielabel van je woning verbeteren als je isolatieglas gaat plaatsen. Dit is een belangrijk verkooppunt indien je van plan bent je woning te koop te zetten. Een lager energielabel betekent minder stookkosten en potentiele kopers zijn daar erg in geïnteresseerd. Een goed isolatieglas zal je woning dus in waarde doen stijgen en zal het gemakkelijker maken om je woning te verkopen.

Vergelijk offertes

Als jij ook isolatieglas wilt laten plaatsen in je woning, dan heb je een goede specialist nodig die dit voor je kan doen. Wij kunnen je helpen bij het vinden van deze persoon, want via onze vergelijkingstool vraag je gemakkelijk en snel offertes op bij meerdere glaszetters tegelijkertijd.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

checklist verbouwen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: