4x Valse vooroordelen zonwering

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Zonwering kan je het leven aanzienlijk gemakkelijker maken. Plaats je dit goed, dan zal je er je woning mee kunnen koelen, kun je je privacy vergroten, kun je je interieur verrijken en kun je inbraakveiligheid verbeteren. Als jij op zoek bent naar gepaste zonwering voor jouw woning, dan heb je misschien al wel het één en ander gelezen online over de mogelijkheden die je hebt. Hier vind je de grootste valse vooroordelen die over zonwering de rondte gaan op een rijtje, zodat je die in ieder geval alvast kunt vergeten.

Zonwering is duur

Zonwering kan duur zijn. Ga je voor een groot modern knikarmscherm die je op afstand kunt bedienen of een groot rolluik die op je Domotica systeem is aangesloten, dan betaal je natuurlijk het meeste. Je betaalt voor afmetingen en luxe, zoals eigenlijk zo vaak het geval is. Er is echter voldoende zonwering op de markt waarvoor je aanzienlijk minder betaalt. Denk dan bijvoorbeeld aan lamellen, gordijnen en jaloezieën. Het grote voordeel is dat je deze ook vaak zelf kunt installeren. Voor €25 per meter kun je dan al klaar zijn en heb je zonwering die ook isoleert, die inkijk tegenhoudt, die je interieur aanvult en die de kamer aanzienlijk koeler zal maken. Als je nog meer geld wilt besparen, dan kun je de onderstaande twee bespaartips gebruiken.

  • Samen met de buren: hebben de buren ook problemen met zoninval en zijn ze ook geïnteresseerd in zonwering? Dan kun je geld besparen als je je bestelling samen plaatst en de zonwering tegelijkertijd laat plaatsen. Een monteur zal kortingen aanbieden als je een grotere klus kunt aanbieden.
  • Doe het zelf: sommige zonwering is gemakkelijk te plaatsen, maar bij andere typen besteed je dit toch liever uit. Wat je kunt doen is gedeeltes van de klus zelf uitvoeren om geld te besparen. Als je zelf opmeet, als je zelf de zonwering ophaalt of als je de huidige zonwering zelf verwijdert kan de monteur direct aan het werk.

 

Zonwering past voornamelijk bij klassieke en landelijke woningen

Als je aan zonwering denkt, dan denk je misschien aan traditionele markiezen, sfeervolle gordijnen of mediterrane shutters. Dit zijn stuk voor stuk schitterende soorten zonwering die erg goed aansluiten bij landelijke en klassieke woningen. Ook voor moderne woningen zijn er echter voldoende soorten zonwering te vinden. Zonneschermen, shutters, lamellen en jaloezieën zijn ook in moderne uitvoering te krijgen en zien er zeer strak en minimalistisch uit. Ook voor industriële interieurs kun je mooie zonwering vinden, zoals donkergrijze jaloezieën of smalle lamellen. Er is een groot aanbod beschikbaar en je hebt de mogelijkheid je zonwering exact aan te laten sluiten op jouw woning en stijl.

 

Bij zonwering is kwaliteit niet erg belangrijk

Je zal merken dat er dure en goedkope vormen van zonwering zijn. Ook binnen de individuele productgroepen kunnen de prijzen erg uiteenlopen. Vaak is dit een goede indicatie van de kwaliteit van de zonwering, maar dit is geen garantie. Kwaliteit is bij zonwering om verschillende redenen erg belangrijk en om dit te toetsen kun je de keurmerken en garantieregelingen met elkaar vergelijken. Zonwering van minder goede kwaliteit zal sneller gebreken gaan vertonen.

  • Vervaging van de kleuren: omdat zonwering vele uren in de zon staat, is het belangrijk dat de kleuren lang goed blijven. Zonwering van doek, bijvoorbeeld, wordt regelmatig geproduceerd door de kleur er op te drukken en dan zal dit veel sneller vaal worden. Zorg er dus voor dat de kleur het gehele textiel doorgaat en niet alleen aan de buitenkant aanwezig is.
  • Slijtage en defecten: zonwering waarvan de bewegende delen van slechte kwaliteit zijn en waarbij de motor door een B-merk is gemaakt, zal veel sneller defect raken en slijten. Vooral als je een elektrische- of draadloze bediening kiest is kwaliteit van groot belang, omdat dit systemen zijn die traditioneel gemakkelijk defect raken.

 

Zonwering is niet zelf te plaatsen

Er zijn inderdaad soorten zonwering die je beter niet zelf plaatst. Dat betekent echter niet dat je dit niet kunt. Rolluiken en zonneschermen laten veel mensen toch liever plaatsen door een monteur, omdat deze aan de gevel bevestigd moeten worden. Een groot zonnescherm van 10 meter lang moet dan natuurlijk wel goed vast komen te zitten, anders is er een kans dat je gevel instort of je zonnescherm neervalt. Veel andere soorten zonwering kun je echter vrij gemakkelijk zelf plaatsen. Er zijn shutters, rolgordijnen en jaloezieën speciaal voor kunststof kozijnen die je gemakkelijk in het raam klikt. Ook het ophangen van gordijnen en lamellen is niet erg lastig en kun je prima zelf. Voor veel vormen van zonwering hoef je geen extra monteur in te schakelen om deze te monteren, wat alles natuurlijk aanzienlijk vergemakkelijkt.

Vergelijk offertes

Wil je ook zonwering laten plaatsen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan kun je bij ons de eerste stap zetten als je onze vergelijkingstool gebruikt. Je vraagt er gemakkelijk offertes mee op bij verschillende zonweringleveranciers, zodat je de beste deal kunt uitkiezen bij de meest geschikte specialist.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: