6x tips houten dakkapel

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een houten dakkapel laat je natuurlijk niet zomaar plaatsen. Dit zijn grote bouwwerken waaruit je ook een grote keuze hebt. Het plaatsen van een dakkapel moet uitkomen en je moet er het beste resultaat mee bereiken. Daarom kun je de onderstaande tips gebruiken bij het uitzoeken, bestellen en laten plaatsen van een nieuwe houten dakkapel.

Ga naar de gemeente

Eén van de nadelen van houten dakkapellen is dat het lastiger kan zijn om een vergunning te krijgen. Hout is een zwaar materiaal en een dakkapel van hout kan het straatbeeld soms erg veranderen. Er zijn dakkapellen die je vergunningsvrij kunt laten bouwen en daar zijn bepaalde voorschriften voor. Deze voorschriften, plus de kosten en de procedures voor een vergunning kun je aanvragen bij je gemeente. Dit is een stap die je het beste zo vroeg mogelijk zet, zodat je zeker weet of je een vergunning nodig hebt of niet. Heb je een dakkapel gekozen waar je een vergunning voor nodig hebt, dan kun je op deze manier zo snel mogelijk uitsluitsel krijgen.

Waarom geen houtlook?

Kunststof dakkapellen zijn goedkoper dan houten dakkapellen. Kunststof als materiaal staat echter haaks op hout, omdat het synthetisch en onnatuurlijk is. Toch heeft kunststof een groot aantal voordelen en behalve de gunstige prijs is het ook veelzijdig en onderhoudsarm. Je kunt kunststof tegenwoordig krijgen als houtlook uitvoering. Dit is een imitatie hout dat nauwelijks van echt te onderscheiden is. Je kunt het krijgen in allerlei kleuren die je niet over hoeft te schilderen. Zo kun je voor minder geld dus een onderhoudsarme ‘houten’ dakkapel krijgen en kun je van het beste van beide werelden gebruik maken.

Een casco dakkapel nemen

Als je zelf van klussen houdt en je hebt de tijd en de energie om ook wat aan je dakkapel bezig te zijn, dan kun je deze casco laten opleveren. Dat betekent dat alleen het skelet wordt geplaatst en dat de afwerking nog volledig moet worden gedaan. Je dakkapel zal wind- en waterdicht zijn, maar het heeft nog geen knieschotten, bijvoorbeeld of de zijwanden zijn niet afgewerkt. Dit heeft naast het financiële voordeel ook het voordeel dat je de dakkapel dan volledig naar je eigen smaak verder kunt inrichten. Een casco dakkapel is gemiddeld 30 procent goedkoper dan een kant-en-klare dakkapel, maar je moet er dan wel zelf nog flink mee aan de slag.

Denk goed na over de extra opties

Veel leveranciers bieden je extra opties aan als je een dakkapel samenstelt. Deze extra opties zijn erg handig, maar ze kosten je ook meer geld. Dat gezegd hebbende, zijn ze wel goedkoper als je ze nu direct mee bestelt dan wanneer je dit later doet. Wil je bijvoorbeeld een hor laten plaatsen voor het raam op je dakkapel, dan kun je dit voor minder geld door de leverancier laten doen dan dat je later een hor moet laten maken. Bestel daarom de extra opties die je sowieso wilt gebruiken direct mee, in plaats van op een later tijdstip.

Neem een onderhoudscontract

Houten dakkapellen zijn erg mooi en veel mensen voelen zich direct aangetrokken tot het natuurlijke en sfeervolle karakter van hout. Een groot nadeel van dit materiaal is dat het eigenlijk niet geschikt is voor gebruik buiten zonder dat je het beschermt. Daarom zal je je houten dakkapel regelmatig moeten schuren en verven, zodat vocht en uv-stralen het niet kunnen beschadigen. Dit is veel werk, maar wel noodzakelijk. De meeste leveranciers van houten dakkapellen kunnen je ook een onderhoudscontract aanbieden zodat ze regelmatig even langskomen om de dakkapel te inspecteren en indien nodig te verven. Op die manier hoef je je hier zelf niet druk over te maken en zal je dakkapel erg lang mee kunnen gaan.

Laat ventilatieroosters plaatsen

Dakkapellen worden gemaakt volgens de laatste richtlijnen uit het Bouwbesluit. Dat betekent dat ze erg goed isoleren en volledig afsluiten. Hierdoor kan er geen ventilatie meer plaatsvinden via de ramen en de kozijnen, terwijl dit bij je oude kozijnen misschien wel het geval was. Een gebrek aan ventilatie kan condensatie opleveren, omdat het water uit de lucht geen uitweg meer heeft. Als het nergens naartoe kan, dan strijkt het neer op koude oppervlakten, zoals de ramen en de kozijnen. Nieuwe dakkapellen brengen dan ook wel eens vochtproblemen met zich mee, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig is dit probleem gemakkelijk op te lossen door zelf de ventilatie weer op gang te brengen. Dat kun je het beste doen door de ramen af en toe open te zetten of door ventilatieroosters te plaatsen. De meeste leveranciers bieden deze optie aan en het is dan ook ten zeerste aan te raden om hier gebruik van te maken.

Vergelijk offertes

Een laatste tip van ons die je krijgt is dat je alleen een goede prijs kunt vinden als je leveranciers met elkaar vergelijkt. Dit doe je door offertes op te vragen bij een aantal specialisten in houten dakkapellen. Wij kunnen je helpen aan deze offertes als je onze vergelijkingstool gebruikt. Zo zet je snel de eerste stap in de richting van je mooie nieuwe houten dakkapel.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: