7x Tips kozijnen kopen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het laten vervangen van je kozijnen is een flinke klus en dit plan je niet zomaar in. Het is altijd verstandig om goed na te denken over je opties en om de leverancier goed uit te kiezen. Als jouw kozijnen aan vervanging toe zijn, dan kun je hier nieuwe exemplaren in laten zetten die beter isoleren en die minder tochten. De onderstaande tips kun je gebruiken bij het inplannen en laten uitvoeren van deze klus.

Tip 1: overweeg kunststof

Kunststof als materiaal voor kozijnen is aanzienlijk goedkoper dan de andere opties die je hebt. Daarnaast is kunststof al lang niet meer zo plasticachtig als het wel geweest is. Je kunt kunststof kozijnen krijgen in een groot aantal kleuren en in verschillende uitvoeringen, zoals mat of glans of een metaal- of houtlook. Twijfel je hierover, dan kun je altijd een showroom bezoeken en het materiaal zelf bekijken en voelen. Kunststof heeft naast de lage prijs ook vele andere voordelen. Zo is het volledig te recyclen, heeft het een uitstekende isolatiewaarde, is het brandvertragend en heeft het nauwelijks onderhoud nodig. De tabel die volgt geeft aan hoe groot de prijsverschillen zijn tussen kunststof, aluminium en hout. De bedragen zijn inclusief plaatsing, materialen en btw.

 

Soort kozijn Prijs per m2 Bijzonderheden
Kunststof €400 – €500 Veelzijdig, duurzaam, onderhoudsarm, erg goede isolatiewaarde
Hout €900 – €1100 Authentiek en warm, veel onderhoud nodig, goede isolatiewaarde
Aluminium €1000 – €1200 Sterk, modern, industrieel, erg goede isolatiewaarde, duur

 

Tip 2: haal de huidige kozijnen zelf weg

Het verwijderen van de huidige kozijnen is niet erg lastig en er kan weinig misgaan. Het is wel beter om dit samen met iemand anders te doen, zodat ze niet kunnen vallen en breken. Als je zelf je kozijnen verwijdert en af laat voeren, dan kun je geld besparen. De monteurs kunnen direct aan de slag en daardoor gaan de arbeidskosten automatisch naar beneden. Zo lang je de muur in tact laat en de afmetingen van de kozijnen niet verandert, kun je dit in principe erg goed zelf.

 

Tip 3: denk goed na over het materiaal

Het grootste onderscheid tussen verschillende soorten kozijnen wordt gemaakt naar aanleiding van het materiaal. De meest gangbare materialen zijn dus hout, kunststof en aluminium en deze hebben allen verschillende voor- en nadelen. Kunststof is het goedkoopste, maar dat betekent niet automatisch dat dit het beste materiaal is voor jou. Ook hout en aluminium hebben veel te bieden en kunnen soms een betere keuze zijn. De tabel hier kan je helpen de voor- en nadelen van deze materialen tegen elkaar af te strepen voor een weloverwogen beslissing.

 

Materiaal Voordelen Nadelen
Hout ·         Goede isolatiewaarde.

·         Authentieke uitstraling.

·         Uniek.

·         Lange levensduur bij hardhout en regelmatig onderhoud.

·         Heeft veel onderhoud nodig.

·         Is gevoelig voor vocht.

·         Kan bij temperatuurverschillen uitzetten of krimpen.

·         Duur.

Kunststof ·         Goedkoop.

·         Erg goede isolatiewaarde.

·         Onderhoudsarm.

·         Duurzaam.

·         Volledig te recyclen.

·         Brandvertragend.

·         Veelzijdig.

·         Moeilijk over te schilderen.

·         Niet iedereen vindt kunststof mooi.

Aluminium ·         Duurzaam.

·         Volledig te recyclen.

·         Sterk.

·         Modern en industrieel.

·         Goede isolatiewaarde na thermische onderbreking.

·         Veel ontwerpmogelijkheden.

·         Duur.

·         Moeilijk over te schilderen.

·         Kan reageren op andere metalen of stoffen.

 

Tip 4: kies een goed isolerende glassoort

De meeste kozijnen worden standaard uitgerust met hoogrendementsglas, en wel HR++. Dit is een uitstekend isolerend glas en het wordt eigenlijk overal in de bouw als standaard glassoort gebruikt. Dat komt doordat je voor een goede prijs grote besparingen kunt maken als je HR++ glas plaatst in je kozijnen. Het is dus geen goed idee om hierop te besparen en een glassoort te kiezen dat slechter isoleert. Heb je een passiefwoning of wil je je woning zo energiezuinig mogelijk laten maken, dan kun je ook altijd nog kiezen voor HR+++ glas. Dit kost je extra, maar dit triple glas laat nauwelijks nog warmte door.

 

Tip 5: sluit alles af bij dezelfde leverancier

Er zijn leveranciers die je alleen de kozijnen leveren en je moet dan de montage dus nog zelf regelen. Alhoewel dit geen verkeerde optie is, is het wel een minder praktische oplossing. Je zal verschillende garantieregelingen krijgen en je moet zelf nog de montage regelen. Een andere optie die je hebt is alles onder te brengen bij één en dezelfde leverancier. Deze kan de kozijnen komen opmeten, afleveren, plaatsen en onderhouden, mocht je dit willen. Dit is vaak goedkoper en jij hebt maar één contactpunt nodig voor al je kozijn-gerelateerde vragen. Van begin tot eind is dat dus ook de meest gemakkelijke optie.

 

Tip 6: neem extra opties direct mee

Als je toch al van plan was om een insectenhor aan te schaffen of om zonwering te laten plaatsen, dan is het goedkoper als je dat tegelijkertijd met je kozijnen bestelt. De meeste leveranciers geven je de mogelijkheid je kozijnen te specificeren met bijvoorbeeld bijzondere kleuren, veiligheidsglas, rolgordijnen, horren of ventilatieroosters. Over het algemeen zal je meer betalen als je dit later afzonderlijk bestelt, maar je moet dan natuurlijk wel de extra opties uitkiezen die je sowieso wilde hebben. Het is ook erg gemakkelijk om je te laten meeslepen door alle mogelijkheden die je worden aangeboden. Wees hiervoor op je hoede.

 

Tip 7: neem een energiebespaarlening

Een laatste tip die we je nog willen nageven is dat je als je geld wilt lenen van de bank het beste de opties bekijkt die je hebt om een energiebespaarlening af te sluiten. Deze leningen betaal je terug met een aanzienlijk lager rentepercentage en betere voorwaarden. Als je toch geld gaat lenen bij de bank dan is dit voor jou een voordeligere optie. Vraag wel na of het vervangen van kozijnen ook als energiebesparende maatregel geldt. Soms wordt hier namelijk alleen het vervangen van het glas onder gerekend.

 

Vergelijk offertes

Als het tijd is om jouw kozijnen te gaan bestellen en te laten plaatsen, dan kun je hier gebruik maken van onze vergelijkingstool om dit in te plannen. Voer de verplichte gegevens in, wacht rustig af en ontvang snel enkele offertes specifiek voor jouw benodigdheden.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: