6x Tips traprenovatie

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Met een traprenovatie kun je een oude en versleten trap nieuw leven in blazen. Je kunt deze ook volledig laten vernieuwen, met nieuw materiaal, antislipmatten en verlichting. Er zijn verschillende materialen en technieken beschikbaar voor het renoveren van je trap en het is dus goed om even stil te staan bij de manier waarop jij je renovatie invulling wilt geven. De onderstaande tips kunnen je hier vast bij helpen.

Tip 1: doe het zelf

Er zijn verschillende manieren waarop je zelf je traprenovatie kunt uitvoeren of je kunt een gedeelte van de werkzaamheden overnemen. Hier vind je enkele voorbeelden voor inspiratie.

  • Trap verven: voor heel weinig geld kun je je trap volledig vernieuwen als je deze verft. Het is dan erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat de ondergrond goed is, dus deze bevat geen restanten van de huidige trapbekleding meer, geen lijmresten, geen beschadigingen en het oppervlak is goed geschuurd. Het verven van de trap is niet moeilijk, maar een goede voorbereiding is essentieel voor een langdurig resultaat.
  • Overzettreden: met overzettreden kun je zelf je trap vrij gemakkelijk renoveren. Dit zijn kant en klare open of gesloten treden die je simpelweg over de huidige treden plaatst. Ook hier is het wel belangrijk dat je de ondergrond goed voorbereidt.
  • Zelf de bekleding verwijderen: zie je het niet zitten om de renovatie uit te voeren, maar kun je wel meehelpen, dan kun je altijd zelf de trap voorbereiden voor de specialisten. Je haalt de huidige trapbekleding eraf, verwijdert de lijmresten, schuurt en ontvet de trap. De renovatie kan dan direct beginnen en er zijn geen afval- of sloopkosten meer.

 

Tip 2: denk aan geluiddemping en antislip oplossingen

Een nieuwe trap van echt hout of laminaat is natuurlijk erg mooi, maar houd er rekening mee dat deze veel geluidsoverlast kan veroorzaken als je de trap gebruikt. Heb je kinderen die boven slapen, dan zou dit kunnen betekenen dat je ze wakker maakt. Een ander probleem met deze materialen is dat ze erg glad zijn en dat je dus gemakkelijk uitglijdt. Dit kun je oplossen met antislip strips of maantjes, maar dat kost je natuurlijk direct ook meer. Denk hier wel goed over na, vooral als je zelf gaat renoveren met overzettreden, omdat je deze antislip oplossingen direct mee kunt bestellen. Wil je een materiaal dat minder geluid maakt als je op de trap loopt, kies dan eventueel linoleum, sisal of tapijt.

 

Tip 3: koop één of twee extra overzettreden

Als je overzettreden gaat (laten) gebruiken voor je traprenovatie, bestel dan altijd één of zelfs twee extra treden. Als er een ongeluk gebeurt en een trede beschadigt, dan heb je een reservetrede om dit op te lossen. Er is een grote kans dat je op een later tijdstip niet meer dezelfde overzettrede kunt bestellen, omdat het assortiment regelmatig wordt aangevuld en bijgewerkt.

 

Tip 4: gebruik traplak als je gaat verven

Ga je je trap verven en wil je hier zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken? Behandel de trap dan aan het einde van de werkzaamheden met een traplak. Dit is een speciale lak die je op de trap aanbrengt en waardoor deze beschermd wordt en minder snel zal slijten. Trappen zijn vrij slijtgevoelig, omdat er veel op dezelfde plek gestapt wordt en ze daar erg intensief gebruikt worden. Een traplak voorkomt dat je dan al snel weer aan het verven moet gaan.

 

Tip 5: overweeg extra opties

Tijdens een traprenovatie heb je de mogelijkheid om extra opties uit te kiezen. Sommige van deze extra opties kunnen je het leven aanzienlijk gemakkelijker maken. Antislip strips en maantjes zijn al even genoemd, maar een leuning is voor de veiligheid ook geen overbodige luxe. Je kunt ook overwegen om een paar spotjes in je trap te laten plaatsen voor een extra verlichting. Dit kan ’s nachts ook de veiligheid verbeteren, vooral als er inwoners zijn die vaak ’s nachts naar het toilet gaan. Verschillende specialisten bieden verschillende opties aan, dus bespreek met hen wat de mogelijkheden zijn. Het is vaak goedkoper om dit direct te doen dan te wachten tot een later tijdstip en alles apart in te plannen.

 

Tip 6: maak een uitgebreide vergelijking

Voordat je een specialist aanwijst is het verstandig om een goede vergelijking te maken van de markt. Je vergelijkt materialen op prijs en op kenmerken en je vergelijkt specialisten op prijs en op vakkundigheid. Een grondig marktonderzoek kan je helpen om binnen budget te blijven en om de trap te krijgen die je ook echt wilt hebben. De beste manier om dit te doen is door zelf informatie in te winnen en met jouw specificaties vervolgens een aantal offertes op te vragen. Deze offertes leg je naast elkaar en dan kijk je bijvoorbeeld naar de keurmerken en garantieregelingen, naar de voorgestelde diensten en uiteraard ook naar de prijs. De specialist die je dan in een ideale situatie uitkiest stelt het meest complete dienstenpakket voor, voor de laagste prijs.

 

Vergelijk offertes

Wij kunnen je bij deze vergelijking helpen en hier kun je snel offertes opvragen bij vakkundige specialisten uit je regio. Dit doe je door onze vergelijkingstool te openen, je specificaties zo exact mogelijk in te vullen en te wachten tot de offertes binnenkomen.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: