5x Veelgemaakte fouten gietvloer

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Als jij ervoor gekozen hebt een gietvloer te laten plaatsen, dan zal je een vloer krijgen die naadloos, strak en sterk is. Gietvloeren gaan erg lang mee en hoeven zeker de eerste 50 jaar niet te worden vervangen. Daarbij zijn gietvloeren ook erg goed te combineren met vloerverwarming, zijn ze hygiënisch en goed schoon te houden en zijn ze maar enkele millimeters dik. De keuze om een gietvloer te laten plaatsen is dus snel gemaakt. Als jij dit overweegt, lees dan onderstaande veelgemaakte fouten door om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de klus.

De ondervloer niet goed voorbereiden

Mensen die zelf de gietvloer gaan plaatsen of goedkope en onervaren gietvloerbedrijven maken soms de cruciale fout om de ondervloer niet goed voor te bereiden. Dit kan funest zijn voor het eindresultaat. De ondervloer moet aan een aantal voorwaarden voldoen voordat de gietvloer hier succesvol op kan worden gelegd.

  • Egaal: gietvloeren zijn erg dun, wat betekent dat je elk hobbeltje en gaatje dat in de ondervloer aanwezig is aan de gietvloer wordt overgebracht. Vooral de dunne gietvloeren zijn hier erg gevoelig voor. De meeste ondervloeren worden daarom voorbereid met een egalisatielaag.
  • Ruw: het is ook belangrijk dat de ondervloer ruw is, zodat de gietvloer goed kan hechten. Hout, tegels en beton wordt daarom meestal eerst opgeschuurd zodat de eerste laag hier in kan dringen en niet los kan laten.
  • Stevig: als laatste moet de ondervloer stevig zijn en goed vastliggen zodat deze nergens kan bewegen. Als dit niet wordt aangepakt dan kunnen deze bewegende punten later scheuren in de gietvloeren veroorzaken.

Als je van plan bent om je gietvloer zelf te gaan leggen, besteed dan voldoende aandacht aan het voorbereiden van je vloer. Op die manier krijg je het strakste resultaat en zal de gietvloer het langste meegaan.

 

De legtijd onderschatten

Gietvloeren bestaan uit meerdere lagen die één voor één worden geplaatst. Deze lagen moeten allemaal eerst drogen voordat de volgende laag kan worden geplaatst. Hierdoor kan het soms wel 5 dagen duren voordat jouw gietvloer gelegd is en tijdens deze 5 dagen mag je de ruimte niet betreden. Dat betekent dat je soms een tijdelijk onderdak zal moeten vinden voor jou en de andere inwonenden, vooral als je een hele verdieping met een gietvloer wilt laten uitrusten. Het eindresultaat is natuurlijk schitterend, maar de tijd dat het duurt om de gietvloer te laten plaatsen wordt regelmatig onderschat.

 

Geen vloerverwarming of –isolatie overwegen

Als je een nieuwe gietvloer gaat laten leggen, denk dan direct ook aan de mogelijkheid om vloerverwarming of –isolatie te laten plaatsen. Dit is namelijk de enige kans die je daarvoor hebt totdat de gietvloer moet worden vervangen. De gemiddelde levensduur van gietvloeren is 50 jaar, dus dit zal niet snel zijn. Om te voorkomen dat je je gietvloer vroegtijdig moet laten verwijderen kun je overwegen om nu ook vloerverwarming en/of vloerisolatie te laten plaatsen. Dit kun je doen als onderdeel van een totale vloerrenovatie. Je betaalt dan natuurlijk wel extra, maar je hoeft de komende 50 jaren daarna ook niets meer aan je vloer te doen.

 

Een klein oppervlak aanbieden

Gietvloeren betaal je per vierkante meter en hoe groter het oppervlak dat je kunt laten leggen, hoe lager deze prijs per eenheid. Meestal gaat die stapsgewijs naar beneden en dan elke 50 vierkante meter. Het is dus geen verkeerde oefening om te kijken naar je budget en te zien hoeveel vierkante meter je hier maximaal mee kunt laten leggen. Je kunt dan de laagste prijs onderhandelen en het grootste aantal vierkante meters realiseren. Ook kan het soms goedkoper zijn als je door een paar extra vierkante meters aan te bieden net over de prijsgrens kunt komen. Heb je 49 vierkante meter voor €110 per vierkante meter en maak je hier 51 vierkante meters vloer voor €105 per vierkante meter van, dan betaal je in dit laatste geval €35 minder. Misschien loont het dus om de hal of het toilet ook mee te laten nemen.

 

Geen referentie vragen

Het is helemaal niet vreemd om de gietvloerspecialist om een referentie te vragen. Vaak werken deze ook in openbare gebouwen zoals ziekenhuizen en scholen en dat geeft je de mogelijkheid de gietvloer in het echt te zien. Met referenties kun je zien hoe een gietvloer werkt en gebruikt wordt, hoe deze voelt onder je schoenen en hoe mooi deze blijft na een aantal jaren. Vraag dus altijd om referenties, zodat je de gietvloer in de praktijk kunt zien. Dit levert zeer waardevolle informatie op die je niet uit showrooms of boekjes kunt halen.

Vergelijk offertes

Ga je ook een gietvloer laten plaatsen en wil je contact gaan leggen met verschillende leveranciers? Dan kun je via onze vergelijkingstool bij een aantal specialisten tegelijkertijd offertes opvragen specifiek voor jouw benodigdheden. Deze offertes vergelijk je met elkaar, zodat je de perfecte vloer kunt uitkiezen, bij de meest vakkundige vakman en voor de meest gunstige prijs.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: