4x Veelgemaakte fouten architect

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het beroep architect is een beschermd beroep en dat betekent dat niet iedereen zichzelf zomaar architect mag noemen. Dat is natuurlijk ook terecht, want om architect te worden moet je een zware opleiding afronden en de nodige werkervaring opdoen. Heb jij een architect nodig, dan heb je dus behoefte aan een vakman die voor jou een ontwerp kan maken en die jouw dromen realiteit kan maken. Een architect kies je dan ook niet zomaar uit. Als jij werk hebt liggen voor een architect, neem dan de onderstaande veelgemaakte fouten door zodat je deze niet ook begaat.

De verkeerde architect aanwijzen

Het aanwijzen van een architect is niet gemakkelijk. Toch is het erg belangrijk dat je de juiste persoon aanneemt voor jouw opdracht, want dit heeft direct invloed op de kwaliteit van het eindresultaat en dus jouw tevredenheid. Je kunt een architect aanwijzen door naar verschillende criteria te kijken en wij raden dan ook iedereen aan om meerdere architecten hieraan te onderwerpen. Hier vind je de 4 belangrijkste criteria waaraan jouw architect moet voldoen.

  • Kennis, ervaring en specialisme: zorg ervoor dat je een architect aanwijst met de juiste kennis, ervaring en eventueel zelfs een specialisme. Er zijn simpele bouwprojecten die een beginnend architect prima aankan en dit is dan een ideale manier om geld te besparen. Complexe bouwprojecten, zoals het ontwerpen van een luxe villa, kunnen misschien beter gedaan worden door een architect met al een aantal jaren ervaring. Ga je een historisch pand laten renoveren en heb je daarvoor een architect nodig, dan is een specialist zeker geen overbodige luxe.
  • Referenties: vraag ook altijd naar de referenties van een architect, zodat je het werk van deze persoon met eigen ogen kunt zien. Je krijgt dan een goed idee van de stijl die op de ontwerpen terugkomt en dan moet jij deze stijl natuurlijk wel mooi vinden. Als jij de meeste bouwwerken van de architect toch minder aantrekkelijk vindt, dan betekent dit niet dat de architect slecht is, maar dat jullie smaken verschillen. Het is dan beter om een andere architect aan te wijzen.
  • Persoonlijke klik: jij en de architect zullen veel samen moeten gaan werken en het is de taak van deze persoon om jouw ideeën en jouw persoonlijkheid over te dragen op het uiteindelijke resultaat. Dit kan alleen als er een bepaalde klik tussen jullie bestaat. Onenigheden kunnen de samenwerking erg in de weg staan en dat kan in dit geval funest zijn voor jouw bouwwerk. Kies dus altijd een architect uit waarbij je ook op persoonlijk vlak een goed gevoel hebt.
  • WAT-registratie: als laatste een kleine administratieve taak. Controleer altijd of de architect is aangesloten bij het WAT-register. Deze Wet op de Architecten Titel bevat alle architecten die zich officieel zo mogen noemen. Aangezien dit een beschermd beroep is, is het verplicht voor de architect om hierbij aangesloten te zijn. Het kan geen kwaad om dit te controleren, zodat je helemaal zeker bent dat je met een legale vakman te maken hebt en niet met een kwakzalver.

Geen gratis kennismakingsgesprek vragen

Bij veel architecten betaal je in eerste instantie per uur. Je zal bijvoorbeeld eerst een kennismakingsgesprek hebben waarbij je je wensen en budget doorgeeft en de architect aangeeft wat de mogelijkheden zijn. Dit gesprek wordt vaak per uur berekend, omdat er dan nog niet duidelijk is of jij met de architect in zee zal gaan of niet. Sommige andere architecten bieden een gratis kennismakingsgesprek aan en dit scheelt je dan gemakkelijk €75 tot €100 voor een consultatie van een uur. Als jij een architect ziet die je aanspreekt en die geld vraagt voor dit consultatiegesprek, vraag dan altijd of deze gratis gedaan kan worden. Zo niet, vraag je dan af of deze architect €75 tot €100 waard is of dat andere architecten waarbij je wel gratis kennis kunt maken soortgelijke kwaliteiten aanbieden. Het is een feit dat het niet nodig is om voor een kennismakingsgesprek te betalen.

Geen duidelijke kosten afspreken

Soms kan het lastig zijn om met een architect exacte kosten af te spreken. Deze berekenen hun prijzen namelijk meestal op drie mogelijke manieren.

  • Een prijs per uur: dit is voor jou de meest ongunstige optie, omdat je zo pas aan het einde van het project weet wat je zal moeten betalen. Als een architect voorstelt om op deze manier de prijs te berekenen, is het beter om dit te weigeren of om te eisen dat je een waarschuwing krijgt als bepaalde financiële punten worden overschreden.
  • Een percentage van de kostprijs: een al betere optie is dat de architect een percentage vraagt van de totale kostprijs van het bouwproject. Dit kan uiteenlopen van 7 procent tot 12 procent. Als je een duidelijk plan hebt en een sterk budget, dan kun je zo aardig berekenen wat de kosten voor de architect zullen zijn. Toch is hier nog steeds enige onduidelijkheid in het spel, omdat bouwwerken vaker niet dan wel binnen budget eindigen.
  • Een prijs per vierkante meter: dit is voor jou de meest ideale afspraak, omdat het aantal vierkante meters van jouw bouwwerk nooit kan veranderen. De prijs die een architect vraagt is dan afhankelijk van hoe complex je bouwwerk is. Het is logisch dat de prijs per vierkante meter voor het ontwerpen van een uitgebreide nieuwbouwwoning meer is dan de prijs per vierkante meter voor een simpel bijgebouw. Deze prijs kun je van tevoren afspreken, zodat je vanaf dat moment exact weet welke kosten jouw architect zal vragen.

Vergelijk offertes

Ga je ook een architect inschakelen? Dan kun je dat hier gemakkelijk doen als je onze vergelijkingstool gebruikt. Je vraagt dan tegelijkertijd bij meerder architecten een offerte aan voor jouw specifieke project en als je deze ontvangen hebt kun je ze vergelijken. Zo wijs je de beste vakman aan met de meest gunstige prijzen.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: