5x Veelgemaakte fouten houten dakkapel

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een houten dakkapel onderscheidt zich van de kunststof en aluminium varianten door de natuurlijke en authentieke sfeer die het uitstraalt. Er zijn veel mensen die graag regelmatig onderhoud uitvoeren om een echt houten dakkapel te kunnen bezitten. Hout is natuurlijk niet voor niets al eeuwen een veel gebruikt bouwmateriaal en ook vandaag de dag wordt het erg veel toegepast in de bouw. De keuze om een houten dakkapel te laten plaatsen is dus gemakkelijk gemaakt, maar toch gaan mensen daar regelmatig de fout mee in. Hier lees je over de meest gemaakte fouten van je voorgangers bij de aanschaf van een houten dakkapel, zodat jij deze kunt vermijden.

Te laat een vergunning aanvragen

Voor een houten dakkapel vraag je het beste tijdig een vergunning aan. Dat komt doordat het lastiger kan zijn om voor en houten dakkapel een vergunning te krijgen. Hout is namelijk erg zwaar en kan het straatbeeld aanzienlijk veranderen. Ga dus al voordat je een houten dakkapel bestelt in gesprek met je gemeente en vraag hen om de voorwaarden, procedures en richtlijnen. Dien de aanvraag direct nadat je met je leverancier een plan hebt opgesteld in en wacht altijd het antwoord af. Je hebt dan de tijd om hierop te wachten en kunt nog actie ondernemen als deze wordt afgewezen.

Niet met de buren praten

Het is in geen geval verstandig om de buren niet in te lichten van je verbouwplannen. Nodig ze altijd tijdig uit voor een kopje koffie en bespreek exact wat je wanneer van plan bent. Geef dan ook aan hoe je de overlast voor hen zo minimaal mogelijk zal proberen te houden. Tijdens het plaatsen van je dakkapel moet een gat in je dak gemaakt worden en dat zal natuurlijk tot lawaai en bouwstof leiden. Door je buren in te lichten zullen ze minder snel klagen, want ze weten exact waar ze aan toe zijn. Ook zullen ze dan minder snel bezwaar indienen tegen je vergunningsaanvraag. Als laatste kun je er samen met je buren voor zorgen dat jullie een parkeerplaats vrij houden voor de busjes van de leveranciers. Dan kunnen de materialen gemakkelijk worden uitgeladen en hoeven de vakmensen niet ver te lopen om gereedschap en andere materialen op te halen.

Geen showrooms bezoeken

Voordat je een houten dakkapel bestelt is het altijd verstandig om deze in het echt te bekijken. Hier hebben de leveranciers showrooms voor beschikbaar gesteld. Neem een dagje vrij en bezoek verscheidene showrooms om te zien wat je bij deze leverancier aangeleverd krijgt. Alleen zo kun je exact zien hoe de kleuren er in het echt uit zien en hoe de dakkapel precies is samengesteld. Bij showrooms kun je ook spreken met vertegenwoordigers die je alles kunnen vertellen over de dakkapellen. Eventueel laat je deze alvast voor je samenstellen en neem je deze offertes mee naar huis. Als je meerdere opties hebt bekeken weet je zeker dat je de beste keuze kunt maken en dat je nooit te veel betaalt.

Geen ventilatieroosters laten plaatsen

Eigenlijk alle leveranciers van houten dakkapellen bieden je aan te investeren in extra ventilatieroosters en dit is geen toeval. Ventilatieroosters kunnen namelijk je leven aanzienlijk gemakkelijker maken door condensatie tegen te gaan. Een nieuwe dakkapel bevat geen naden en kiertjes waardoor frisse lucht naar binnen kan komen en dat betekent dat de ventilatie in de ruimte vermindert. Het water in de lucht kan niet worden weggevoerd en zal automatisch neerstrijken op de koude oppervlakten, zoals de ramen en de kozijnen. Het is natuurlijk goed dat houten dakkapellen zo goed afsluiten, want dat is één van de redenen waarom de isolatiewaarde zo uitstekend is. Je kunt het probleem met condensatie gemakkelijk oplossen door ventilatieroosters toe te laten voegen en door de ramen af en toe open te zetten.

Geen onderhoudscontract afsluiten

Zoals al even genoemd hebben houten dakkapellen vrij veel onderhoud nodig. Het hout moet zeker elke 5 jaar worden geschuurd, gerepareerd, opgevuld en opnieuw geverfd en dat is een flinke klus. Dit is ook de belangrijkste reden waarom mensen liever niet voor hout kiezen. Aan de andere kant heb je dan elke periode een ideaal excuus om je dakkapel van een nieuwe kleurtje te voorzien en je woning zo op te frissen. Het is erg belangrijk dat je goed voor je hout zorgt, zodat dit zo lang mogelijk mee kan gaan. De meeste leveranciers bieden dan een onderhoudscontract aan en komen periodiek langs om je dakkapel helemaal te inspecteren en te onderhouden. Je hoeft hier zelf dan niet aan te denken en je dakkapel ziet er altijd perfect uit. De meeste onderhoudscontracten zijn per jaar relatief goedkoop.

Vergelijk offertes

Een houten dakkapel koop je dus niet zomaar en het vergelijken van offertes is dan ten zeerste aan te raden. Deze offertes vraag je gemakkelijk op bij ons als je de vergelijkingstool gebruikt. Deze tool is gratis en vrijblijvend en kan je in een korte tijd voorzien van alle financiële informatie die je nodig hebt om een goede leverancier uit te kiezen.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: