7x tips gietvloer

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om een gietvloer te laten plaatsen. Deze vloeren zijn naadloos en daarom erg praktisch en ook hygiënisch. Daarnaast zijn ze ook erg mooi en geven de vloer een egaal en strak uiterlijk. Er zijn gietvloeren te vinden voor allerlei soorten interieurs en met in een verscheidenheid aan uitvoeringen en kleuren. Als jij een gietvloer overweegt, dan kun je de onderstaande tips gebruiken bij de aanschaf.

Tip 1: regel opvang voor kinderen en huisdieren

Als je de gietvloer in een veelgebruikte woonruimte gaat leggen, dan zal je deze tijdens het leggen zeker voor 5 dagen niet kunnen betreden. Er moeten meerdere lagen worden aangebracht en deze moeten drogen voordat de werkzaamheden kunnen worden hervat. Het is essentieel dat niemand de ruimte betreedt en zelfs dat er geen stof, haren en zand op de gietvloer kan vallen. Daarom is dat geen geschikte situatie voor kinderen en huisdieren en het is dan ook beter dat deze hier niet bij in de buurt kunnen komen. Het kan ook zijn dat je zelf tijdens deze dagen niet thuis wilt slapen. Regel dus oppas en onderdak indien nodig, zodat de gietvloer goed gelegd kan worden en er geen kans is op ongelukken.

Tip 2: doe het zelf

Het leggen van een gietvloer is door een ervaren doe-het-zelver goed te doen. Er zijn enkele punten waarmee je dan rekening moet houden, zoals de ondervloer. Deze moet ruw en egaal zijn zodat de gietvloer goed kan hechten en het resultaat egaal is. Door de vloer zelf te plaatsen bespaar je 65 procent op een specialist, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Wat je dan wel kunt doen is bijvoorbeeld zelf de ondervloer verwijderen, indien dit nodig is, en voorbereiden. De specialist kan dan direct beginnen met het aanbrengen van de gietvloer en dat scheelt arbeidskosten.

Tip 3: combineer de gietvloer met vloerverwarming

De meeste soorten gietvloer zijn perfect te combineren met vloerverwarming. Ze houden de warmte erg goed vast en beschadigen niet door temperatuurverschillen. Als je toch al aan je vloer gaat werken, dan is dit het ideale moment om ook vloerverwarming te plaatsen. Gietvloeren kunnen namelijk wel 50 jaar meegaan en dat betekent dat je deze kans niet zo gauw weer krijgt. Je kunt overwegen om je vloer te laten renoveren zodat je er niet alleen een nieuwe bekleding, maar ook een heerlijk warme vloer aan overhoudt.

Tip 4: combineer de gietvloer met vloerisolatie

Een andere extra klus die je tegelijkertijd kunt laten uitvoeren is het isoleren van je vloer. Dit materiaal leg je onder de gietvloer neer en je kunt direct beginnen met besparen. Ook dit zou een volledige vloerrenovatie betekenen, maar het resultaat mag er zijn. Als jouw vloer nog niet goed geïsoleerd is en je hebt geen kruipruimte, dan is dit wederom het ideale moment om dit te doen. Bespreek de mogelijkheden en prijzen met je gietvloerspecialist, want je krijgt een soortgelijke kans niet snel weer.

Tip 5: vraag om referenties en bezoek een showroom

Er zijn een groot aantal soorten gietvloeren en deze hebben allen een ander uiterlijk. Ook kunnen ze op verschillende manieren worden afgewerkt en heb je vaak de keuze uit een groot aantal kleuren. Als je exact wilt zien hoe dit zich vertaalt naar de realiteit, dan is het verstandig om deze vloeren in het echt te bekijken. Dit kun je doen bij de showroom van de gietvloerspecialist of door naar referenties te vragen. Alleen dan kun je zien wat het exacte effect is en hoe de kleuren in het echt uitkomen.

Tip 6: laat een zo groot mogelijk oppervlak behandelen

Voor gietvloeren betaal je een prijs per vierkante meter. Deze gaat omhoog als het oppervlak klein is en omlaag als je een groot oppervlak aan kunt bieden. De grens ligt meestal rond elke 50 vierkante meter, maar dit is per leverancier verschillend. Kijk dus goed naar je budget en bepaal hoeveel vierkante meters gietvloer je hier maximaal mee kunt realiseren. Probeer dan voor een zo groot mogelijk oppervlak te gaan, zodat je per vierkante meter de laagst mogelijke prijs betaalt. In enkele gevallen  kan het zelfs goedkoper uitpakken als je de gang erbij pakt en zo 51 vierkante meter vloer aan kunt bieden in plaats van 45. Bereken dit dus goed.

Tip 7: laat een toplaag plaatsen

Het kost wat extra geld, maar de meeste gietvloeren kunnen worden voorzien van een toplaag. Dat betekent dat er een extra harslaag wordt aangebracht waarmee de vloer op een bepaalde manier kan worden afgewerkt. Een gietvloer met een structuur erin, bijvoorbeeld, kan dan veel gemakkelijker worden schoongehouden en een gladde vloer van polyurethaan kan dan een antislip laag krijgen, zodat je minder snel uitglijdt. Sommige betonlookvloeren kunnen schitterend worden opgeschuurd zodat er een zijdeachtig effect achterblijft. Als je deze mogelijkheden met je specialist bespreekt kun je je gietvloer praktischer en unieker maken.

Vergelijk offertes

Ga jij ook een gietvloer laten plaatsen? Dan kun je hier de eerste stap zetten en offertes aanvragen bij vakkundige gietvloerspecialisten uit jouw omgeving. Deze vergelijk je met elkaar en gebruik je om zo de beste prijs en de meest geschikte specialist uit te kiezen voor het leggen van je gietvloer.

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: