6x Veelgemaakte fouten aanbouw en uitbouw

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een aanbouw laat je natuurlijk niet zomaar plaatsen. Waarschijnlijk heb je hier al een flinke tijd over nagedacht en heb je zelf ook al veel informatie ingewonnen over de mogelijkheden en prijzen. Wat je dan zeker niet wilt is fouten begaan die mensen die je voorgingen ook al gemaakt hebben. Het onderstaande artikel kan je helpen deze te vermijden.

Overhaaste beslissingen maken

Misschien zie je erg naar je aanbouw uit en wil je deze zo snel mogelijk laten bouwen plaatsen je er direct gebruik van kunt gaan maken. Toch is dit niet een tijd om overhaaste beslissingen te maken en kun je het beste goed bij je keuzes stil staan. Een aanbouw is een groot bouwwerk en elke keuze die je maakt heeft direct invloed op de prijs en het eindresultaat. Je kunt daarom beter wat langer de tijd nemen en je opties goed overwegen. Je loopt anders het risico overhaaste beslissingen te maken en zo met een aanbouw te komen te zitten die niet helemaal voldoet aan jouw wensen.

Geen navraag doen over een vergunning

In de meeste gemeentes heb je een vergunning nodig als je bepaalde werkzaamheden rondom je woning gaat uitvoeren. Ga je je aanbouw aan de voorkant van je woning plaatsen, bijvoorbeeld, dan zal dat bijna altijd betekenen dat je een vergunning aan moet vragen, omdat je het straatbeeld verandert. Aan de achterkant van je woning kun je vergunningsvrij bouwen, maar dan moet je je wel aan bepaalde richtlijnen en regels houden. Eén van de eerste taken die je verricht is dus naar je gemeentehuis gaan en hen te vragen naar de regels die in jouw gemeente worden gehanteerd voor het plaatsen van een aanbouw. Zo kun je direct al beslissen of je vergunningsvrij wilt gaan bouwen of dat je een vergunning nodig zal hebben.

Een casco oplevering niet overwegen

Door je aanbouw casco op te laten leveren kun je wel 25 procent van de totaalkosten besparen. Dit is natuurlijk een groot bedrag, maar hier staat ook wat tegenover. Casco betekent dat de aanbouw een fundering heeft en dat deze water- en winddicht is gebouwd. Het skelet staat dus, maar je moet deze zelf nog verder aankleden. Denk dan bijvoorbeeld aan het leggen van de vloer, het stuken van de muren, het plaatsen van de verwarming en het aanleggen van water en elektriciteit. Ben je zelf handig en houd je ervan om je handen uit je mouwen te steken? Dan is een casco oplevering een ideale manier om geld te besparen en om je eigen stempel te drukken op de afwerking van je nieuwe aanbouw.

Geen aannemer inhuren

Veel mensen denken dat ze zelf de leiding kunnen nemen over het bouwproject. Dit kan ook wel, maar hier gaat erg veel tijd in zitten. Je moet regelmatig voortgangsgesprekken voeren, je moet het budget bewaken, je moet ervoor zorgen dat de planning actueel blijft en dat de materialen en bedrijven op tijd op locatie zijn. Gaat er iets mis, dan moet je direct kunnen ingrijpen om de schade beperkt te houden. Dit is een stressvolle taak, vooral als je ook zelf je dagelijkse bezigheden hebt. Als jij een grote aanbouw gaat laten plaatsen, dan kun je het beste een aannemer inhuren die voor jou als tussenpersoon fungeert. Deze zal de verantwoordelijkheid krijgen over het gehele proces en zal er zorg voor dragen dat budget en planning streng worden bewaakt.

Geen goede planning maken

Ook als je een aannemer inschakelt is het verstandig een goede planning te maken. In deze planning zet je exact alle taken die jij moet uitvoeren en wanneer. Je kunt hier aanbetalingen in opnemen, het bezoek aan de gemeente plannen, het aanwijzen van de uitvoerende partijen inplannen en noem maar op. Met een goede planning zal jij niets vergeten, maar zal je je tegelijkertijd ook een stuk rustiger voelen. Dat komt doordat je zeker weet dat je altijd helemaal bij bent en wat je op elk moment van de dag kunt verwachten.

Geen serre overwegen

Als je denkt aan een aanbouw, dan heb je misschien geen serre voor ogen. Serres worden meestal onder aanbouw geclassificeerd, maar theoretisch gezien zijn ze dit niet helemaal. Hoe dan ook, serres zijn de goedkoopste soort aanbouw die je kunt kiezen en daar staat tegenover dat ze veel indruk maken. Een serre laat natuurlijk licht binnen en geeft je altijd zicht op je tuin. Deze ruimtes worden vaak gebruikt als studeerkamer, als leeskamer of als eetkamer, omdat ze zo veel rust uitstralen. Een serre is natuurlijk niet geschikt voor elk bouwproject, maar als dit voor jou een mogelijkheid is, dan kun je flink wat geld besparen door voor een serre te kiezen.

Vergelijk offertes

Het kan soms lastig zijn om de eerste stap te zetten in de richting van een groot bouwproject. Onze vergelijkingstool kan je helpen om offertes op te vragen bij verschillende betrouwbare specialisten. Wil jij ook een aanbouw laten plaatsen, dan kun je hier beginnen met het uitvoeren van je marktonderzoek.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: