5x Valse vooroordelen architect

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Bij grote bouwwerken is de ervaring van een architect cruciaal. Als jij een aanbouw wilt laten plaatsen, een huis wilt laten ontwerpen of een grote renovatie wilt laten uitvoeren zal je aan deze ervaring erg veel hebben. Misschien heb je alvast wat informatie opgezocht over architecten en wat deze voor je kunnen doen. Dan ben je mogelijk een aantal valse vooroordelen tegengekomen die je van het idee een architect aan te nemen kunnen doen afzien. Dit zou jammer zijn, want deze vooroordelen zijn vaak vrij gemakkelijk af te wijzen. Laat je dus niet op het verkeerde been zetten en lees onderstaande informatie goed door.

Architecten zijn duur

Het beroep architect is beschermd. Dat betekent dat iemand eerst een zware opleiding moet volgen en een tijdje architect in opleiding moet zijn geweest bij een architectenbureau voor dat ze zich zelf ook echt architect mogen noemen. Dit wordt in goede banen geleid door de Wet op de Architecten Titel en het bijbehorende register. Omdat architecten specialistisch werk leveren, mogen ze hier terecht ook veel voor vragen. Gemiddeld betaal je zo’n €75 tot €100 per uur voor deze vakman. Dit lijkt inderdaad duur en de onderstaande tabel weerspiegelt dit. Hier staat tegenover dat je door een architect aan te nemen hoogstwaarschijnlijk geld kunt besparen, omdat deze persoon efficiënt werkt, kleine problemen kan oplossen voordat ze uit de hand lopen, direct actie kan ondernemen en de werkzaamheden perfect zal uitvoeren. Iemand zonder deze titel is hier niet tot op dat niveau toe in staat.

Kostenpost architect Gemiddelde prijs per eenheid
Prijs architect per uur €75 – €100
Prijs architect procentueel 7 procent van de totale kostprijs van nieuwbouw
Prijs architect per vierkante meter Op te vragen bij architect zelf
Bouwtekeningen aanbouw €500
Ontwerp, bouwaanvraag, bestek uitbouw €2500 – €3000
Ontwerp, bouwaanvraag, bestek aanbouw €9000 – €12.000
Complete opdracht nieuwbouwwoning €20.000 – €22.500

Een architect zit in een ivoren toren

Doordat het beroep architect beschermd is en er een zware opleiding aan vooraf gaat worden architecten er wel eens van beschuldigd zich beter te voelen dan de rest. Ze zouden vanuit hun eigen ivoren toren bevelen uitspreken en iedereen dient zich hier maar aan te houden. Dit is echter een erg ouderwetse opvatting die ook zeker niet opgaat. Goede architecten zullen juist nauw met je samenwerken en allerlei informatie uit je proberen te trekken om een gebouw te ontwerpen dat aansluit bij jouw visie en smaak. Architecten werken niet alleen samen met jou, met de andere partijen en met de aannemer om jouw project perfect af te kunnen ronden. Heb jij een architect aangenomen die in een ivoren toren zit, dan kun je deze het beste direct vervangen, want de kans is groot dat je dan niet het bouwwerk ontvangt dat je voor ogen had.

Architecten helpen alleen bij het maken van het ontwerp

Het beroep architect is erg veelzijdig en deze kan je dan ook helpen met veel meer dan het maken van het ontwerp alleen. Je kunt een architect inhuren onder andere voor advies, voor begeleiding tijdens de vergunningsaanvraag, voor het maken van technische bouwtekeningen, voor het samenstellen van een kostenopgaaf en bij het opmaken van het bestek. Sommige mensen laten een architect van begin tot eind meehelpen aan het project terwijl anderen alleen advies vragen. Tijdens een kennismakingsgesprek kun je dit tot in detail met de architect bespreken, zodat jullie samen duidelijk overeenkomen welke diensten je exact wilt afsluiten. 

Een architect is voor renovaties niet nodig

Een ander bekend vooroordeel is dat architecten alleen helpen bij het ontwerpen van nieuwe woningen en gebouwen. Ook dit is zeker niet waar, want een architect kan ook waarde hebben als je gaat verbouwen of renoveren. Deze persoon kan ten eerste bepalen wat de bouwtechnische voorwaarden zijn voor je project, maar ook hoe je je nieuwe woning zo efficiënt mogelijk kunt realiseren en indelen. Ze weten exact waar je het beste de stopcontacten kunt plaatsen, waar de waterleidingen langs moeten lopen, welke muren je kunt slopen en hoeveel kilo’s de gevel kan dragen. Dit is nuttig zowel bij het plaatsen van nieuwe woningen als bij het verbouwen en renoveren van bestaande gebouwen.

Architecten zijn saai

Sommige mensen hebben het idee dat architecten alleen maar in hun werkkamertje zitten, achter hun tekentafel en computer en daar de hele dag technische tekeningen aan het maken zijn. Van de tijd die een architect aan het werk besteedt gaat echter maar 35 procent naar het uitwerken van de plannen. De rest van de tijd is een architect bezig om een zo uniek mogelijk gebouw te laten maken dat perfect aansluit op de wensen van de cliënt. Ze zijn daarin verre van saai, maar juist creatief, inventief en soms ook baanbrekend. De juiste architect kan jou een bijzonder bouwwerk opleveren waarmee je indruk maakt en dat je mooi vindt.

Vergelijk offertes

Heb jij een architect nodig? Vraag dan via onze vergelijkingstool offertes aan zodat je alvast kunt berekenen hoeveel je hieraan kwijt zal zijn. Door de offertes daarna met elkaar te vergelijken kun je de beste en de meest gunstig geprijsde architect aanwijzen.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: