4x Valse vooroordelen tegelzetter inhuren

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Als je moet gaan nadenken over een nieuwe vloer of een nieuwe wandbekleding, dan zijn tegels één van de vele opties die je hebt. Deze tegels laat je plaatsen door een tegelzetter en deze specialist kan aan jouw vloer of muur echt een bijzonder uiterlijk geven. Er zijn tegels met een mooi patroon, natuurstenen tegels, strakke moderne tegels, je kunt het zo gek niet bedenken, of het is er. Daarom kun je met tegels in elk interieur en in elk type woning wel iets moois maken. Als jij tegels overweegt, dan ben je bij je zoektocht naar informatie misschien wel wat valse vooroordelen tegengekomen. Hier lees je over de belangrijkste vooroordelen over tegels en tegelzetters.

Tegelzetters zijn duur

Het is inderdaad zo dat je in sommige situaties meer betaalt dan in andere situaties. Ook hier kunnen de prijzen uiteenlopen van €48 per vierkante meter tot €115 per vierkante meter en dit verschil is natuurlijk groot. Een tegelzetter is dit geld echter meer dan waard, omdat tegels een erg lange levensduur hebben. Op de lange termijn is dit dan soms helemaal geen dure optie te noemen, maar een kosteneffectieve lange termijn oplossing. Hier volgt een tabel waarin je de huidige kosten voor tegelzetters kunt vinden en hoe deze zijn opgebouwd. Daarna volgen enkele tips die je kunt gebruiken om de kosten voor je tegelzetter laag te houden.

Kostenpost Keramiektegels Natuursteentegels
Legloon €25 – €35 per m2 €30 – €40 per m2
De tegels zelf €15 – €45 per m2 €30 – €60 per m2
Het overige materiaal €8 – €15 per m2 €8 – €15 per m2
Totaalkosten €48 – €95 per m2 €68 – €115 per m2
  • Een tegeloutlet: ga eens op bezoek bij een tegeloutlet of zoek een online outlet op. Hier worden tegels aangeboden die niet meer in de winkel verkocht kunnen worden en daar krijg je dan een zeer gunstige prijs voor aangeboden. Deze tegels hebben in de showroom gelegen of het zijn overblijfselen van een vorige collectie. In principe zijn deze tegels prima, maar het assortiment bij een outlet is niet altijd even uitgebreid.
  • Tweedehands tegels: er zijn ook wel eens mensen die een stapel tweedehands tegels aanbieden op een tweedehands marktplaats. Deze hebben ze dan over of ze hebben deze gekocht maar vinden ze niet mooi. Als je daar tegels tegenkomt die passen bij wat je zoekt, dan kun je deze echt voor een prikkie op de kop tikken. Ook hier is het aanbod gering dus je moet dan wel wat geluk hebben.

Keramische tegels zijn niet geschikt voor de vloer

Er heerst een vooroordeel over keramische tegels en de sterkte daarvan. Zo zouden ze niet sterk genoeg zijn om op een vloer gelegd te worden die intensief gebruikt wordt, zoals in de hal en de woonkamer. Het is inderdaad zo dat er bepaalde keramische tegels zijn die voor de muur zijn bedoeld, zoals faience tegels. Deze zijn minder sterk, omdat ze niet sterk hoeven te zijn. Voor de vloer kun je echter prima grestegels gebruiken. Dit zijn ook keramiektegels maar hier zit een mineraal door vermengd. Hierdoor zijn ze een stuk sterker en kunnen ze ook het intensieve gebruik aan van een vloer. Let hier dan natuurlijk wel op.

Alle keramische tegels kunnen in vochtige ruimtes gebruikt worden

Alleen keramische tegel met een glazuurlaag zijn geschikt voor vochtige ruimtes. Andere tegels, zoals terracotta tegels kunnen niet in de badkamer omdat ze water opzuigen. Keramische tegels met een glazuurlaag herken je aan een achterkant van klei en een voorkant met een bepaalde afbeelding. Deze glazuurlaag is volledig waterafstotend en daardoor zijn deze tegels erg goed te gebruiken in de keuken, de badkamer, het toilet en de douche. Vermijd poreuze tegels in vochtige ruimtes. Deze zullen meer problemen opleveren dan dat ze oplossen.

Natuurstenen tegels kunnen niet in vochtige ruimtes worden gebruikt

Veel soorten natuursteen zijn niet geschikt voor vochtige ruimtes als ze niet geïmpregneerd zijn. Steen is een natuurlijk en ademend materiaal en niet waterafstotend, maar huist water absorberend. De meeste soorten natuursteen zijn echter ideaal voor in de badkamer, omdat ze als ze geïmpregneerd zijn en een antislip laag hebben gekregen echt een mooie toevoeging zijn voor deze ruimtes. En natuursteen zie je daar natuurlijk al heel veel. Denk bijvoorbeeld aan marmeren wasbakken en granieten muurtegels. Alleen poreuze soorten natuurstenen plaats je beter niet in vochtige ruimtes. Zand- en kalksteen zijn hier goede voorbeelden van.

 

Vergelijk offertes

Ga je een tegelzetter inhuren voor een klus in jouw woning, dan kun je deze gemakkelijk vinden door een vergelijking uit te voeren. Als je onze vergelijkingstool gebruikt om offertes mee op te vragen, dan zal je hier nauwelijks nog tijd aan kwijt zijn. Je vult je specificaties één keer in, stuurt deze naar meerdere tegelzetters tegelijkertijd en je zal snel de offertes ontvangen die je nodig hebt bij je marktonderzoek.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: