5x Veelgemaakte fouten kozijnen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Iedere woning zal een keer toe zijn aan nieuwe kozijnen. Vooral oudere woningen met houten kozijnen kunnen hier veel baat bij hebben. Door nieuwe kozijnen te laten plaatsen kun je tocht en trek verminderen en kun je je woning beter isoleren. Daarnaast zal je natuurlijk meer gebruikersgemak ervaren en kun je je nieuwe kozijnen exact afstellen op je behoeften. Bij het laten plaatsen van nieuwe kozijnen worden echter nog wel eens fouten gemaakt. Als jij niet dezelfde fouten wilt maken als je voorgangers lees je de onderstaande informatie alvast goed door.

Veelgemaakte fouten kozijnen video

Kunststof afdoen als plasticachtig

Het is inderdaad zo dat kunststof voorheen een materiaal was met een plasticachtig imago. Dat komt doordat het zo herkenbaar was aan de witte en glanzende kleur. Daardoor wordt het ook geassocieerd met goedkoop en standaard, maar vandaag de dag is kunststof dit al lang niet meer. Het materiaal heeft grote veranderingen doorgemaakt en je kunt kunststof kozijnen krijgen in allerlei kleuren en uitvoeringen. Houd je bijvoorbeeld van de warme uitstraling van hout, maar niet van het onderhoud dat daarbij nodig is, dan is kunststof met een houtlook een ideale oplossing. En je bespaart dan soms wel 50 procent op de prijs vergeleken met aluminium of hout. Twijfel je nog, dan ga je het beste naar een showroom waar je zelf de kunststof kozijnen kunt zien en voelen en een mening kunt vormen.

 

Geen extra opties mee bestellen

Het is inderdaad zo dat je met de extra opties je kozijnen soms onnodig duur kunt maken. Deze opties worden je aangeboden door de leverancier in de hoop dat je meer geld uitgeeft. Aan de andere kant zijn er ook extra opties die erg handig zijn en die je misschien wel echt nodig hebt. Als je deze nu direct mee bestelt dan zal dit minder kosten dan dat je ze later apart moet aanschaffen. Dit geldt natuurlijk alleen voor de extra opties die je nodig hebt, zoals ventilatieroosters, zonwering en een insectenhor.

 

Niet goed nadenken over het materiaal

Als je op zoek gaat naar soorten kozijnen dan is de meest voorkomende classificatie die van de materiaalsoorten. Er worden standaard drie materialen aangeboden, namelijk kunststof, hout en aluminium. Ook al heb je misschien direct al een voorkeur, het is niet onverstandig om toch even goed stil te staan bij de eigenschappen van deze materialen en de voor- en nadelen die ermee gepaard gaan. De onderstaande tabel bevat deze voor- en nadelen voor de drie gangbare materialen voor kozijnen. Door deze tegen elkaar af te strepen kun je het materiaal uitkiezen dat voor jou het beste is op basis van complete informatie.

 

Materiaal Voordelen Nadelen
Hout ·         Goede isolatiewaarde.

·         Authentieke uitstraling.

·         Uniek.

·         Lange levensduur bij hardhout en regelmatig onderhoud.

·         Heeft veel onderhoud nodig.

·         Is gevoelig voor vocht.

·         Kan bij temperatuurverschillen uitzetten of krimpen.

·         Duur.

Kunststof ·         Goedkoop.

·         Erg goede isolatiewaarde.

·         Onderhoudsarm.

·         Duurzaam.

·         Volledig te recyclen.

·         Brandvertragend.

·         Veelzijdig.

·         Moeilijk over te schilderen.

·         Niet iedereen vindt kunststof mooi.

Aluminium ·         Duurzaam.

·         Volledig te recyclen.

·         Sterk.

·         Modern en industrieel.

·         Goede isolatiewaarde na thermische onderbreking.

·         Veel ontwerpmogelijkheden.

·         Duur.

·         Moeilijk over te schilderen.

·         Kan reageren op andere metalen of stoffen.

 

Het glassoort veranderen

De meeste kozijnen worden standaard uitgerust met HR++ isolatieglas en hier is een goede reden voor. Dit isolatieglas is relatief goedkoop en levert daarvoor erg goede besparingen op. Het wordt eigenlijk overal in de bouw gebruikt, tenzij er een passiefwoning wordt gebouwd. Het is dus niet verstandig om te veranderen naar HR+ glas omdat je geld wilt besparen op je kozijnen. Deze besparingen zijn vrij klein vergeleken bij de verschillen in de energierekening. HR++ isolatieglas wordt op dit moment gezien als de beste glassoort waarmee je jouw investering in je kozijnen dus in de snelste tijd weer terug kunt verdienen.

 

Geen energielening afsluiten

Als jij je kozijnen wilt gaan financieren met een lening, dan kun je bij de bank navragen of er een groene lening of een energiebespaarlening voor jou beschikbaar is. Dit zijn leningen die je moet uitgeven aan energiebesparende maatregelen en hier valt nieuw glas vaak ook onder. Het is wel verstandig om na te vragen of het vervangen van de kozijnen ook door een energiebespaarlening kan worden gefinancierd. Dit is de inspanning meer dan waard, want deze leningen zijn erg voordelig. Je betaalt het geleende bedrag terug met een aanzienlijk lager rentepercentage en met betere voorwaarden. Natuurlijk blijft het een lening die je moet terugbetalen, maar groene leningen zijn voor jou voordeliger dan standaard leningen bij de bank.

 

Vergelijk offertes

Als jij ook nieuwe kozijnen wilt bestellen en laten plaatsen, dan ben je vast erg geïnteresseerd in de prijzen die je hiervoor moet betalen. Wij kunnen je helpen aan deze informatie door je onze vergelijkingstool aan te bieden. Volg de link, vul je gegevens in en je ontvangt snel offertes van betrouwbare kozijnleveranciers uit jouw omgeving. Als je deze met elkaar vergelijkt dan kun je ongetwijfeld het beste bedrijf aanwijzen met de laagste prijzen.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: