6x tips alarmsysteem

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Er worden steeds meer woningen in Nederland uitgerust met een alarmsysteem en daar zijn goede redenen voor. Met een alarmsysteem kun je namelijk inbrekers afschrikken, inbrekers betrappen en je eigen gemoedsrust verbeteren. Het is belangrijk dat jouw alarmsysteem aansluit op je wensen, op je persoonlijke situatie en op je infrastructuur rondom je woning. Daarom kun je de onderstaande tips gebruiken bij het kiezen van een alarmsysteem.

Tip 1: vraag een specialist om hulp

Niemand kan je beter adviseren over het type alarmsysteem dat je nodig hebt en welke componenten je kunt gebruiken dan een specialist op dat gebied. Deze persoon kan rond je woning lopen alsof deze een inbreker is en alle plekken identificeren waar extra beveiliging gewenst is. Ook kan deze persoon je adviseren over welke componenten waar het beste gepositioneerd kunnen worden voor het meest veilige effect. Het is mogelijk om een goedkoop alarmsysteem aan te schaffen bij een doe-het-zelf zaak en hiermee kun je in principe een prima oplossing creëren, maar dan loop je dit soort waardevol advies mis. Een echt goed alarmsysteem kan alleen door een daarin gespecialiseerd bedrijf worden samengesteld en geïnstalleerd.

Tip 2: kies voor een hybride alarmsysteem

Er wordt meestal onderscheid gemaakt tussen drie soorten professionele alarmsystemen, namelijk hybride alarmsystemen, draadloze alarmsystemen en bekabelde alarmsystemen. Draadloze systemen, de naam zegt het al, werken op batterijen en bekabelde alarmsystemen moeten worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Een hybride systeem gebruikt de beste kenmerken van beide systemen. Aan de ene kant heb je vrijheid, omdat je de draadloze componenten kunt plaatsen waar je wilt, maar heb je ook zekerheid, omdat de bekabelde componenten zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Een hybride systeem is ook gemakkelijk uit te breiden en je betaalt er minder voor dan voor een draadloos systeem. Met een hybride alarmsysteem ben je het beste voorbereid op alle situaties en ook op de toekomst.

Tip 3: vraag of er subsidies beschikbaar zijn bij de gemeente

Er is een kans dat er een subsidie beschikbaar is voor het aanschaffen van een nieuw alarmsysteem. Meestal werken deze samen met de politie en het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Als jouw nieuwe alarmsysteem voldoet aan de eisen van dit keurmerk kan het zijn dat je in aanmerking komt voor de subsidie. Dit is afhankelijk van het alarmsysteem dat je aanschaft en ook van de gemeente waarin je woont. Het is echter zeker de moeite waard om dit na te vragen, omdat een nieuw alarmsysteem niet goedkoop is.

Tip 4: zoek op de tweedehands markt

Het is mogelijk dat jij een tweedehands alarmsysteem kunt aanschaffen dat goed aansluit op je behoeften. Er zijn mensen die net zijn verhuisd, bijvoorbeeld, en die het huidige alarmsysteem willen vervangen. Soms worden er hele mooie systemen aangeboden voor een fractie van de prijs en deze kun je dan vervolgens laten installeren door een monteur. Houd er in dat geval wel rekening mee dat je de subsidie en de garantieregeling waarschijnlijk wel misloopt. Daar staat dan tegenover dat je een grote besparing maakt en een mooi systeem op de kop kunt tikken voor een prikkie.

Tip 5: neem zelf ook enkele maatregelen

Je kunt de situatie rondom je woning al enigszins veiliger maken als je zelf ook een aantal maatregelen neemt. Laat bijvoorbeeld waardevolle spullen nooit in het zicht liggen en haal de sleutels uit de binnenkant van de deur als je deze ’s avonds op slot doet. Containers zet je weg zodat de inbreker deze niet kan gebruiken om de ramen van je bovenverdieping te bereiken. Zet ook niet op sociale media dat je een tijd lang weggaat op vakantie, want inbrekers kunnen deze informatie gebruiken om zich op jouw woning te richten. Als laatste kun je een aantal lichten installeren, zoals lichten met bewegingssensoren buiten en lichten met timers binnen. Een inbreker zal snel weggaan als deze in de schijnwerpers staat.

Tip 6: denk goed na over de extra opties

Bij de meeste alarmsystemen krijg je de mogelijkheid om extra opties af te sluiten. Deze kunnen de veiligheid nog beter maken, maar zijn niet nodig. Een aansluiting op een meldkamer is bijvoorbeeld erg handig, want dit kan het verschil maken tussen leven en dood bij een inbraak. Ook kun je vragen om je alarm te laten monitoren zodat storingen direct worden doorgegeven. Een onderhoudscontract zorgt ervoor dat je alarm altijd goed werkt en met een sticker op je raam waarop staat dat je woning beveiligd is zal inbrekers ook ontmoedigen. Het is soms beter om goed over deze extra opties na te denken en deze dan pas op een later tijdstip af te sluiten. Veel alarmbedrijven kunnen je overtuigen van bepaalde aankopen terwijl je daar eigenlijk achteraf geen behoefte aan hebt.

 

Vergelijk offertes

De bovenstaande tips kun je gebruiken bij het aanschaffen van een nieuw alarmsysteem, maar als je onze vergelijkingstool gebruikt kun je nu al offertes opvragen bij specialisten uit jouw omgeving. Als je deze met elkaar vergelijkt dan weet je zeker dat je de beste specialist en de meest gunstige prijs ontvangt.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: