5x Valse vooroordelen houten dakkapel

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een houten dakkapel kan een schitterende toevoeging zijn aan je woning. Deze modellen zijn zowel geschikt voor landelijke- als moderne woningen en geven deze direct een bijzonder uiterlijk. Kamers met een dakkapel erin vullen zich met natuurlijk licht en voelen daarom ruim en luchtig. Het is dan ook niet erg moeilijk om de beslissing te maken een houten dakkapel aan te schaffen. Lees dan wel de onderstaande informatie door, zodat je je niet op het verkeerde been kunt laten zetten door deze valse vooroordelen.

Voor een houten dakkapel heb je een vergunning nodig

Het is niet per definitie zo dat je voor een houten dakkapel een vergunning nodig hebt. Je gemeente kan je hier meer over vertellen. Als de dakkapel aan de achterkant van je woning wordt geplaatst, als deze dichte zijkanten heeft en een plat dak, dan is de kans groot dat je hier geen vergunning voor aan hoeft te vragen. Je bent dan dus wel aardig beperkt wat betreft je ontwerpmogelijkheden. Ook kun je de dakkapel dan niet zomaar op een willekeurige plaats op het dak neer laten zetten. Levert dit jou geen problemen op, dan is een standaard dakkapel in veel situaties gewoon vergunningsvrij te plaatsen. Wil je een schuin dak, open zijkanten of een nokverhoging, dan is een vergunning wel nodig. Ga daarom naar je gemeente en vraag alle informatie aan omtrent de procedures, de richtlijnen en proces voor het aanvragen van een vergunning.

Houten dakkapellen moet je elke 3 jaar schilderen

Houten dakkapellen hebben zeker veel onderhoud nodig en dit veel meer dan de andere materialen waaruit je kunt kiezen. Of je dit elke 3 jaar moet doen is echter de vraag. Als jij een kwalitatieve dakkapel neemt gemaakt van hardhout, dan is het niet nodig om elke 3 jaar onderhoud uit te laten voeren. Dit hout kan veel beter tegen de weersomstandigheden van buiten en zal minder snel rotten en vervormen. Goedkopere dakkapellen die van een zachte houtsoort zijn gemaakt zijn veel gevoeliger voor vocht en deze moeten regelmatiger worden geschuurd en geverfd. Let hier dus op bij het aanschaffen van je houten dakkapel. Een dakkapel gemaakt van een kwalitatief hardhout gaat minstens 75 jaar lang mee als je het goed onderhoudt. Elke 5 jaar is dan zeker voldoende. Je leverancier kan je hier ook verder over informeren.

Houten dakkapellen zijn niet brandveilig

Ook dit vooroordeel is niet waar. Je zou inderdaad denken dat houten dakkapellen gemakkelijk branden, maar hier zijn uiteraard strenge regels voor samengesteld. Deze zijn verzameld in officiële documenten zoals het bouwbesluit en de leveranciers dienen zich hieraan te houden. Ook brandveiligheid komt daarin aan de orde en daarom wordt het hout van de dakkapellen eerst behandeld voordat het wordt gebruikt. Zo voldoen ze aan de strenge eisen van de Nederlandse Overheid voor bouwmaterialen en bouwproducten. Je kunt dit vrij gemakkelijk controleren door op zoek te gaan naar het KOMO-keurmerk. Producten en processen met dit keurmerk hebben bewezen volledig conform het Bouwbesluit te zijn.

Door een houten dakkapel te kopen lever je bij aan het vernietigen van de regenwouden

Er wordt inderdaad nog steeds op een onverantwoorde manier hout gewonnen. Regenwouden verdwijnen hierdoor, omdat er geen maatregelen worden getroffen om de schade ongedaan te maken. Er is echter voldoende hout te krijgen dat wel op een verantwoorde manier wordt geveld. Voor elke boom die wordt weggehaald wordt er dan een nieuwe boom geplant. De bedrijven die het hout produceren proberen hun CO2-uitstoot ook te compenseren. Dit hout kun je zonder schuldgevoel laten gebruiken in je dakkapel. Je kunt dit ook weer controleren door naar de keurmerken op zoek te gaan. Let dan op het FSC- keurmerk, het PEFC-keurmerk of het STIP-keurmerk.

Houten dakkapellen zijn duur

Er zijn dure-en goedkope houten dakkapellen te krijgen. De prijzen voor een klein prefab exemplaar beginnen bij €3000 en dat is inclusief plaatsing en btw. Dit is een relatief lage prijs als je ervan uitgaat wat een verschil een kleine dakkapel al kan maken in je woning. Natuurlijk kun je deze prijs ook verhogen, door een langere dakkapel te nemen of door extra opties toe te laten voegen aan je model. Gemiddeld gezien moet je voor een houten dakkapel wel rekenen op €6000 voor prefab en €6750 voor maatwerk. Er zijn enkele manieren waarop je deze prijs kunt verlagen.

  • Casco oplevering: laat je houten dakkapel casco opleveren en doe de afwerking zelf. Je krijgt dan een wind- en waterdicht bouwwerk, maar deze is verder nog niet klaar. Je bespaart met een casco oplevering 30 procent van de kosten van een kant-en-klare dakkapel en dat is natuurlijk flink. Je moet er dan niet vies van zijn om zelf ook de handen uit de mouwen te gaan steken.
  • Tweedehands: als je graag een grote houten dakkapel wilt hebben, maar je hebt hier geen budget voor, ga dan eens kijken op de tweedehands markt. Er worden daar schitterende dakkapellen aangeboden en dit voor een kleine prijs. Het voordeel van hout is dat je dan de dakkapel eerst zelf helemaal kunt opknappen en dit allemaal naar je eigen smaak. Je zal versteld staan van de kwaliteit van tweedehands dakkapellen en de lage prijs waarvoor deze te koop worden gezet.

Vergelijk offertes

Nu deze vooroordelen de wereld uit geholpen zijn zou er niets meer moeten zijn wat jou tegenhoudt om nu een mooie houten dakkapel aan te schaffen. Via onze vergelijkingstool kun je gemakkelijk de eerste stap zetten. Je vraagt dan bij verscheidene leveranciers tegelijkertijd een offerte aan en kunt in één oogopslag zien wie jou de beste deal kan aanbieden.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: