4x Valse vooroordelen aanbouw en uitbouw

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het laten plaatsen van een aanbouw heeft veel voeten in de aarde. Dit vergt een goede planning en een flinke dosis geduld. Van begin tot eind is dit een klus die zeker een half jaar in beslag kan nemen en regelmatig is dit zelfs meer. Als jij een aanbouw wilt laten plaatsen, dan zal je dus goed moeten plannen en misschien heb je al wat informatie geprobeerd in te winnen. Om te voorkomen dat je op het verkeerde been wordt gezet, hebben we hier de valse vooroordelen die over aanbouwen de rondte gaan op een rijtje gezet.

Voor een aanbouw is een vergunning nodig

In sommige gevallen is er inderdaad een vergunning nodig voor het laten plaatsen van een aanbouw. Ga je er het straatbeeld mee veranderen, bijvoorbeeld, door deze aan de voorkant van je huis neer te zetten, dan is de kans groot dat een vergunning nodig is. Ga je echter aan de achterkant van je woning verbouwen en is de aanbouw kleiner dan 30 vierkante meter, dan kun je vaak zonder vergunning verder. De regels hierover verschillen enigszins per gemeente, dus je vraagt dit het beste even exact na bij hen. Het is echter een feit dat veel aanbouwen gewoon zonder vergunning kunnen worden geplaatst.

Een aanbouw is duur

Het is inderdaad duur om een aanbouw te laten plaatsen. Je kunt rekenen op zo’n €1500 per vierkante meter. Dat betekent dat je zeker €10.000 kwijt bent en in vele gevallen het dubbele daarvan. Dat zijn natuurlijk bedragen waar je u tegen zegt en die je niet zomaar even uit je mouw schudt. Het laten plaatsen van een aanbouw hoeft echter niet zo duur te zijn, want er zijn een aantal manieren waarmee je hierop kunt besparen.

  • Casco: als je de aanbouw casco laat opleveren, dan kun je 25 procent besparen van de nieuwprijs. Casco betekent dat de aanbouw wind- en waterdicht is en structureel in orde is. De aankleding moet je dan nog helemaal zelf doen. Dit is natuurlijk goedkoper, maar het kost je ook flink wat tijd. Aan de andere kant krijg je zo de unieke mogelijkheid je aanbouw exact volgens je eigen smaak af te maken.
  • Serre: een serre wordt ook als aanbouw geclassificeerd en dit is het goedkoopste soort aanbouw waaruit je kunt kiezen. Een serre is niet in alle situaties geschikt, maar je kunt er een schitterende ruimte mee creëren die direct indruk maakt. Voor een serre betaal je gemiddeld €1000 per vierkante meter en dat is natuurlijk aanzienlijk minder. Leent jouw situatie zich hiervoor, overweeg dit dan, want een serre heeft ook vele voordelen.
  • Prefab: met prefab bouwwerken ben je tegenwoordig al lang niet meer zo beperkt als voorheen. Het blijft natuurlijk een aanbouw die je uit een catalogus bestelt en die van tevoren in de fabriek wordt samengesteld, maar je hebt vandaag de dag meer mogelijkheden om deze unieker te maken. Daarnaast zal de plaatsing van de aanbouw in een paar dagen gedaan kunnen worden en dat is natuurlijk ook erg voordelig. Prefab is door de lage arbeidskosten dan ook aanzienlijk goedkoper dan maatwerk.

Voor het plaatsen van een aanbouw is geen aannemer nodig

Als je een prefab aanbouw gaat laten plaatsen, dan wordt alles geregeld door de leverancier. Zij komen langs voor het opmeten, ze maken de plannen, ze laten de fundering plaatsen, ze komen de aanbouw plaatsen en ze regelen alle nazorg voor je. In dit geval heb je inderdaad geen aannemer nodig, want je hebt maar één aanspreekpunt. Is jouw aanbouw echter groot, laat je deze op maat maken en ga je verschillende partijen inhuren om hem te plaatsen, dan kan een aannemer echt een uitkomst bieden. Deze zal verantwoordelijk zijn voor het gehele proces, van het moment dat de eerste afspraak wordt gemaakt totdat de opleveringspapieren zijn getekend. Ze houden het budget nauw in de gaten, ze onderhouden de contacten met alle partijen, ze zorgen ervoor dat de werkzaamheden trouw blijven aan de planning en ze zijn het enige contactpunt dat jij nodig hebt als je met vragen, problemen of klachten zit. Dit kan voor jou een groot verschil maken, vooral als je ook nog je eigen dagelijkse bezigheden hebt.

Een aanbouw en een uitbouw zijn hetzelfde

De termen aanbouw en uitbouw worden wel eens met elkaar verward. Dit zijn namelijk twee volledig verschillende bouwwerken, maar dit wordt niet altijd even duidelijk uit de literatuur die je kunt vinden over dit onderwerp. Een uitbouw is een extensie van een bestaande kamer. Je kunt er je woonkamer of keuken mee vergroten of ergens anders extra vierkante meters toevoegen aan je woning. Als je een aanbouw laat plaatsen dan krijg je hier een extra kamer voor terug, die verbonden is met je woning via een deur. Dit is dus geen extensie van een bestaande ruimte, maar een volledig nieuwe ruimte waar je zelf een functie aan kunt geven. Naast een aanbouw en een uitbouw heb je ook nog een bijgebouw die volledig losstaat van je woning. Vraag jezelf dus goed af welk type gebouw jij nodig hebt.

Vergelijk offertes

Wil jij ook een aanbouw laten plaatsen of ben je benieuwd naar de exacte prijzen voor zo’n bouwwerk? De eerste stap zet je bij ons als je onze vergelijkingstool gebruikt. Vraag direct offertes op bij betrouwbare specialisten en vind zo de beste prijs en de meest vakkundige vakmensen.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: