6x Tips architect inhuren

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een architect kan je helpen bij het ontwerpen van een bouwwerk, maar ook bij het ontwerpen van bijvoorbeeld een nieuwe tuin of je interieur. Heb jij professionele technische tekeningen nodig of wil je hulp krijgen bij het aanvragen van een vergunning, dan kan een architect je daar ook bij helpen. Het is dus verstandig om een goede architect aan te wijzen, omdat deze jouw ideeën realiteit moet maken. De onderstaande tips kunnen je dan vast helpen de beste vakman aan te wijzen.

Vraag om referenties

Het is echt niet vreemd om de architect te vragen om referenties en dit is een zeer visuele manier om te zien wat de architect in zijn of haar mars heeft. Voordat je een keuze maakt en iemand aanwijst kun je dus de projecten die deze heeft ontworpen zelf bekijken. Zo krijg je een goed idee van de stijl van de architect en kun je bepalen of deze stijl aansluit bij jouw smaak. Andersom is het natuurlijk ook mogelijk dat je een huis ziet dat je mooi vindt en dat je dan vraagt welke architect deze heeft ontworpen. De meest krachtige manier om te zien of een architect jou kan helpen aan wat je zoekt is door te kijken naar het werk dat deze in het verleden geleverd heeft.

Denk na over de specialiteiten en ervaring

Als jij een bijgebouw laat ontwerpen dat moet fungeren als een schuur, dan is dit geen complex bouwwerk. Ga jij je historische woning laten renoveren, dan is er wel degelijk behoefte aan een bepaalde kennis en ervaring. Vraag jezelf dus af of jouw project door een beginnend architect gedaan kan worden of dat je hier een ervaren architect voor nodig hebt of zelfs een specialist. Een beginner is veel goedkoper, maar deze heeft nog geen ervaring in alle soorten ontwerpen. Dat kan ook niet en die ervaring zal met de jaren natuurlijk groeien. In sommige gevallen zal dan een ervaren architect beter zijn, ook al betaal je dan meer. Een specialist schakel je in als je een project hebt dat afwijkt van de standaard. Deze mensen zijn het duurste, maar hebben alle kennis en ervaring in huis om jouw aanvraag succesvol af te kunnen handelen.

Vraag om duidelijkheid wat betreft de kosten

Architecten kunnen op verschillende manieren hun kosten berekenen. Zo kunnen ze een bedrag per uur vragen en deze ligt gemiddeld tussen de €75 en €100. Ook is het mogelijk dat een architect een percentage vraagt van de totale kostprijs van het project. Dit ligt gemiddeld rond de 7 procent, maar ook dat kan variëren. Als laatste kan een architect een prijs vragen per vierkante meter. Deze zal lager zijn als het project simpel is en hoger als het een complex bouwwerk betreft. Voor jou zijn deze drie manieren om de uiteindelijke prijs te berekenen niet allemaal even gunstig. De prijs per uur is te vaag om te kunnen bepalen wat de totaalkosten zullen zijn. Een percentage van de totale kostprijs is dan al iets duidelijker, maar kan ook fluctueren als jouw bouwproject duurder uitkomt dan gepland. Een prijs per vierkante meter is voor jou als consument het beste, omdat de eenheid in dit geval vanaf het begin duidelijk is en niet zal veranderen. Probeer met de architect tot een zo exact mogelijke prijsafspraak te komen, zodat jij beter kunt budgetteren en weet waar je aan toe bent.

Kijk niet alleen naar ervaring

Jij en de architect zullen nauw samen moeten gaan werken en het is de bedoeling dat deze jouw ideeën en dromen exact zo uitwerkt als jij voor ogen hebt. Om dit te kunnen doen en om jouw visie over te kunnen dragen op een bouwwerk is het belangrijk dat de architect en jij goed met elkaar overweg kunnen. Het is dus belangrijk dat je een architect uitkiest met de ervaring en specialismes die nodig zijn voor jouw opdracht, maar dit moet ook iemand zijn met wie je denkt een goede relatie op te kunnen bouwen. Dit kan soms moeilijk inschatten zijn en natuurlijk gaat dit ook wel eens fout, maar probeer hier in ieder geval aandacht aan te besteden. Als er onenigheid tussen jullie bestaat zal alles veel moeizamer verlopen.

Controleer het WAT-register

Het beroep van architect is beschermd en dat betekent dat alle architecten die als zodanig werkzaam willen zijn zich moeten laten inschrijven in een register. Dit register wordt in het geval van architecten het WAT-register genoemd en deze afkorting staat voor Wet op de Architecten Titel. Om hier bij aangesloten te worden moet een architect ten eerste de juiste opleidingen hebben gevolgd en afgerond en ten tweede moet deze een aantal jaren ervaring hebben bij een architectenbureau. Het is onwaarschijnlijk dat je een architect aantreft die zegt dat hij of zij ingeschreven staat terwijl dit niet zo is, maar de kans is er altijd. Controleer dit register dus altijd even en zoek de architect in kwestie hierin op. Dit kun je online doen en is zo gebeurd. Het geeft je toch de zekerheid dat je met een legale vakman te maken hebt.

Vergelijk offertes

Een andere tip die we je kunnen meegeven is om niet zomaar de eerste de beste architect uit te kiezen die je aantreft bij je zoekresultaten. Maak altijd een vergelijking en doe dit door offertes op te vragen. Via onze vergelijkingstool kun je meerdere architecten tegelijkertijd benaderen en vragen om de prijzen. Zo bekijk je meerdere opties en wijs je gemakkelijk de beste optie aan.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: