Contact

5x Veelgemaakte fouten gevelwerk

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Bij een gevelrenovatie komen een groot aantal werkzaamheden kijken. De gevel moet worden schoongemaakt, gerepareerd en mogelijk opnieuw worden bekleed en geïmpregneerd. Daarnaast zijn er ook de schoorsteen en de raamdorpels waar aandacht aan besteed moet worden. Het is dan ook niet vreemd dat er een aantal veelgemaakte fouten zijn die vaak gemaakt worden bij gevelwerken. Door deze hier alvast door te nemen kun jij voorkomen dat je deze ook maakt.

Niet naar de gemeente gaan

Veel mensen denken dat er bij een gevelrenovatie geen administratieve en officiële werkzaamheden komen kijken, maar dit is niet altijd waar. Het is in veel gevallen verstandig om voordat je de renovatie gaat inplannen een bezoekje te brengen aan je gemeentehuis om daar over de volgende zaken informatie aan te vragen.

  • Vergunning: het is mogelijk dat je voor jouw gevelrenovatie een vergunning nodig hebt. Dit is voornamelijk het geval als je woning een monument is, als deze deel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht of als je met je gevelrenovatie het straatbeeld verandert. Dit kun je later ook met je gevelspecialist bespreken, maar het is goed om je alvast voor te bereiden op de mogelijke kosten en administratie.
  • Subsidie: in sommige gevallen zal je voor je gevelrenovatie een regionale subsidie aan kunnen vragen. Dit is dan voornamelijk als je hiermee je muren isoleert en energiezuiniger wordt. Ook dit is per gemeente verschillend, dus je kunt dit alleen bij hen direct achterhalen.
  • Energiebespaarlening: je kunt ook bij je gemeente navragen of je in aanmerking komt voor een energiebespaarlening. Dit is een lening die je afsluit met de bank als je energiebesparende maatregelen uitvoert, zoals gevelisolatie. Je betaalt het geld met een laag rentepercentage terug en de voorwaarden zijn ook een stuk beter dan bij standaard leningen.

Geen isolatie overwegen

Als je toch al aan je gevel bezig bent en deze muren bevatten geen- of slechte isolatie, dan is dit natuurlijk hét moment om aan het isoleren van de muren te denken. Veel nieuwe gevelbekleding kan worden aangebracht over isolatiemateriaal en dat betekent dat je direct kunt beginnen met het besparen van geld op je energierekening. De kosten voor je gevelrenovatie heb je dan dus vrij snel terugverdiend en het plaatsen van isolatiemateriaal is ook een bepaalde manier van sparen. Doe je dit niet nu, maar op een later tijdstip, dan zal je hier waarschijnlijk ook meer geld voor kwijt zijn.

De gevel niet ook laten impregneren

Nadat de gevelrenovatie is afgerond heb je de mogelijkheid om deze te laten impregneren. Dit kost maar €5 tot €10 per vierkante meter, maar kan de levensduur van je gevel aanzienlijk verlengen. Het impregneren van de gevel heeft een aantal belangrijke voordelen.

  • Waterdicht: het impregneermiddel dringt diep de stenen in waar het water tegenhoudt. Hierdoor kunnen problemen met vocht worden verholpen, maar zullen er ook minder barstjes en scheurtjes ontstaan. Dat komt doordat er in de winter geen water in de gevel aanwezig is dat kan gaan uitzetten als het bevriest.
  • Minder snel vies: door je gevel te impregneren zal vuil minder goed kunnen aanhechten, wat betekent dat je gevel minder snel vies wordt. Ook aanslag en begroeiing zal aanzienlijk afnemen. Ontstaat dit wel, dan is de gevel gemakkelijker te reinigen.
  • Langere levensduur: je gevel wordt door het impregneermiddel beschermd van vocht, zonneschijn, vuil en andere invloeden van buitenaf. Dat betekent dat deze langer mee zal gaan en dat een volgende renovatie dus aanzienlijk minder snel nodig zal zijn.

Te lang wachten

De meeste mensen besteden weinig aandacht aan de staat van de buitenmuren. Pas als dit duidelijk slechter wordt begint men te denken aan het inplannen van renovatiewerken. Hoe slechter de staat van de gevel, hoe duurder deze renovatiewerken natuurlijk zijn en dat had voorkomen kunnen worden. Maak het voor jezelf een gewoonte om regelmatig even rondom je huis te lopen en je eigen gevel te inspecteren. Kijk dan naar vuil, kleine beschadigingen in stenen en voegen en naar problemen met vocht. Als je ziet dat er kleine gebreken de kop op beginnen te steken, dan kun je direct aan de bel trekken. Het repareren zal dan aanzienlijk sneller, gemakkelijker en dus goedkoper zijn.

Geen onderhoudscontract afsluiten

Nadat de werkzaamheden zijn afgerond heb je ook de mogelijkheid een onderhoudscontract af te sluiten. De gevelspecialist zal dan periodiek langskomen om je gevel volledig te inspecteren en te repareren indien nodig. Hiervoor betaal je een relatief klein bedrag per maand en toch kun je hier grote voordelen mee behalen. Je gevel ziet er dan altijd perfect uit, wordt tijdig gerepareerd zodat grote problemen niet voor kunnen komen en zal altijd in top conditie verkeren. Ook nu weer kun je de volgende renovatiebeurt flink uitstellen en zal je gevel aanzienlijk langer meegaan. Een onderhoudscontract kan je dus op de lange termijn geld besparen.

Vergelijk offertes

Is het tijd dat jouw gevel eens flink onder handen genomen wordt? Vraag dan hier met onze vergelijkingstool direct offertes aan voor deze werkzaamheden zodat je ook de eerste stap kunt zetten richting jouw gevelrenovatie.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: