5x Valse vooroordelen gietvloer

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Gietvloeren zijn vloeren die vloeibaar worden aangebracht en vervolgens worden uitgehard. Deze vloeren kennen we van gymzalen, zwembaden en supermarkten, maar nu hebben ze ook een intrede gemaakt in de Nederlandse huishoudens. Gietvloeren hebben een groot aantal voordelen en zijn duurzaam, hygiënisch en sterk. Misschien heb jij al wat informatie proberen in te winnen over gietvloeren en de kans is dan groot dat je tegen een aantal valse vooroordelen bent gelopen. Lees onderstaande informatie daarom goed door, zodat je deze vooroordelen verder gewoon kunt vergeten.

Gietvloeren zijn duur

De initiële kosten voor gietvloeren zijn inderdaad hoog. Deze lopen uiteen van €35 per vierkante meter tot maar liefst €250 per vierkante meter. Gemiddeld kun je zeker rekenen op €100 per vierkante meter voor een mooie gietvloer. Op de korte termijn zijn gietvloeren dus zeker duur te noemen. Op de lange termijn is dit echter even wat anders. Gietvloeren gaan namelijk gemakkelijk twee keer langer mee dan andere goedkopere soorten vloerbekleding. Daarnaast heb je er na het plaatsen nauwelijks nog kosten aan, omdat ze niet hoeven te worden onderhouden. Als je de kosten voor een gietvloer per jaar bekijkt, dan ben je dan dus regelmatig goedkoper uit. Om je te helpen de initiële kosten beter te kunnen behappen, kun je onderstaande bespaartips gebruiken.

  • Doe het zelf: als je voldoende aandacht besteedt aan het voorbereiden van de ondergrond, dan kun je een gietvloer ook zelf proberen te plaatsen. Dit is voor iemand met wat kluservaring in principe goed te doen. Laat je dit liever aan de specialisten over, dan kun je ook een gedeelte van de werkzaamheden op je nemen om geld te besparen. Denk dan bijvoorbeeld aan het verwijderen of voorbereiden van de huidige vloer.
  • Kies het aantal vierkante meters nauwkeurig uit: gietvloeren worden goedkoper per vierkante meter als je een groter oppervlak aanbiedt. Meestal gaan de prijzen stapsgewijs naar beneden, per elke 50 vierkante meter extra vloeroppervlak. Je kunt dus kijken naar je budget en uitrekenen wat het ideale aantal vierkante meters is dat je daarmee kunt realiseren. Zo krijg je een groot oppervlak gietvloer voor een zo laag mogelijke prijs.

Gietvloeren kunnen niet gerepareerd worden

Gietvloeren zijn sterk en zullen niet snel beschadigen. Als je er goed voor zorgt door ze schoon te houden, door je schoenen in huis zo veel mogelijk uit te doen en door niet met zware voorwerpen te gaan schuiven, zullen ze erg lang mooi blijven. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je gietvloer een keer beschadigt en helaas is het dan zo dat dit op een dergelijk egaal oppervlak erg gemakkelijk zichtbaar zal zijn. Gietvloeren zijn ook naadloos, wat betekent dat je niet zomaar even een stukje vervangt. Toch is het niet zo dat gietvloeren niet gerepareerd kunnen worden, maar reparaties zijn wel erg lastig. Je zal hier eigenlijk altijd nog een overblijfsel van kunnen zien, hoe vakkundig dit ook wordt gedaan. Dit is een groot nadeel van gietvloeren, maar als je er goed voor zorgt is het ook te voorkomen.

Gietvloeren zijn glad en hard

Misschien heb je kinderen en ben je bang om een gietvloer te nemen omdat ze dan mogelijk uitglijden? Of ben je bang dat ze vallen en hun hoofd stoten op een erg hard oppervlak? Gelukkig zijn gietvloeren af te werken met een antislip laag, zodat kinderen en andere vloergebruikers niet gemakkelijk zullen uitglijden. Daarnaast zijn gietvloeren op basis van polyurethaanhars juist vrij flexibel en zal een val daarop niet meer pijn doen dan een val op een houten vloer.

Epoxyhars vloeren zijn alleen voor industrieel gebruik

Gietvloeren van epoxyhars ken je ongetwijfeld uit parkeergarages en fabrieken. Dit type gietvloer is erg hard en kan tegen een stootje. Een groot voordeel van epoxyhars is ook dat het zelfs als er chemische middelen gemorst worden meestal niet beschadigt. Daardoor wordt het veel toegepast in industriële omstandigheden of in laboratoria. Dit betekent niet dat jij in jouw woning geen epoxyharsvloer kunt laten leggen. Het wordt vaak afgeraden omdat het erg hard is en omdat het sneller scheurt, maar in sommige gevallen komen de eigenschappen van epoxy juist erg goed uit. Heb je een garage waar je de auto parkeert en waar je ook doe-het-zelf klussen uitvoert, dan is dit type vloer ideaal. Ook als je erg van koken houdt en regelmatig in de keuken staat, kan een epoxyvloer daar erg goed dienstdoen.

Gietvloeren zijn niet zelf te plaatsen

Een laatste vooroordeel dat je vaak ziet is dat gietvloeren niet gemakkelijk zelf te plaatsen zouden zijn. Je kunt deze wel aanschaffen bij de doe-het-zelf zaak en door hem zelf te leggen zal je 65 procent besparen op de kosten van een specialist. Het is inderdaad niet gemakkelijk om een gietvloer te plaatsen, maar dat is meer omdat je goed rekening moet houden met de staat van de ondervloer. Deze moet egaal zijn en opgeruwd worden. Eventueel gebruik je hier een egalisatielaag voor. Een andere uitdaging die je hebt is dat elke laag van de gietvloer volledig moet drogen voordat je verder kan. Dat betekent dus dat je elke dag een paar uur werk hebt en daarna moet wachten tot de droogtijd is verstreken. Dat kan het lastig maken te plannen met je werk, bijvoorbeeld. Als je jezelf goed voorbereidt, dan is het eigenlijk goed te doen om de vloer zelf te plaatsen. Voor het meest egale en strakke resultaat schakel je misschien beter een specialist in.

 

Vergelijk offertes

Wil jij ook een gietvloer laten plaatsen en is het tijd om hier een specialist voor aan te wijzen? Gebruik dan onze vergelijkingstool om deze vakman te vinden en de klus zo snel mogelijk te kunnen inplannen.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: