4x Tips warmtepomp

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Als je eraan denkt om een warmtepomp aan te schaffen, dan staat je een grote investering te wachten. Hier staan tegelijkertijd ook grote besparingen tegenover, want warmtepompen kunnen bijzonder energiezuinig je water opwarmen. Hier gebruiken ze de warmte voor die al standaard in de lucht, de grond en het grondwater aanwezig is en zelfs bij temperaturen van rond het vriespunt leveren ze rendement op. De onderstaande tips kun je gebruiken bij het uitzoeken, het aanschaffen en het laten installeren van jouw warmtepomp.

Tip 1: overweeg een hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen zijn ideaal als vervanging voor een cv-ketel in standaard situaties en woningen. De grote warmtepompen die warmte uit de grond en het water halen, dat zijn enorme installaties die moeten worden ingegraven. Deze worden dan ook meestal bij nieuwbouwwoningen geplaatst en dan ook bij passiefhuizen bijvoorbeeld. Een grond – water of een water – water warmtepomp wordt bijna nooit op een later tijdstip geplaatst, omdat dit veel voeten in de aarde heeft. Een hybride warmtepomp is voor gewone woningen ideaal, omdat het de omvang heeft van een cv-ketel. Het gebruikt de warmte uit de lucht om het water mee op te warmen en als het te koud is, bevat deze ook een cv-ketel om bij te springen. Zo kun je zonder een grote installatie te moeten laten plaatsen toch altijd energiezuinig warm water hebben thuis.

Tip 2: vraag de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aan

De ISDE is speciaal voor particulieren en ondernemers die hun CO2-uitstoot willen verminderen en die hun woning of gebouw energiezuiniger willen maken. Je kunt het aanvragen over warmtepompen, maar ook als je een pelletkachel, een zonneboiler of een biomassaketel aanschaft. In 2019 is er €100 miljoen beschikbaar gesteld en de subsidie loopt nog tot en met 31 december 2020. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om voor deze subsidie in aanmerking te komen. Zo moet je een apparaat aanschaffen waarmee je water verwarmt en moet deze voorkomen op de apparatenlijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar kun je ook achterhalen hoeveel de subsidie dan is. Nadat je warmtepomp is geïnstalleerd vraag je deze aan en hier heb je 6 maanden de tijd voor. Dit is zeer de moeite waard, want met deze subsidie krijg je ongeveer 20 procent terug van de totaalkosten voor je warmtepomp. 

Tip 3: denk goed na over de bron van de warmte

Er zijn drie bronnen waar warmtepompen hun warmte vandaan halen. Dit dragen ze over op het water of de lucht door middel van koelvloeistof en een warmtewisselaar. Hiervoor hoeft het buiten geen 30 graden te zijn, ook bij lage temperaturen kan een warmtepomp nog voldoende rendement opleveren. Hoe stabieler de temperatuur van de bron, hoe stabieler het rendement van de warmtepomp.

  • Lucht: de kleinste, goedkoopste en meest gemakkelijk te installeren warmtepompen halen de warmte uit te lucht en dragen dit over op lucht of water. Deze bestaan vaak uit een binnen- en een buitenunit. Omdat de lucht overal om ons heen aanwezig is, hoeven er geen graafwerkzaamheden te worden uitgevoerd. De lucht schommelt wel erg in temperatuur, wat inhoudt dat het rendement in sommige periodes en bij sommige dagdelen minder is. Zoek je een warmtepomp met een stabiel rendement, dan is dit dus geen goede optie.
  • Grond: een stabielere oplossing is dan om een warmtepomp aan te schaffen die warmte uit de grond haalt. Er worden dan grote graafwerken verricht en er wordt een buizennetwerk op ongeveer 0,5 meter diep verticaal ingegraven. Dit zijn aanzienlijke werkzaamheden en deze werkzaamheden kosten veel, maar een grond – water warmtepomp is daarna ook veel rendabeler. De temperatuur van de grond is namelijk redelijk stabiel.
  • Grondwater: voor het beste rendement het gehele jaar door is een warmtepomp die warmte haalt uit het grondwater de beste optie. Dit grondwater heeft een constante temperatuur en deze is ook vrij hoog. Met dit type warmtepomp verwarm je probleemloos het hele jaar door al je water, maar deze optie is tegelijkertijd ook het duurste. De graafwerkzaamheden en het installeren van de warmtepomp is ook niet gemakkelijk, vooral niet als je dit bij een bestaande woning doet.

Tip 4: laat je goed inlichten

Het klinkt alsof een water – water warmtepomp in de meeste gevallen de beste optie is, maar dit is niet zo. Natuurlijk levert deze warmtepomp een goed rendement aan, maar de kosten voor de plaatsing zijn tegelijkertijd ook erg hoog. Ga daarom een aantal keren spreken met een specialist in een winkel of showroom over warmtepompen, de kosten, de subsidies, het rendement en de terugverdientijd. Ook kun je het dan hebben over het vermogen dat jouw warmtepomp moet hebben enzovoorts. Grote warmtepompen vragen vaak ook om een verbouwing van de woning en om een nieuw centrale verwarmingssysteem. Het is van groot belang dat je een warmtepomp uitkiest die aansluit bij jouw situatie. Zet daarom alle informatie op een rijtje, kijk naar de terugverdientijd en naar hoe hoog de besparingen zijn nadat deze is verlopen. Doe dit samen met een specialist en je kunt ongetwijfeld de beste warmtepomp vinden voor jou. Onderstaande tabel geeft alvast weer wat je financieel kunt verwachten aan uitgaven en subsidies.

Soort warmtepomp Totaalprijs Mogelijk subsidiebedrag ISDE
Lucht – lucht €3500 – €7500 Geen subsidie
Hybride €4500 – €8500 €1000 – €1500
Lucht – water €6500 – €14.000 €2000 – €3500
Grond – water Vanaf €10.000 €2000 – €4000
Water – Water Vanaf €15.000 €2500 – €4000

Vergelijk offertes

Als je het balletje aan het rollen wilt brengen en op zoek wilt gaan naar een leverancier, dan kun je hier alvast contact leggen met betrouwbare warmtepompspecialisten. Open de vergelijkingstool, vul je specificaties in en je zal snel een aantal offertes ontvangen waarmee je je planning voort kunt zetten.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: