5x Valse vooroordelen kozijnen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Wil jij nieuwe kozijnen laten plaatsen, dan heb je waarschijnlijk al even online gekeken naar de mogelijkheden die je dan hebt. Nieuwe kozijnen zijn niet goedkoop, maar kunnen je het leven aanzienlijk gemakkelijker maken. Zoals eigenlijk altijd het geval is kun je op het internet waardevolle informatie vinden, maar gaan er ook een aantal fabeltjes de rondte. Hier kun je lezen over de grootste valse vooroordelen voor kozijnen, zodat jij niet op het verkeerde been wordt gezet.

Nieuwe kozijnen leveren vochtproblemen op

Door het vervangen van je kozijnen zal je woning zichzelf minder gemakkelijk kunnen ventileren. Dat betekent dat de lucht binnen minder goed wordt ververst en dat water in de lucht minder goed kan worden afgevoerd. Dit kan condens opleveren. Condensatie vormt zich meestal rond de koude oppervlakten, zoals de kozijnen en de ramen, omdat koude lucht minder water vast kan houden. Het is dus mogelijk dat je als je nieuwe kozijnen plaatst meer condensatievocht aantreft binnen. Dit is echter erg gemakkelijk op te lossen door de ventilatie in je woning weer te verbeteren. Laat daarom altijd een paar ventilatieroosters in je nieuwe kozijnen plaatsen en je bent direct van je condensatievocht af. Nieuwe kozijnen kunnen dus inderdaad vochtproblemen opleveren, maar dit is zeker geen reden om van je aankoop af te zien. Deze problemen zijn erg gemakkelijk op te lossen.

Nieuwe kozijnen zijn duur

Je zal zeker een investering moeten maken als je nieuwe kozijnen aan gaat schaffen. De prijs is echter aanzienlijk beter geworden dan voorheen, omdat er nu kunststof kozijnen worden aangeboden voor de helft van de prijs van houten en aluminium kozijnen. Kunststof is een materiaal dat zich erg goed leent voor deze functie, omdat het uitstekend isoleert, sterk is, in vele uitvoeringen en kleuren te krijgen is, duurzaam is en onderhoudsarm is. Door voor kunststof te kiezen kun je dus van vele voordelen gebruik maken en de prijs laag houden. Als je de kozijnen zelf plaatst, dan kun je nogmaals 50 procent van de kosten afhalen. Veel leveranciers verstrekken hier goede instructies over. Of deze werkzaamheden ook voor jou zijn weggelegd, dat kun je alleen zelf beslissen. Onderstaand vind je de kosten voor nieuwe kozijnen per materiaalsoort en per vierkante meter. Deze zijn inclusief btw en plaatsing.

 

Soort kozijn Prijs per m2 Bijzonderheden
Kunststof €400 – €500 Veelzijdig, duurzaam, onderhoudsarm, erg goede isolatiewaarde
Hout €900 – €1100 Authentiek en warm, veel onderhoud nodig, goede isolatiewaarde
Aluminium €1000 – €1200 Sterk, modern, industrieel, erg goede isolatiewaarde, duur

 

Kunststof is plasticachtig

Op dit moment zijn kunststof kozijnen het soort kozijnen dat het meeste wordt gekocht. Eén goede reden hiervoor is de prijs. Verder heeft kunststof dus ook een aantal andere belangrijke voordelen ten opzichte van aluminium en hout. Toch zijn er nog steeds mensen die kunststof niet overwegen omdat het een plasticachtig uiterlijk zou hebben. En vroeger was dit ook inderdaad het geval. We kennen allemaal de goedkope, witte en glanzende kozijnen van kunststof die jaren geleden hun intrede maakten. Vandaag de dag is kunststof echter al lang niet meer plasticachtig te noemen. Het is in een groot aantal kleuren te krijgen, mat en glans, en je hebt het in verschillende uitvoeringen. Denk dan bijvoorbeeld aan een houtlook of een metal look. Je kunt dan ‘houten’ kozijnen bezitten zonder deze te hoeven onderhouden of ‘aluminium’ kozijnen aanschaffen zonder je hier blauw voor te moeten betalen. Kunststof vandaag de dag is het meest veelzijdige en voordelige materiaal voor kozijnen.

 

Houten kozijnen gaan niet lang mee

Dit gezegd hebbende over kunststof, er zijn veel mensen die toch de voorkeur geven aan de warme sfeer van echt hout. Wat je vaak leest is dat hout niet erg lang meegaat omdat het slecht tegen vocht en andere weersomstandigheden kan. Het is inderdaad een feit dat hout daarom goed onderhouden moet worden, maar als je dat netjes bijhoudt kan hout soms wel 75 jaar goed blijven. Hier moet wel bij gezegd worden dat dit alleen met hardhout het geval is. Voor je buitenkozijnen wordt dit type hout dan ook ten zeerste aangeraden. De levensduur van je kozijnen is dan langer en je hoeft ze minder vaak te (laten) schilderen.

 

Er is geen financiële steun beschikbaar voor het plaatsen van nieuwe kozijnen

Het is inderdaad zo dat er geen subsidies meer zijn waar je gebruik van kunt maken als je je kozijnen gaat vervangen. Er was een subsidie voor het plaatsen van isolatieglas, maar deze is inmiddels alleen nog voor Verenigingen van Eigenaren aan te vragen. Ook op regionaal niveau is de kans klein dat je van een subsidie gebruik kunt maken als je je kozijnen gaat veranderen. Er zijn echter twee andere en subtielere manieren waarop je financieel gesteund wordt door de overheid.

  • Lager btw-tarief: de arbeidskosten over het plaatsen van isolatieglas worden maar met 9 procent btw belast. Dit geldt dus niet voor de materialen en voor het plaatsen van de kozijnen. Vraag aan je leverancier hoe dit wordt berekend, omdat zij dit al op de eindfactuur moeten verwerken.
  • Groene lening: je kunt navragen of je een groene lening kunt afsluiten bij de bank voor het plaatsen van je kozijnen. Je maakt je woning energiezuiniger en een groene lening kun je alleen afsluiten als je dit geld uitgeeft aan een energiebesparende maatregel. Het voordeel van deze leningen is dat je ze met een aanzienlijk lager rentepercentage terugbetaalt. Vaak zijn de voorwaarden ook beter. Het kan dus zeer de moeite waard zijn je hier eens in te verdiepen.

 

Vergelijk offertes

Wil jij ook nieuwe kozijnen laten plaatsen? Dan kun je hier exact achterhalen hoeveel je daarvoor zou moeten betalen. Vraag offertes op via onze vergelijkingstool en je kunt de beste leverancier aanwijzen en de goedkoopste deal afsluiten.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: