5 redenen waarom bodemisolatie wel de moeite waard is

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Er zijn verschillende methoden waarmee u uw vloer kunt laten isoleren. Eén manier is via de bovenkant van de vloer. Uw vloerbekleding wordt verwijderd en uw ondervloer wordt opnieuw opgebouwd. Dit levert goede resultaten op, maar tegelijkertijd ook veel overlast en een vloer die zeker 15 centimeter hoger komt te liggen. Een andere optie die u heeft is om via de kruipruimte te werken. Het isolatiemateriaal wordt dan tegen de onderkant van uw vloer aangebracht. Dit is vaak de beste keuze, maar dan is er wel een kruipruimte nodig die hoog genoeg is.

Heeft u een lage kruipruimte en wilt u uw huidige vloer gewoon laten voor wat het is? Dan kunt u uw vloeren isoleren door bodemisolatie uit te laten voeren. Dit is eigenlijk onterecht een isolatiemethode die vaak wordt afgedankt. Hier leest u over wat bodemisolatie is en over waarom het zeker het overwegen waard is.

Wat is bodemisolatie?

Bodemisolatie wordt uitgevoerd bij alle kruipruimtes, ongeacht de hoogte. Het wordt gedaan door een isolatiemateriaal onder hogedruk de ruimte in te spuiten totdat het een bepaalde hoogte heeft bereikt of totdat de kruipruimte vol is. Gangbare materialen zijn EPS parels, EPS vlokken en schelpen. Op de bodem zorgt het ervoor dat de kou van de grond de vloer niet meer kan bereiken. Dat levert een isolatiewaarde op. De isolatiewaarde is niet zo hoog als wanneer u de bovenkant- of de onderkant van de vloer zou isoleren, maar het verschil is te merken. En bodemisolatie heeft een aantal andere belangrijke voordelen waardoor het zeer de moeite waard wordt.

  1. Bodemisolatie is goedkoop

De eerste reden die voor veel mensen erg belangrijk is, heeft te maken met de prijs. Betaalt u voor vloerisolatie gemakkelijk €40 per vierkante meter, bij bodemisolatie wordt deze prijs gehalveerd. De isolatiematerialen zijn niet duur en de werkzaamheden zijn snel uitgevoerd. Daarbij zijn de werkzaamheden ook niet arbeidsintensief en wordt alles machinaal gedaan. Voor €20 per vierkante meter en nog geen dag werk, heeft u dan al een geïsoleerde vloer die u besparingen op zal leveren.

  1. Bodemisolatie lost problemen met vocht op

Een andere zeer belangrijke reden waarom bodemisolatie een goed idee is, is het feit dat vochtproblemen in de kruipruimte worden opgelost. Kruipruimtes hebben vaak een hoge luchtvochtigheid en er staat water op de bodem. Door een isolatiemateriaal in te spuiten condenseert dit water niet meer tegen de onderkant van de vloer en de muren, maar in de isolatielaag. De temperatuur in de kruipruimte gaat omhoog en de luchtvochtigheid gaat naar beneden. Problemen met schimmels, zwammen en ongedierte verdwijnen.

  1. Met bodemisolatie verbetert het klimaat in huis

Omdat kruipruimtes vaak vochtig en kil zijn, is de vloer dit ook. Als u uw vloer niet isoleert dan straalt deze warmte uit en is er tocht en trek te voelen rondom uw voeten. Nadat u bodemisolatie heeft laten plaatsen verdwijnt dit en is het veel aangenamer om met blote voeten over uw vloer te lopen of om op de vloer te staan. De temperatuur van uw vloer gaat zeker met een paar graden omhoog en dat merkt u binnen.

  1. Bodemisolatie is ideaal als extra isolatiemethode

Heeft u al een geïsoleerde vloer, maar bent u daar niet tevreden over? En wilt u geen grote werkzaamheden verrichten om de isolatiewaarde te verbeteren? Dan kunt u de isolatiewaarde van uw vloer verhogen door bodemisolatie uit te laten voeren. U lost dan problemen met vocht in uw kruipruimte op en zorgt ervoor dat uw vloer beter wordt geïsoleerd. Het is ook een goed idee om bodemisolatie te combineren met vloerverwarming. Bij vloerverwarming is een goed geïsoleerde vloer bijzonder belangrijk, omdat de warmte dan niet via de onderkant kan verdwijnen. Voor weinig geld zorgt u ervoor dat uw vloerverwarming nog beter kan werken en u dus gas bespaart.

  1. Bodemisolatie is gesubsidieerd

Bodemisolatie werd tot 31 december 2020 gesubsidieerd via de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Per 1 januari 2021 is bodemisolatie toegevoegd aan de ISDE regeling. Om in aanmerking te komen moet u dit dan wel combineren met een andere vorm van isolatie. U kunt dan bijvoorbeeld overwegen om spouwmuurisolatie uit te voeren. Dit is ook een goedkope en snelle manier om uw woning beter te isoleren en op veel vlakken vergelijkbaar met bodemisolatie. Ook is het een goed idee om bodemisolatie en vloerisolatie te combineren. U krijgt voor bodemisolatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland €6 per vierkante meter terug, als u in aanmerking komt. Daardoor gaat de prijs naar beneden naar €14 per vierkante meter, wat natuurlijk nog veel beter is.

Is bodemisolatie een goed idee voor u?

Bodemisolatie levert dus een aantal belangrijke voordelen op en u hoeft er niet diep voor in de portemonnee te kijken. Als u een kruipruimte heeft en vochtproblemen, dan is het een ideale manier om twee vliegen in één klap te slaan. Combineert u het met een andere isolatiemaatregel, dan is er ook een interessante subsidie om gebruik van te maken. Bodemisolatie is dus zeker een vloerisolatiemethode waar veel winst uit gehaald kan worden.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: