6 Belangrijkste kleppen die worden gebruikt in de bouwindustrie

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

In de bouwindustrie zijn kleppen onmisbaar voor het regelen van de stroming van vloeistoffen, gassen en slurries in leidingen en andere vloeistofdoorvoersystemen. Ze zijn ontworpen om een reeks drukken en temperaturen aan te kunnen en zorgen voor een veilige en efficiënte werking van verschillende bouwmachines en -apparatuur. Dit artikel gaat in op de zes hoofdtypen kleppen die in de bouw worden gebruikt en bespreekt hun ontwerp, kenmerken en toepassingen.

Schuifafsluiters

Schuifafsluiters worden gekenmerkt door hun eenvoudige maar effectieve ontwerp. Ze bestaan uit een poortachtige schijf die omhoog of omlaag kan worden gebracht om de vloeistofstroom te regelen. Als de poort volledig open is, gaat hij omhoog, waardoor de doorstroming onbeperkt is, en als hij volledig gesloten is, gaat hij omlaag, waardoor de doorstroming volledig wordt afgesloten. Schuifafsluiters zijn meestal met of zonder stijgende stang, waarbij de eerste een zichtbare stang heeft die op en neer beweegt als de klep bediend wordt.

Schuifafsluiters worden veel gebruikt in de bouw omdat ze een goede afdichting bieden, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen waarbij volledige afsluiting vereist is. Ze worden vaak aangetroffen in watertoevoersystemen, pijpleidingen en afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Magneetventielen

Magneetventielen bestaan uit een draadspoel (solenoïde) die rond een plunjer of zuiger is gewikkeld. Wanneer er elektrische stroom op de spoel wordt gezet, genereert deze een magnetisch veld dat de plunjer in de kern van de spoel trekt of wegduwt, afhankelijk van het type klep. Deze beweging regelt de vloeistofstroom door de klep.

Magneetventielen zijn essentiële onderdelen in de bouwindustrie en vinden toepassingen in verschillende kritische gebieden. Ze regelen de waterstroom in irrigatiesystemen en zorgen voor efficiënte landschapsarchitectuur en groenonderhoud op bouwterreinen. Wat veiligheid betreft, activeren magneetventielen brandsprinklersystemen, waardoor bouwplaatsen en constructies worden beschermd. Bovendien zorgen deze kleppen in HVAC-systemen voor een nauwkeurige temperatuurregeling in gebouwen.

Bolkleppen

Bolkleppen hebben een bolvormig lichaam met een beweegbare plug die de stroming door een centrale poort regelt. De klep is verbonden met een stang die wordt bediend met een handwiel of actuator. Globe afsluiters zorgen voor een nauwkeurige regeling van de stroomsnelheid, omdat de plug zo geplaatst kan worden dat hij het stromingstraject geheel of gedeeltelijk blokkeert.

In de bouw worden bolkleppen gebruikt waar smoren of fijne regeling van de vloeistofstroom nodig is. Ze worden vaak aangetroffen in verwarmings- en koelsystemen en hydraulische systemen voor zware machines.

Kogelkranen

Kogelkleppen gebruiken een bolvormige schijf met een boring door het midden om de vloeistofstroom te regelen. Wanneer de klep opent, wordt de kogel 90 graden gedraaid, waardoor een onbelemmerde doorstroming mogelijk is. Bij het sluiten van de klep wordt de kogel gedraaid om het stromingstraject volledig te blokkeren. Kogelkleppen staan bekend om hun snelle en betrouwbare werking.

Kogelkleppen zijn veelzijdig en kunnen verschillende vloeistoffen aan, waardoor ze geschikt zijn voor meerdere constructietoepassingen. Ze worden vaak gebruikt in gasleidingen, waterzuiveringsinstallaties en als afsluitkleppen voor pijpleidingen.

Vlinderkleppen

Vlinderkleppen bestaan uit een platte, ronde schijf die op een spindel is gemonteerd. Wanneer de klep opent, wordt de schijf evenwijdig aan de stroomrichting gedraaid, waardoor een minimale obstructie ontstaat. Bij het sluiten van de klep wordt de schijf loodrecht op de stroming gedraaid, waardoor deze volledig wordt geblokkeerd. Vlinderkleppen zijn compact en licht, waardoor ze eenvoudig te installeren en te bedienen zijn.

In de bouw worden vlinderkleppen gebruikt voor pijpen met een grote diameter en toepassingen waar een snelle, betrouwbare debietregeling nodig is. Ze worden vaak aangetroffen in HVAC-systemen, brandbeveiligingssystemen en als afsluiters in waterdistributienetwerken.

Terugslagkleppen

Terugslagkleppen zijn zo ontworpen dat ze maar in één richting kunnen stromen. Ze bestaan uit een beweegbare schijf of flapper die opengaat als de vloeistof in de gewenste richting stroomt en dichtgaat om terugstroming te voorkomen. Terugslagkleppen zijn er in verschillende ontwerpen, waaronder terugslagkleppen met schommelmechanisme, terugslagkleppen met hefmechanisme en veerbelaste terugslagkleppen.

Terugslagkleppen spelen een cruciale rol bij het voorkomen van terugstroming in constructiesystemen. Ze worden vaak gebruikt in rioleringen, pompstations en hydraulische systemen om de gewenste stroomrichting te behouden.

Conclusie

Afsluiters zijn onmisbare hulpmiddelen in de bouwindustrie en maken een nauwkeurige regeling van vloeistof- en gasstromen mogelijk. Van het regelen van de watertoevoer en het handhaven van een nauwkeurige temperatuurregeling tot het voorkomen van terugstromingen en het waarborgen van de veiligheid, deze kleppen spelen een cruciale rol in de succesvolle uitvoering van bouwprojecten. Inzicht in hun ontwerpen, functies en toepassingen is essentieel voor bouwprofessionals om de juiste afsluiter voor de klus te selecteren en een efficiënte en veilige werking van hun systemen te garanderen.

Bron: tameson.nl

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: