6x Veelgemaakte fouten cv ketel

hoe werkt offerteadviseur
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Je zal eens in de zoveel tijd je cv-ketel moeten vervangen. Doe je dit niet, dan kan deze gebreken gaan vertonen en soms zelfs gevaar opleveren. Een goede cv-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee en als je deze altijd goed hebt onderhouden, zelfs meer. De tijd dat je je ketel moet gaan vervangen zal echter hoe dan ook aanbreken. Is het bij jou zover? Gebruik dan de onderstaande informatie over veelgemaakte fouten van anderen bij het aanschaffen van een nieuwe ketel, zodat je die kunt vermijden.

Geen onderzoek doen naar subsidies

Cv-ketels vandaag de dag zijn aanzienlijk zuiniger dan de cv-ketels van 15 jaar geleden. Sommige ketels gebruiken zelfs helemaal geen gas, wat betekent dat je minder afhankelijk wordt van deze fossiele brandstof. De overheid ondersteunt dit soort initiatieven door middel van subsidies. Zo is er de Investeringssubsidie Duurzame Energie voor mensen die pelletkachels, warmtepompen, zonneboilers of biomassaketels aanschaffen voor het verwarmen van hun water. Deze landelijke subsidie loopt nog tot en met 31 december 2020. Op regionaal niveau, dus bij je provincie of gemeente, zijn soms ook gelden beschikbaar gemaakt voor inwoners die dit soort energiebesparende initiatieven tonen. Vraag dit dus bij hen na, want anders loop je mogelijk geld mis.

Een cv-ketel kopen in plaats van leasen

Wat veel mensen niet weten is dat je een cv-ketel ook kunt leasen. Dit heeft vele voordelen. Zo kun je voor een klein betaalbaar bedrag per maand een schitterende ketel ontvangen die op tijd wordt onderhouden en indien nodig wordt gerepareerd. Is de ketel aan vervanging toe, dan wordt dit gedaan door de verhuurder. Met een geleasede ketel hoef je je dus eigenlijk nergens zorgen over te maken want alles zit bij de maandprijs in begrepen. Het enige dat je hier misschien van kan weerhouden is dat de ketel nooit echt van jou zal zijn.

 

Niet nadenken over het soort ketel

Op dit moment worden er schitterende ketels gemaakt die aanzienlijk energiezuiniger zijn dan 15 jaar geleden. Een hr-ketel, bijvoorbeeld, heeft een rendement van meer dan 100 procent, omdat het de warmte uit de stookgassen gebruikt om het terugkerende koude water mee voor te verwarmen. Een hre-ketel wekt hier zelfs energie bij op die je kunt gebruiken. Verder kun je ook overwegen om een ketel te nemen die geen gas gebruikt, om minder afhankelijk te worden van deze fossiele brandstof. Je kunt dan kiezen om je water te laten verwarmen door een hybride warmtepomp, bijvoorbeeld, door een zonneboiler of door een sfeervolle pelletkachel. Het onderstaande overzicht geeft je opties goed weer, inclusief bijbehorende prijzen voor de ketel en de plaatsing ervan.

 

Soort cv-ketel Bijzonderheden Prijs
Hr-ketel De warmte van de stookgassen wordt gebruikt om het terugkerende warme water alvast voor te verwarmen. €1300 – €2100
Hre-ketel Een hr-ketel waarmee je ook stroom op kunt wekken. €10.000 +
Warmtepomp Warmte uit te lucht, het grondwater of de bodem wordt gebruikt om water mee op te warmen, gedekt door de ISDE subsidie. €5000 – €25.000
Zonneboiler Warmte van de zon wordt overgedragen op je water en opgeslagen in een reservoir, gedekt door de ISDE subsidie. €2200 – €5000
Pelletkachel Door pellets te verbranden kun je het water van je centrale verwarming opwarmen, gedekt door de ISDE subsidie. €2000 – €8000
Biomassaketel Door restafval van de houtindustrie te verwarmen wordt je water verwarmd, gedekt door de ISDE subsidie. €4000 – €10.000

 

Geen groene lening aanvragen

Cv-ketels zijn dus niet goedkoop en misschien zit jij met je handen in je haar als je kijkt naar de prijzen. Heb je op dit moment geen budget, maar is je ketel dringend aan vervanging toe, dan kun je overwegen een groene lening te gebruiken om deze te financieren. Een groene lening is een lening bij de bank, maar deze betaal je terug met een aanzienlijk lager rentepercentage. Soms is deze maar 1,5 procent. De belangrijkste voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je het geld uitgeeft aan een energiebesparende maatregel. Naast het lagere rentepercentage zijn de voorwaarden vaak ook milder. Een groene lening is dus zeker een optie om te overwegen.

 

Ervan uitgaan dat warmtepompen te duur zijn

Warmtepompen staan erom bekend erg duur te zijn en dat is ook zo als je een bodem-water of een water-water warmtepomp aanschaft. Deze moeten worden ingegraven, wat betekent dat de prijzen kunnen oplopen tot €25.000. Er zijn echter ook hybride warmtepompen beschikbaar, die eigenlijk heel veel weghebben van een standaard cv-ketel. Deze warmtepompen halen warmte uit de lucht en dragen dit over op jouw water. Het mooie van een hybride warmtepomp is dat deze ook een cv-ketel bevat voor het geval het buiten te koud is. Hiervoor moeten de temperaturen onder het vriespunt komen. Met een hybride warmtepomp heb je dus het grootste gedeelte van het jaar op een bijzonder zuinige manier warm water, maar zit je nooit om warm water verlegen. Daarnaast kun je voor een hybride warmtepomp een subsidie aanvragen.

 

Geen onderhoudscontract afsluiten

Koop je een nieuwe ketel, dan kun je hier vaak tegelijkertijd een onderhoudscontract bij afsluiten. Deze onderhoudscontracten kosten een klein bedrag per maand, maar geven je vele voordelen. Zo komt er periodiek iemand langs om je ketel te onderhouden en eventueel te repareren. Ook kun je onderhoudscontracten afsluiten waar een spoedservice bij inbegrepen is, zodat je altijd snel een monteur kunt verwachten als je cv-ketel defect raakt. Een goed onderhouden ketel gaat langer mee, en dat is natuurlijk een erg groot voordeel.

 

Vergelijk offertes

Wil jij je cv-ketel gaan vervangen? Dan kun je hier alvast achterhalen hoeveel je dit precies zal gaan kosten. Ga direct naar onze vergelijkingstool, vul je gegevens in en ontvang enkele offertes specifiek voor jouw cv-ketel behoeften.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

hoe werkt offerteadviseur

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: