Welke subsidies zijn er eigenlijk voor kozijnen?

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Er wordt veel gesproken over subsidies voor isolatiewerkzaamheden en dan het isoleren van het dak, de muren en de vloer in het bijzonder. Een oppervlak waar veel minder over gesproken wordt in deze subsidies zijn de kozijnen, de deuren en het glas. En dat terwijl u daar toch ook grote winsten kunt behalen door ze te laten vervangen voor goed-isolerende exemplaren. Het is dan ook niet meer dan logisch dat u ook voor het laten plaatsen van kozijnen en glas een subsidie kunt aanvragen. En deze is er wel degelijk. Hier leest u over hoe en waar u voor financiële hulp in aanmerking komt als u besluit uw kozijnen, deuren en bijbehorend glas te vervangen.

Subsidie voor het vervangen van glas

Via de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor woningeigenaren werden alle energiebesparende maatregelen aan uw woning gesubsidieerd. Deze regeling is per 31 december 2020 gesloten. Per 1 januari zijn er een aantal maatregelen toegevoegd aan de ISDE regeling. Er zijn twee glassoorten waarvoor u subsidie kunt ontvangen in de ISDE regeling, namelijk HR++ glas en triple glas (gecombineerd met isolerend kozijn). Om hier gebruik van te kunnen maken moet u twee energiebesparende maatregelen uitvoeren, dus dat is het vervangen van het glas plus een van de volgende maatregelen:

Spouwmuurisolatie, bodemisolatie, gevelisolatie (binnen of buiten), vloerisolatie, dakisolatie, vloer van de zolder isoleren, zonneboiler, warmtepomp of warmtenet-aansluiting.

Ook zijn er nog een aantal voorwaarden:

  • Neemt u HR+++ glas, dan moet dit altijd in combinatie zijn met het plaatsen van een isolerend kozijn.
  • Neemt u HR++ glas, dan mag u de huidige kozijnen gebruiken mits deze dezelfde U-waarde hebben.
  • Het HR++ glas moet een minimale U-waarde hebben van 1,2 W/m2K.
  • Kiest u voor HR+++ glas dan moet het glas een minimale U-waarde hebben van 0,7 W/m2K en het kozijn 1,2 W/m2K.
  • De onderstaande tabel geeft aan wat de oppervlakte eisen zijn per soort woning. Dit is het minimale aantal vierkante meter glas dat u moet laten vervangen om gebruik te mogen maken van de SEEH.
Vrijstaand Hoek/2-onder-1-kap Rijtjeshuis Appartement
15m2 12m2 10m2 8m2

Algemene voorwaarden

Behalve de voorwaarden die boven genoemd zijn met betrekking tot de maatregel die u uit laat voeren, zijn er ook een aantal andere algemene voorwaarden waaraan u moet voldoen. Zo moet u dus 2 energiebesparende isolatiemaatregelen nemen in de bestaande thermische schil. U heeft een burgerservicenummer nodig en u moet de eigenaar zijn van de woning. Deze wordt gebruikt als hoofdverblijf en u heeft nog niet eerder van de ISDE gebruik gemaakt. De werkzaamheden moeten zijn uitgevoerd door een deskundig bedrijf dat is ingeschreven bij de KvK.

Hoeveel krijgt u terug?

In de meeste gevallen zult u dus gewoon in aanmerking komen voor de SEEH, vooral als u een bestaande woning heeft en u al uw glas laat vervangen. We hebben de subsidie per vierkante meter samengevat in het volgende schema.

Maatregel Subsidiebedrag
HR++ glas exclusief kozijn €53 per m2
HR+++ glas inclusief isolerend kozijn €150 per m2

Subsidie isolerende deuren plaatsen

Naast deze basissubsidie zijn er ook aanvullende maatregelen die u kunt laten uitvoeren waar u apart een subsidie voor krijgt. Eén daarvan is het laten plaatsen van isolerende deuren. Om hier gebruik van te kunnen maken moet u eerst in aanmerking komen voor de standaard ISDE en dus 2 energiebesparende maatregelen uitvoeren.

De SEEH na 2020

De huidige SEEH loopt nog tot en met december 2020. Alleen energiebesparende maatregelen die tussen 15 augustus 2019 en 31 december 2020 zijn uitgevoerd komen voor de subsidie in deze vorm in aanmerking. Na 31 december 2020 blijven dit soort energiebesparende isolatiemaatregelen gesubsidieerd worden, alleen worden ze dan toegevoegd aan de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Op dit moment worden hier nog alleen de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers door gesubsidieerd.

Is er ook regionale hulp?

Behalve de landelijke subsidies van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is er een kleine kans dat u in een gemeente of provincie woont waar het vervangen van glas en kozijnen ook wordt gesubsidieerd. Het is altijd verstandig om dit even bij uw gemeente of provincie na te vragen. Sommige provincies bieden een subsidie aan voor inwoners die hun woning stapsgewijs energiezuiniger maken. Volgt u deze stappen één voor één dan groeit het bedrag dat u ontvangt voor de subsidie ook. Aangezien deze regelingen regelmatig veranderen is het moeilijk te zeggen of u bij uw regionale overheden een kans maakt op financiële steun. De enige manier om dit te achterhalen is door bij hen informatie op te vragen.

De perfecte combinatie: hoogrendementsglas met spouwmuurisolatie

Een ideale manier om uw muren op een betaalbare manier te isoleren én van de ISDE gebruik te maken is door uw glas te laten vervangen en dat te combineren met spouwmuurisolatie. Dit kan in de meeste gevallen bij woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd. De spouwmuur wordt volgespoten met een isolatiemateriaal en dat kan al voor prijzen die beginnen bij €15 per vierkante meter. Laat u ook uw glas vervangen, dan zijn uw muren aanzienlijk beter geïsoleerd.

U krijgt via de ISDE €5 per vierkante meter voor de spouwmuurisolatie en €53 per vierkante meter voor het vervangen van het glas. U krijgt in dit voorbeeld een bedrag van €58 per vierkante meter terug voor uw initiatieven. Het vervangen van kozijnen en glas wordt in Nederland dus wel degelijk gestimuleerd.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: