7x Tips cv ketels

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een nieuwe cv-ketel kan zeker 15 jaar meegaan en vaak nog langer als je hem goed onderhoudt. Als jouw ketel aan vervanging toe is, dan is het dus verstandig om goed over je keuze na te denken. Het type ketel dat je kiest heeft invloed op de functionaliteit en de zuinigheid ervan. Daarnaast zijn er natuurlijk dure ketels en goedkope ketels te vinden. Gebruik de onderstaande tips en kies de ideale nieuwe cv-ketel voor jouw huishouden.

Tip 1: vergelijk prijs met rendement

De cv-ketels die vandaag de dag gemaakt worden hebben een zeer hoog rendement. Hr-ketels, bijvoorbeeld, gebruiken de warmte die vrijkomt tijdens de werking om het koude terugkerende water alvast mee op te warmen. Het rendement voor deze ketels is dan ook meer dan 100 procent. Warmtepompen en zonneboilers gebruiken natuurlijke warmtebronnen om het water mee te verwarmen, waardoor je aanzienlijk minder energie nodig hebt en nagenoeg geen gas meer verbruikt. Hoe zuiniger de ketel is, hoe meer je betaalt, maar dus ook hoe meer je jaarlijks bespaart. Door de prijs met het rendement te vergelijken kun je een ketel aanschaffen waar je na de terugverdientijd is verstreken de grootste besparingen mee maakt.

Tip 2: ga op zoek naar subsidies

Het is erg goed mogelijk dat er een subsidie bestaat voor het aanschaffen van een cv-ketel. Een voorwaarde is dan wel dat je hierdoor aanzienlijk minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. Je kunt de subsidies op twee manieren krijgen.

  • Landelijk: de Rijksdienst van Ondernemend Nederland heeft voor particulieren die een warmtepomp, een biomassaketel, een pelletkachel of een zonneboiler aanschaffen de Investeringssubsidie Duurzame Energie in het leven geroepen. Deze apparaten kunnen allen gebruikt worden voor het verwarmen van je centrale verwarmingswater. De belangrijkste eis is dat het apparaat voorkomt op de apparatenlijst van de RvO.
  • Regionaal: bij je provincie of gemeente zijn soms ook subsidies beschikbaar voor mensen die een energiezuiniger huishouden willen gaan runnen. Deze subsidies zijn verschillend per regio en dus afhankelijk van waar je woont. Ga online op zoek of bezoek je regionale overheden zelf, zodat je zeker weet dat je geen geld misloopt.

 

Tip 3: overweeg een energiebespaarlening

Heb je de ideale nieuwe ketel gevonden, maar is deze te duur voor het budget dat je op dit moment beschikbaar hebt, dan kun je overwegen een energiebespaarlening te gebruiken. Deze leningen worden aangeboden door de overheid voor het financieren van energiebesparende maatregelen. Je kunt ze dus ook echt niet ergens anders voor gebruiken. Het grote voordeel van deze leningen is dat je ze met een aanzienlijk lager rentepercentage (soms is dit maar 1,5 procent) terug kunt betalen en dat de voorwaarden milder zijn. Met een energiebespaarlening kun je dus ook de cv-ketel aanschaffen waarvan je dacht dat deze te duur zou zijn.

 

Tip 4: neem je een solo-of een combiketel?

Soloketels verwarmen alleen je verwarmingswater, terwijl combiketels al je warme water opwarmen. Beide situaties hebben zo hun voordelen.

  • Soloketels: als je een soloketel kiest, dan heb je een boiler of geiser nodig voor je sanitaire water. Dit heeft als voordeel dat er minder problemen zijn als er op meerdere plekken tegelijkertijd warm water moet worden gepakt.
  • Combiketels: met een combiketel verwarm je al je water en dit is natuurlijk voordelig wat betreft het onderhoud. Daarnaast wordt er dan minder ruimte ingenomen in je woning. Een grote combiketel kan op meerdere plekken tegelijkertijd warm water leveren, maar dan ben je uiteraard ook meer geld kwijt.

 

Tip 5: lease een cv-ketel

Als jij het niet erg vindt dat de cv-ketel nooit van jou wordt, kun je overwegen deze te huren of te leasen. Voor een klein bedrag per maand krijg je dan een ketel die ook wordt onderhouden en gerepareerd. Gaat de ketel defect, dan wordt deze vervangen door de verhuurder. Met een gehuurde ketel heb je er zelf nog weinig omkijk naar en zal het verhuurbedrijf alle werkzaamheden aan de tijdig ketel op zich nemen. Soms kan dit een ideale optie zijn, bijvoorbeeld als je geen geld wilt lenen of als je geen groot bedrag in één keer uit kunt geven.

 

Tip 6: overweeg een hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen bestaan uit een warmtepomp en een cv-ketel. De warmtepomp zal op de meeste dagen warmte uit de lucht kunnen halen en dit overdragen op je water. Zelfs bij temperaturen rond het vriespunt kan een warmtepomp dit nog doen. Hierdoor zijn ze bijzonder zuinig en gebruiken ze geen gas. Op de dagen dat er niet genoeg warmte beschikbaar is om jouw vraag naar warm water aan te kunnen, zal de hybride warmtepomp worden bijgestaan door de boiler. Je komt dus nooit zonder warm water te zitten. Hier staat tegenover dat de besparingen groot zijn en dat je een subsidie kunt aanvragen. Een hybride warmtepomp vind je al vanaf €5000.

 

Tip 7: creëer sfeer in huis met een pelletkachel

Houd je van de warme sfeer van een vuurtje in de woonkamer? Dan ben je niet de enige. Je kunt dit nu realiseren en tegelijkertijd je woning verwarmen. Pellets zijn fijn geperste korrels van hout en dit hout is afkomstig van de houtindustrie. Door dit te verbranden help je bij het verwerken van een afvalproduct. Als je een pelletkachel aanschaft, dan kun je hier dagelijks een gezellig vuurtje in stoken en de ruimte tegelijkertijd verwarmen. Deze kachels zien er ook erg stijlvol uit. Laat je de pelletkachel op je centrale verwarming aansluiten, dan zal met de warmte van het vuur ook je water worden verwarmd. Voor het aanschaffen van een pelletkachel wordt je gesteund met een subsidie. Pelletkachels kosten gemiddeld €5000, maar je kunt ze al vinden voor €2000.

 

Vergelijk offertes

Is het tijd om jouw oude cv-ketel te vervangen? Dan is het dus belangrijk dat je je goed op de markt oriënteert. Vraag daarom via onze vergelijkingstool direct een aantal offertes op bij betrouwbare ketelleveranciers. Zo kun je de beste deal vinden en betaal je nooit te veel voor je nieuwe cv-ketel.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: