4x Veelgemaakte fouten warmtepomp

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Als jij op zoek bent naar een energiezuinige vervanging van je cv-ketel, dan is een warmtepomp een goede optie. Deze apparaten vind je ook in airconditioners en drogers. Met een warmtepomp ben je voorbereid op de toekomst, want deze apparaten verwarmen en koelen op zeer energiezuinige wijze water en lucht. De beste manier om de werking van een warmtepomp uit te leggen is als omgekeerde koelkast. Koelkasten onttrekken warmte uit de levenswaren en warmtepompen onttrekken dit uit de grond, het water of de lucht. Via koelvloeistof en een warmtewisselaar wordt dit vervolgens overgedragen. Warmtepompen kun je krijgen in verschillende soorten en maten. Hier lees je over de veelgemaakte fouten omtrent warmtepompen. Ben jij ook van plan een warmtepomp aan te schaffen, dan kun je deze in ieder geval alvast vermijden. 

Geen subsidie aanvragen voor een warmtepomp

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is speciaal voor mensen die hun woning of gebouw energiezuiniger willen maken. Hierdoor wordt er minder CO2 uitgestoten en daar zijn we natuurlijk allemaal bij gebaat. Deze loopt nog tot en met 2020 en kan je 20 procent voor de totale kosten van je warmtepomp teruggeven. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan deze subsidie verbonden. Zo kun je voor een lucht – lucht warmtepomp (airco en droger) geen subsidie aanvragen. Ook moet je warmtepomp voorkomen op de apparatenlijst en deze kun je inzien online. Ga daarom naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en lees alles door over de subsidie die je tot je beschikking hebt. Vervolgens schaf je een warmtepomp aan die aan alle voorwaarden voldoet. Is deze eenmaal geplaatst, dan heb je 6 maanden om de subsidie aan te vragen. Naast de ISDE zijn er nog twee andere manieren waarop je mogelijk financiële steun kunt ontvangen.

  • Gemeente en provincie: ga altijd naar je gemeente of provincie en licht ze in van je plannen. Er is een grote kans dat je via hen ook nog in aanmerking komt voor subsidiegeld.
  • MIA/Vamil en EIA: ben je ondernemer en schaf je een warmtepomp aan voor je bedrijf, dan kun je gebruik maken van speciale belastingaftrek, genaamd de Milieu Investeringsaftrek en de Energie Investeringsaftrek.

Toch een hr-ketel kopen

Hr-ketels zijn goedkoper dan warmtepompen. Daarnaast zijn ze ook bijzonder zuinig, want ze gebruiken de warmte die vrijkomt bij de werking om het terugkerende water alvast mee voor te verwarmen. Dit zijn twee goede redenen om toch voor een hr-ketel te kiezen, totdat je iets verder kijkt.

  • Rendement: hr-ketels zijn erg zuinig en op dit moment zijn het ook de meest zuinige cv-ketels die je kunt kopen. Het rendement van een goede hr-ketel is meer dan 100 procent, maar het rendement van een warmtepomp is 400 procent.
  • Goedkoper: op de lange termijn en kijkende naar de uitgaven die je hebt tijdens de gehele levensduur van een warmtepomp en een hr-ketel zijn deze nagenoeg gelijk. Sterker nog, de uitgaven op 20 jaar gebruik voor een warmtepomp liggen rond de €20.000 terwijl dit bij een hr-ketel eerder rond de €24.000 ligt.
  • Hybride warmtepomp: ons advies, kijkende naar bovenstaande vergelijking, is om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Dit zijn goed betaalbare lucht – water warmtepompen, nemen weinig plek in, zijn gemakkelijk te installeren en bevatten ook en hr-ketel voor het geval er niet genoeg warmte in de lucht aanwezig is. Je kunt een hybride warmtepomp al kopen voor €4500 en daar krijg je dan later €1000 tot €1500 subsidie voor terug.

Te veel naar de initiële kosten kijken

Als jij eraan denkt om een warmtepomp aan te schaffen, dan kun je dit het beste goed met een specialist bespreken. Het is namelijk zo dat de initiële kosten hoog zijn (zie de tabel beneden), maar daarna zal je alleen maar besparen. Het is zaak om de warmtepomp uit te kiezen die jou de kortste terugverdientijd oplevert met een zo hoog mogelijke besparing. Deze besparingen zijn namelijk nadat de terugverdientijd is afgelopen, pure winst. Kijk naar je energieverbruik en neem dit mee naar een specialist. Samen gaan jullie berekeningen maken over wat de terugverdientijd zou zijn in verschillende situaties. Dit doe je door de uitgaven min de subsidie te delen door de jaarlijkse besparingen. Door alle opties te bekijken kun je zo de warmtepomp aanschaffen die jou financieel het beste ondersteunt.

Soort warmtepomp Totaalprijs Mogelijk subsidiebedrag ISDE
Lucht – lucht €3500 – €7500 Geen subsidie
Hybride €4500 – €8500 €1000 – €1500
Lucht – water €6500 – €14.000 €2000 – €3500
Grond – water Vanaf €10.000 €2000 – €4000
Water – Water Vanaf €15.000 €2500 – €4000

Geen energiebespaarlening aanvragen

Het wordt helaas te vaak vergeten dat er energiebespaarleningen zijn. Deze leningen zijn specifiek samengesteld voor mensen die energiebesparende maatregelen nemen, zoals het aanschaffen van een warmtepomp. Je kunt dan een bedrag lenen van tussen de €2500 en €25.000 en deze terugbetalen met rentepercentages zo laag als 1,5 procent. Deze voorwaarden verschillen enigszins per bank, maar je krijgt zo een idee van de goede voorwaarden. Warmtepompen zijn duur, zelfs al worden ze gesubsidieerd, maar met het geleende bedrag van de energiebespaarlening kun je dit veel beter bekostigen.

Vergelijk offertes

Er zijn eigenlijk weinig gevallen waarbij het aanschaffen van een warmtepomp geen goed idee is. Als jouw woning geïsoleerd is, dan kun je hier al veel voordeel mee doen. Vraag dus hier alvast offertes aan voor deze aankoop via onze vergelijkingstool. Zo kun je in contact gebracht worden met betrouwbare leveranciers en beginnen met het in gang zetten van de aanschaf.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: