5x Valse vooroordelen cv ketels

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel doe je niet zomaar. Het is altijd goed om wat informatie in te winnen over de mogelijkheden en het prijskaartje dat daaraan hangt. Je zal snel zien dat er een groot aantal cv-ketels op de markt zijn die allen bepaalde voor- en nadelen hebben. Daarnaast zijn er ook een aantal valse vooroordelen die je aan kunt treffen over cv-ketels die dus eigenlijk niet opgaan. Hier lees je over deze valse vooroordelen en wat je kunt doen om ze te vermijden.

Er is geen subsidie beschikbaar voor cv-ketels

Een cv-ketel is een verwarmingsketel die het water van je centrale verwarming opwarmt. Dit kan het doen met gas, met elektriciteit of met een veel duurzamere methode. Over deze duurzame ketels kun je vaak een subsidie krijgen. Als dit betekent dat je geen gas meer gebruikt, bijvoorbeeld, wil de overheid je graag financieel steunen bij de aankoop. De Investeringssubsidie Duurzame Energie is in het leven geroepen voor particulieren die hun water willen verwarmen met een warmtepomp, een zonneboiler, een biomassaketel of een pelletkachel. Naast deze nationale subsidie hebben veel gemeentes ook geld beschikbaar gesteld voor dit soort energiebesparende aankopen. Doe hier dus uitgebreid onderzoek na, anders betaal je de hoofdprijs terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is.

Cv-ketels zijn duur

Er zijn dure cv-ketels op de markt en goedkopere exemplaren. Inclusief de plaatsing betaal je minimaal €1300 voor een nieuwe hr-ketel. Dit is inderdaad duur, vooral als je deze uitgave niet had gepland. Toch kun je op verschillende manieren financieel voordeel halen uit je cv-ketel. Gebruik de onderstaande tips om geld te besparen.

  • Een ketel kopen in de zomer: omdat de vraag naar cv-ketels in de zomer aanzienlijk naar beneden gaat, bieden veel leveranciers hun ketels dan aan met fikse kortingen.
  • Cv-ketels besparen: de ketels die vandaag de dag verkocht worden zijn allen aanzienlijk energiezuiniger dan de oudere modellen. Door je cv-ketel te vervangen zal je dus geld besparen. Op de lange termijn kan dit goedkoper zijn dan je oude ketel laten staan.
  • Een ketel leasen: als laatste zijn de uitgaven veel beter te overzien als je een ketel leaset. Voor een klein bedrag per maand krijg je dan een ketel inclusief onderhoud en reparaties. Deze wordt dan ook tijdig vervangen door het leasebedrijf.

Warmtepompen zijn duur

Een erg energiezuinige manier om je water te verwarmen is door een warmtepomp aan te schaffen. Deze kunnen heel erg duur zijn, vooral als je een water-water of een bodem-water warmtepomp neemt. Voor een gewone woning is een hybride warmtepomp erg geschikt. Deze haalt de warmte uit de lucht en zet het over op je water. Ook bij temperaturen rond het vriespunt kan dit nog probleemloos worden gedaan. Wordt het echt koud, dan bevat de hybride warmtepomp ook een cv-ketel om bij te springen. De kosten voor een hybride warmtepomp zijn met €5000 veel beter te behappen. En daar gaat dan de subsidie nog van af. Daarna zal je natuurlijk ook direct beginnen met het maken van flinke besparingen.

 

Met een pelletkachel kun je je water niet opwarmen

Heb je recentelijk een pelletkachel aangeschaft, omdat je van een sfeervol vuurtje houdt in de woonkamer? Of wil je ook graag een kachel hebben, zodat je het gezellig kunt maken als het buiten koud en guur is? Een pelletkachel brandt op pellets. Dit zijn korrels van samengedrukt hout, afkomstig uit de houtindustrie. Je kunt je centrale verwarming ook aansluiten op je pelletkachel. Zo verwarm je je woonkamer en tegelijkertijd ook je water. Het enige nadeel aan dit verhaal is dat de pellets op dit moment nog duurder zijn dan gas. Hier staat tegenover dat je een subsidie aan kunt vragen, dat je meehelpt bij het verwerken van een afvalproduct en dat je natuurlijk regelmatig kunt genieten van een heerlijk vuurtje in huis. Je kunt een pelletkachel al aanschaffen voor bedragen die beginnen bij €2000.

 

Een onderhoudscontract is niet nodig

De meeste leveranciers bieden bij hun nieuwe cv-ketel ook direct een onderhoudscontract aan. Ze komen dan periodiek langs om je ketel na te kijken, schoon te maken, te repareren en te controleren. Bij veel onderhoudscontracten kun je dan ook een spoedservice afsluiten, zodat er altijd snel iemand bij je is als je cv-ketel tussendoor defect raakt. Door je ketel regelmatig goed te laten onderhouden zijn de kansen op gebreken kleiner en bespaar je mogelijk geld. Daarnaast is een goed onderhouden ketel veel veiliger. Als laatste zal je ketel langer meegaan als je deze goed laat onderhouden. Het is daarom verstandig om na te denken over een onderhoudscontract en deze af te sluiten vanaf het moment dat het eerste onderhoud moet worden ingepland. Wanneer dit is, kun je vinden in je gebruiksaanwijzing of navragen bij je leverancier.

 

Vergelijk offertes

Wil je ook een nieuwe cv-ketel kopen, maar weet je niet waar te beginnen? Dan hebben wij voor jou het antwoord in de vorm van onze vergelijkingstool. Hiermee vraag je snel offertes aan die je kunt gebruiken bij het vinden van de beste deal.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: