5x Veelgemaakte fouten zonwering

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Zonwering kan je helpen om een beschut plekje buiten te creëren en/of om je woning te beschermen tegen de invallende zon. Als deze via de ramen naar binnenkomt kan het in die ruimte onbehaaglijk warm worden. Zonwering koelt je woning dus op warme zomerdagen en houdt de zon uit je ogen. Omdat er een groot aantal soorten zonwering zijn, kun je beter goed nadenken over het type zonwering dat je wilt gaan aanschaffen. Hier vind je de meest gemaakte fouten van de mensen die je voorgingen.

Niet goed nadenken over het type zonwering

Als jij zonwering wilt bestellen, dan denk je misschien automatisch aan een mooi zonnescherm. En ook al is dat een zeer goede keuze, je kunt er je privacy binnen niet mee verhogen. Als je ook ’s avonds je zonwering wilt gebruiken om inkijk tegen te gaan, dan zal je dus een ander soort zonwering aan moeten schaffen. Denk je hier niet goed over na, dan kun je met een type zonwering komen te zitten die voor jou eigenlijk niet aan al je wensen voldoet. Daarom hebben we in de onderstaande tabel de verschillende functies voor zonwering samengevoegd en er achter gezet welke typen zonwering hieraan voldoen. Dat kan je helpen de juiste keuze te maken waarmee je niet alleen je woning koelt, maar ook van andere voordelen kunt profiteren.

Kenmerk Geschikte zonwering
Verkoelen Zonneschermen, screens, rolluiken, shutters, gordijnen, lamellen, jaloezieën
Energie besparen Rolluiken, dikke gordijnen
Privacy verbeteren Rolluiken, screens, shutters, jaloezieën, gordijnen, lamellen
Inbraakveilig Rolluiken, screens
Schaduw in de tuin Zonneschermen
Toevoeging interieur Shutters, jaloezieën, lamellen, gordijnen
Lichtinval tegengaan Rolluiken, dikke gordijnen, jaloezieën, shutters

Zonwering kopen van slechte kwaliteit

Ook onder de verschillende soorten zonwering kun je materialen en producten aantreffen van goede-, middelmatige- en slechte kwaliteit. Het is om verschillende redenen wel goed om hier aandacht aan te besteden. Je kunt kwaliteit en vakmanschap herkennen aan keurmerken, certificeringen en erkenningen van een bedrijf en product. De prijs is een indicator, maar geen doorslaggevende factor. Verder kun je klantenrecensies doorlezen of vragen naar referenties. Slechte zonwering zal minder lang meegaan en sneller gebreken vertonen.

  • Het doek: als het doek van je zonnescherm, van je screens of gordijnen niet van goede kwaliteit is, dan zal de kleur snel gaan vervagen. De zonnestralen zorgen ervoor dat je zonwering vaal wordt, omdat de kleur niet door het doek geweven is, maar er op is gedrukt. Ook zal een doek van slechte kwaliteit sneller gaan schimmelen en zal er zich andere aanslag op kunnen vormen dat er niet meer uit te krijgen is.
  • De bediening: heb je voor een elektrische of draadloze bediening gekozen, dan werkt deze met een motor. Bij minder kwalitatieve zonwering zal deze motor ook van een B-merk afkomstig zijn. Dat betekent dat deze sneller kan gaan slijten en sneller defect kan raken dan motoren van goede kwaliteit. Deze kans is bij handmatige bediening veel kleiner, omdat er geen motor wordt gebruikt.

Geen rolluiken overwegen

Als je aan zonwering denkt, dan zijn rolluiken misschien niet de eerste optie die in je opkomt. Rolluiken worden eerder geassocieerd met het beveiligen van winkels of andere panden. Toch kan een rolluik je veel voordelen bieden. Zo betaal je voor een rolluik inclusief installatie gemiddeld €350 – €500. Dit is afhankelijk van de afmetingen van het rolluik en de bediening. Hiervoor krijg je een type zonwering die ook isoleert, die de privacy aanzienlijk verbetert en die je woning inbraakveiliger maakt. Daarbij zal een rolluik al het inkomende licht kunnen verduisteren, wat betekent dat deze in slaapkamers ideaal is. Een nadeel van rolluiken is dat als je om esthetische redenen naar zonwering zoekt, ze misschien minder goed dienst zouden doen. Dan kun je beter overwegen mooie shutters te laten plaatsen of lamellen te nemen.

Niet met de buren spreken

Als jij buren hebt, dan zullen ze waarschijnlijk net zoveel last hebben van de zon als jij. Tenzij jullie woningen echt compleet anders zijn gebouwd en haaks op elkaar staan, schijnt bij jullie de zon op elk moment van de dag op dezelfde plek naar binnen. Hebben de buren hier ook last van en willen ze ook iets aan zonwering doen, dan kun je dit met ze bespreken. Als je samen je klus aanbiedt kun je namelijk korting krijgen van de zonweringspecialist. Hoe meer zonwering deze kan aanbrengen op één adres, hoe efficiënter deze te werk kan gaan en hoe verder de prijs naar beneden gaat. Door samen met je buren naar de specialist te stappen, kunnen jullie samen een leuk bedrag besparen.

Niet zelf de zonwering inmeten

De meeste zonweringspecialisten geven je de mogelijkheid zelf de zonwering in te meten. Het alternatief is dat ze bij je langskomen en dat ze het voor je doen. Voor deze dienst betaal je dan €30 tot €50 per raam en eigenlijk is dit weggegooid geld. Je kunt net zo goed zelf de metingen verrichten, want eigenlijk kan er vrij weinig mis gaan. Je krijgt hier vaak ook duidelijke instructies over van de leverancier. Als je zekerheid wilt, voer je de metingen een paar keer uit of vraag je iemand anders om dit te doen als een soort second opinion. Opmeten is een klusje dat je prima zelf kunt doen en waarna je de zonwering direct kunt bestellen.

Vergelijk offertes

Ben jij toe aan nieuwe zonwering thuis? Dan heb je van bovenstaande veelgemaakte fouten in ieder geval al veel geleerd. Gebruik nu onze vergelijkingstool en vraag daar offertes mee op voor je nieuwe zonwering. Je bereikt meerdere zonweringleveranciers tegelijkertijd en kunt zo gemakkelijk de beste deal vinden.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: