4x Valse vooroordelen vloerverwarming

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Steeds meer mensen besluiten om hun woning uit te laten rusten met vloerverwarming. En hier zijn goede redenen voor. Vloerverwarming is namelijk een uitstekende manier om energie te besparen en tegelijkertijd meer comfort te creëren. Ben jij vloerverwarming aan het overwegen, dan heb je vast al het één en ander aan informatie geprobeerd in te winnen over de kosten en de mogelijkheden die je hebt. Misschien ben je dan een aantal valse vooroordelen tegengekomen die je onnodig op het verkeerde been hebben gezet. Onderstaande informatie kan je hiervan behoeden.

Vloerverwarming is duur

Het is inderdaad zo dat het laten plaatsen van vloerverwarming duurder is dan het laten aanleggen van een centraal verwarmingssysteem. Dit komt echter niet zozeer door de kosten van de vloerverwarming zelf. Onderstaande tabel geeft duidelijk weer dat dit per vierkant meter relatief goedkoop is. De kosten komen van het verwijderen van de huidige vloer, het laten plaatsen van vloerisolatie en het laten leggen van de nieuwe vloer. Als jij dus al een vloerrenovatie van plan was, dan maken alleen de kosten voor het plaatsen van de vloerverwarming weinig verschil. En vanaf het moment dat je je vloerverwarming in gebruik neemt begin je met besparen. Vloerverwarming is namelijk goedkoper om te gebruiken dan centrale verwarming.

Soort vloerverwarming Bijverwarming Hoofdverwarming
Nat systeem €20 per m2 €30 per m2
Droog systeem €15 per m2 €25 per m2
Freessysteem €15 per m2 €25 per m2
Elektrische vloerverwarming €10 – €15 per m2 bij oppervlak van 30 m2

 

Vloerverwarming leggen is in bestaande woningen onmogelijk

Het is lastiger om vloerverwarming in bestaande woningen te plaatsen, simpelweg omdat de volledige vloer moet worden blootgelegd. In nieuwbouwwoningen levert dit geen overlast op, omdat die nog niet in gebruik zijn. Het is echter niet onmogelijk om in bestaande woningen vloerverwarming te leggen, in tegendeel. Er zijn technieken, zoals infrezen en de droge methode waarmee je vloer ook nauwelijks hoger komt te liggen. Het enige waar je dan veel aandacht aan moet besteden is de isolatie van de vloer, want deze zal hoogstwaarschijnlijk opgekrikt moeten worden. Ben je werkzaamheden in huis aan het plannen, dan kun je direct ook vloerverwarming laten plaatsen. Als je huidige vloerbekleding aan vervanging toe is, dan is dat ook een ideaal moment. Je moet het even plannen, maar ook in bestaande woningen is het prima mogelijk om vloerverwarming te plaatsen.

 

Vloerverwarming past niet bij een onregelmatig leven

Vloerverwarming doet er langer over om een ruimte op te warmen dan centrale verwarming. Dat komt doordat de temperatuur van het water ook minder is. Er is een groter oppervlak met verwarming, dus deze temperatuur hoeft en kan ook zeker niet omhoog. Het is misschien lastig om met een onregelmatig leven en onregelmatige werktijden in te schatten wanneer de verwarming aan moet gaan en wanneer deze weer uit moet. En als je wacht tot je thuis bent, dan zit je dus tijdelijk even in de kou. Wat je dan kunt doen is een slimme thermostaat aanschaffen. Deze kun je met een app bedienen. Ben je onderweg naar huis of weet je wanneer je thuis zal zijn die dag, dan zet je je verwarming met je telefoon aan. Het enige dat je nodig hebt is een internetverbinding.

 

Vloerverwarming gaat niet goed samen met een houten vloer

Natuursteen en tegels zijn beide ideale materialen om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Deze houden de warmte zelfs vast en stralen dit nog uit als de vloerverwarming al uit is gezet. Hout is inderdaad een wat minder geschikt materiaal, maar dat betekent niet dat het niet met vloerverwarming gebruikt kan worden. Je moet er alleen even rekening mee houden dat het gemakkelijk krimpt en uitzet met temperatuurverschillen. Daarnaast bevat hout altijd een bepaald percentage water en dat moet ook zo blijven. Heb je een houten vloer, zorg dan voor een stabiele temperatuur en zet de vloerverwarming ’s nachts niet te laag en overdag niet te hoog. Als je de vloerverwarming voor de eerste keer aanzet, doe dit dan stapsgewijs en ga elke 24 uur 5 graden omhoog. Dit heeft betrekking op de temperatuur van het water en niet van de kamer. Bereik je 40 graden, lat dit dan een paar dagen zo staan en ga weer stapsgewijs elke 24 uur 5 graden naar beneden. Met hout kun je dit het beste een paar keer doen, zodat het aan de temperatuurverschillen kan wennen. Plaats ook geen dikke houten vloer, omdat hout een isolatiewaarde heeft en dan te veel warmte zou tegenhouden. Als je je aan deze regels houdt, dan kan hout prima dienstdoen als vloerbekleding bij vloerverwarming.

 

Vergelijk offertes

Ga jij ook vloerverwarming laten plaatsen? Dan ga je natuurlijk niet met de eerste de beste leverancier in zee. Eerst maak je een vergelijking van wat de markt jou kan bieden en daar kunnen we je bij helpen. Gebruik onze vergelijkingstool, vul je specificaties in en je zal snel de beste deal kunnen uitkiezen voor jouw vloerverwarming.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: