5x Valse vooroordelen stukadoors

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Stukadoors zijn specialisten en deze schakel je in voor het voorbereiden of afwerken van je muren. Ze kunnen de muren van nieuwbouwwoningen en bestaande woningen pleisteren en ook je gevel kun je laten stucen, mocht je dit willen. Stukadoors zullen je woning veranderen van een bouwplaats naar een leefbare ruimte en het verschil nadat ze klaar zijn is vaak enorm. Misschien heb jij al wat informatie geprobeerd in te winnen over stukadoors en het werk dat ze kunnen leveren. Lees dan onderstaande valse vooroordelen over stukadoors ook even door, zodat deze je niet op het verkeerde been kunnen zetten.

Stukadoors zijn duur

Zoals eigenlijk zo vaak het geval is, zijn er duurdere en goedkopere werkzaamheden die de stukadoor voor je kan uitvoeren. De goedkoopste optie, spackspuitwerk, is al voor een gemiddeld bedrag van €10 per vierkante meter uit te voeren en behangklaar- en sausklaar stucwerk is niet erg veel duurder. Spackspuitwerk heeft vele voordelen, want het is snel en het resultaat is egaal. Je kunt ook een kleur door het pleister laten mengen zodat je daarna niet meer hoeft te verven of behangen. Heb jij een beperkt budget maar een grote klus voor een stukadoor, dan is spackspuitwerk zeker een optie om verder te onderzoeken. De onderstaande tabel geeft je alvast de gemiddelde prijzen voor het meest goedkope stucwerk van dit moment.

 

Stukadoor werkzaamheden Prijs per vierkante meter
Spackspuiten €5 – €12
Behangklaar stucen €8 – €15
Sausklaar stucen €7 – €25
Sierpleister aanbrengen €10 – €25
Plafond stucen €10 – €25

 

Stucen is gemakkelijk

Als je dit vooroordeel bent tegengekomen, dan kun je deze direct vergeten, want stucwerk is verre van gemakkelijk. Heb jij hier geen ervaring mee, dan is het erg lastig om een soortgelijk resultaat te krijgen als dat de stukadoor voor je kan realiseren. Het pleister moet snel en egaal worden aangebracht, zodat de hele muur tegelijkertijd kan drogen. Een stukadoor kan daarnaast voor jou bepaalde effecten op de muur aanbrengen die je leert met ervaring. Een pleister met een korrel, bijvoorbeeld, levert een bepaalde structuur op en door het pleister op een bepaalde manier aan te brengen kan de stukadoor een patroon creëren. Als je stucwerk zelf uitvoert dan kun je zeker 70 procent besparen op de kosten van een stukadoor, maar er zijn om bovenstaande redenen weinig mensen die zich hieraan wagen.

 

Voor stucwerk is geen financiële hulp aanwezig

De financiële ondersteuning die je voorheen voor stucwerk van de overheid kon ontvangen is vandaag de dag eigenlijk allemaal verdwenen. Er zijn geen subsidies meer voor verbouwingen en renovaties en stucwerk wordt dus ook niet gesubsidieerd. Er is echter één manier waarop je nog steeds financieel voordeel haalt en dat is door de btw-korting die je krijgt over je stucwerk. Dit krijg je  alleen als je woning ouder is dan 2 jaar, dus in nieuwbouwwoningen betaal je wel gewoon 21 procent voor stucwerken. Voldoen jouw woning en jouw klus aan de juiste eisen, dan zal er maar 9 procent btw in rekening worden gebracht. Dit doet de stukadoor al op je eindfactuur, dus je hoeft hier zelf verder geen aanvraag voor in te dienen.

 

Stucwerk moet altijd nog worden overgeverfd

Als je sausklaar laat stucen, dan zal je de muren daarna nog kunnen verven en laat je behangklaar stucen dan kun je daarna behang aanbrengen op de muur. Met sierpleister en door te spackspuiten kan de stukadoor je muren al afwerken en daarna hoef je er dus eigenlijk niets meer aan te doen. Dat komt doordat het pleister wordt gemengd met een korrel en dat levert een structuur op. Dit pleister kun je dan ook al laten vermengen met een kleur zodat verven helemaal niet meer nodig is. Dit heeft ook als voordeel dat je als je het stucwerk beschadigt hier minder van ziet, omdat de kleur volledig door het pleister is gemengd. Het toevoegen van een kleur kost vaak maar €1 per vierkante meter extra en kan je dus veel moeite besparen.

 

Stucwerk kan niet buiten worden toegepast

In tegendeel. Een stukadoor kan ook jouw gevel stucen, mocht je dit willen. Dit wordt dan meestal gedaan door een sierpleister aan te brengen omdat dit sterk is en goed tegen een stootje kan. Ook hier kun je dan weer een kleur door laten mengen en zal je het uiterlijk van je woning volledig mee op kunnen knappen. Stucwerk buiten is erg goed te combineren met isolatie tegen de gevel aan. Daarnaast is het waterdicht waardoor het vochtproblemen in je muren mogelijk kan oplossen. Als jouw gevel aan een renovatie toe is, dan is stucwerk dus zeker een optie om in overweging te nemen. Vraag dan wel even bij je gemeente na of hier geen vergunning voor nodig is.

 

Vergelijk offertes

Als jij je gevel of je muren binnen wilt laten stucen, dan heb je hier een betrouwbare en vakkundige stukadoor voor nodig. Natuurlijk betaal je ook niet graag te veel. Via onze vergelijkingstool geven we je de mogelijkheid meerdere stukadoors te bereiken en te benaderen voor een offerte. Je kunt hier dan zelf de beste kandidaat uit kiezen.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: