5x Tips zonwering

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Nieuwe zonwering koop je niet zomaar. Er zijn een groot aantal opties waaruit je kunt kiezen die de eindprijs, het uiteindelijke resultaat en de functionaliteit van je zonwering direct zullen beïnvloeden. Daarom is het altijd verstandig om goed na te denken over het type zonwering dat je wilt aanschaffen en alle andere beslissingen die daar bij komen kijken. De volgende tips kunnen je helpen bij het maken van deze keuzes.

Tip 1: welke kenmerken moet je zonwering nog meer hebben?

Behalve met het zon weren, kan zonwering je ook op een aantal andere manieren van dienst zijn. Deze extra kenmerken zijn erg handig als je wilt gaan kiezen welk type zonwering je nodig hebt. Zo zijn er soorten zonwering die je woning ook inbraakvriendelijker kunnen maken of die ook het licht grotendeels kunnen blokkeren. Dit laatste kan wenselijk zijn in slaapkamers, bijvoorbeeld. Het onderstaande overzicht kan je helpen bij het kiezen van de juiste zonwering voor jouw vereisten.

 

Kenmerk Geschikte zonwering
Verkoelen Zonneschermen, screens, rolluiken, shutters, gordijnen, lamellen, jaloezieën
Energie besparen Rolluiken
Privacy verbeteren Rolluiken, screens, shutters, jaloezieën, gordijnen, lamellen
Inbraakveilig Rolluiken, screens
Schaduw in de tuin Zonneschermen
Toevoeging interieur Shutters, jaloezieën, lamellen, gordijnen
Lichtinval tegengaan Rolluiken, dikke gordijnen, jaloezieën, shutters

 

Tip 2: kies altijd een kwalitatief doek

Als je overweegt een type zonwering te nemen die van stof is gemaakt, zoals screens, zonneschermen, gordijnen of lamellen, dan is het voor de levensduur ervan erg belangrijk dat het doek van goede kwaliteit is. Voor zonneschermen en screens is het goed als ze behandeld zijn met een waterafstotend middel en is het voor het kleurbehoud het beste als de kleur tot in de vezels van het doek is aangebracht. Een bedrukt doek zal veel sneller vaag worden, vooral buiten. Gordijnen en lamellen hangen ook veel in de zon en kunnen ook hun kleur snel verliezen als je geen aandacht besteedt aan kwaliteit.

 

Tip 3: doe het zelf

In sommige gevallen kun je je zonwering ook prima zelf ophangen. Shutters en rolgordijnen klik je soms zo in je kozijn en gordijnen hang je natuurlijk ook vrij gemakkelijk zelf op. Er zijn twee situaties waarin je de montage beter overlaat aan een monteur.

  • Groot: heb jij een groot en zwaar knikarmscherm besteld of een groot rolluik voor boven het woonkamerraam, dan is het beter om een monteur te vragen deze te bevestigen. Dit zijn zware en grote materialen die daarom lastig te plaatsen zijn, maar die ook constant druk uitoefenen op je gevel. Het is vanzelfsprekend dat deze professioneel geplaatst moeten worden.
  • Elektriciteit: voor sommige zonneschermen zal je een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk nodig hebben. Hiervoor heb je kennis nodig van elektotechniek en dit is niet voor iedereen weggelegd. Laat je een elektrische of draadloze bediening plaatsen, dan kun je de montage ook beter uitbesteden.

 

Tip 4: meet zelf op

Sommige leveranciers zullen je de mogelijkheid geven om je zonwering door hen te laten opmeten. Hiervoor betaal je natuurlijk altijd meer, maar je bent ook ingedekt als er een fout is gemaakt. Je kunt je zonwering in principe ook prima zelf opmeten en hier krijg je vaak duidelijke instructies voor van de leverancier. Het opmeten is niet moeilijk, maar het moet natuurlijk wel goed zijn, anders bestel je uiteindelijk zonwering die niet past. Meet het dus een paar keer op, zodat je zeker bent van je zaak. De meeste zonwering heeft standaardafmetingen, wat het gemakkelijker maakt om de afmetingen te vinden die je nodig hebt.

 

Tip 5: denk goed na over de bediening

Misschien wil je graag zonwering die volledig automatisch wordt bediend. Dit is een heerlijke optie, omdat je zonder je bed uit te komen de zonwering kunt openen en sluiten. De bediening die je kiest heeft echter wel een vrij belangrijke invloed op de prijs en daarom is dit ook een punt waar je geld kunt besparen. Over het algemeen worden je drie mogelijkheden aangeboden, elk met bepaalde voor- en nadelen.

  • Handmatige bediening: een handmatige bediening is natuurlijk goedkoop. Je opent en sluit de zonwering door middel van een slinger of opwindmechanisme. Veel andere opties krijg je er niet bij. Dit type bediening gaat langer mee en zal niet snel defect raken. Het kan voor ouderen en zieke mensen wel lastig worden om de zonwering telkens handmatig te moeten openen en sluiten.
  • Elektrische bediening: je hebt ook de mogelijkheid te kiezen voor een elektrische bediening en dat wordt gedaan door middel van een knop aan de muur. Dit is gemakkelijker, maar uiteraard wel duurder en je moet nog steeds zelf opstaan om de bediening in gang te zetten. Elektrische bediening kun je ook krijgen met een tijdschakelaar. Dit mechanisme is wel ingewikkelder en dus gevoeliger voor defecten.
  • Draadloze bediening: als laatste kun je ervoor kiezen om je zonwering te bedienen door middel van een app of afstandsbediening. Je kunt het laten aansluiten op je Domotica systeem en alles draadloos regelen. Dit is de duurste optie, maar het voorziet je van alle mogelijke gemakken. Een dergelijk systeem zal natuurlijk wel sneller defect kunnen raken dan een handmatige bediening.

 

Vergelijk offertes

Wil jij zonwering aan gaan schaffen, dan kun je via onze vergelijkingstool veel tijd en geld besparen. Vraag enkele offertes op bij verschillende leveranciers tegelijkertijd en je zal snel de beste deal kunnen vinden voor jouw nieuwe zonwering.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: