6x tips waterontharder

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Waterontharders zijn er in verschillende soorten en maten. Als jij zo’n apparaat wilt aanschaffen, dan is het belangrijk dat je de waterontharder koopt die bij je past. Als je dit goed doet kun je ook genieten van zacht water en al de voordelen die hiermee gepaard gaan. Geen aanslag meer in je badkamer en je kopjes, apparaten die beter werken en gezond haar en een gezonde huid zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Gebruik daarom de onderstaande tips, zodat jij ook een waterontharder zal aanschaffen waar je vele jaren plezier van zal hebben.

Tip 1: let op de capaciteit

Er zijn grote en kleine waterontharders te koop en dat is natuurlijk niet voor niets. Het is belangrijk dat de waterontharder die je koopt het verbruik van je huishouden aan kan. Dat betekent dat een groter huishouden een grotere waterontharder nodig heeft om de vraag aan te kunnen. Bekijk dus allereerst hoeveel water jullie gebruiken en pas de capaciteit van je waterontharder hierop aan. Zo voorkom je dat je te veel betaalt of dat je niet altijd zacht water zal krijgen.

 

Tip 2: elektronisch is niet per definitie duurder

Een andere keuze, naast de capaciteit, die je zal moeten maken is die tussen elektronisch en mechanisch. Een mechanische waterontharder is goedkoper in de aanschaf omdat dit een vrij simpel apparaat is die werkt met de druk die op de leidingen staat. Je stelt deze in met een tijdsklok en geeft zo aan wanneer je je water gefilterd wilt hebben. Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit en deze slaat alleen aan als je ook echt water nodig hebt. Daarnaast kun je vele andere instellingen gebruiken, zoals de exacte nieuwe zachtheid van het water dat je krijgt en wanneer de machine mag regenereren. Omdat elektronische waterontharders daardoor zuiniger zijn is er ook minder zout nodig. Op die manier is een elektronische waterontharder dus goedkoper. Dit kan voor een groot huishouden best veel verschil maken uiteindelijk.

 

Tip 3: ook één filter is prima

Als je altijd zacht water wilt hebben, dan heb je een duplex waterontharder nodig met twee filters. Deze zal je ook van zacht water voorzien als de machine aan het regenereren is en één van de filters dus tijdelijk buiten gebruik is. Een waterontharder met één filter wordt ook een simplex waterontharder genoemd. Deze zal tijdens het regenereren geen zacht water verschaffen. In veel gevallen is dit echter geen probleem en simplex waterontharders zijn goedkoper. Als je de machine zo instelt dat deze alleen ’s nachts regenereert heb je daar eigenlijk geen nadelen van.

 

Tip 4: overweeg een tweedehands waterontharder

Misschien is het niet in je opgekomen, maar ook tweedehands zijn er waterontharders beschikbaar die nog in uitstekende staat verkeren. Deze kun je dan aanschaffen voor een aanzienlijk lagere prijs. Door je waterontharder tweedehands te kopen kun je dus een groter exemplaar aanschaffen of je een elektronische waterontharder veroorloven terwijl dit voor jou nieuw misschien niet mogelijk is. Let er wel op dat een tweedehands waterontharder niet altijd nog garantie heeft. Ook zal je de installatie zelf moeten organiseren. Het kan daarna geen kwaad om direct een onderhoudsbeurt in te plannen, zodat je tweedehands waterontharder helemaal is nagekeken, bijgevuld en schoongemaakt.

 

Tip 5: doe de eerste jaren het onderhoud zelf

Nieuwe waterontharders hebben minder onderhoud nodig en het is dan ook niet nodig om hier vanaf het begin al aandacht aan te besteden. Een onderhoudsmonteur zal de waterontharder schoonmaken, het zout bijvullen en de bewegende delen controleren en dat kun je natuurlijk ook prima zelf. Na een aantal jaren, wanneer de kans groter is dat er gebreken gaan ontstaan, kun je dan een echt onderhoudscontract afsluiten. De monteur zal periodiek langskomen om je apparaat helemaal na te kijken. Hier zit dan vaak het vervangen van de gangbare onderdelen ook bij inbegrepen. Het enige nadeel van deze situatie is dat het mogelijk is dat je garantieregeling niet meer geldig is als de waterontharder niet door een specialist is onderhouden. Dit kun je dus het beste even goed controleren voordat je zelf onderhoud gaat verrichten.

 

Tip 6: haal niet al het kalk uit het water

Met een waterontharder is het mogelijk om alle kalk uit het water te halen. Dit is echter voor de effectiviteit niet nodig. Aangeraden wordt om toch een hardheid van 2 Duitse Hardheid aan te houden. Zo zorg je ervoor dat je zelf ook nog voldoende kalk binnenkrijgt, maar dat je nog steeds erg zacht water zal ontvangen. Voor het effect van de waterontharder maakt het weinig verschil of je een Duitse Hardheid van 2 of van 0 aanhoudt.

 

Vergelijk offertes

Het is altijd een goed idee om al je opties te bekijken en het aanschaffen van een waterontharder is hier geen uitzondering op. Daarom hebben wij onze vergelijkingstool ontwikkeld waarmee je meerdere offertes kunt opvragen in één keer. Deze kun je met elkaar vergelijken en eventueel toevoegen aan wat je zelf al gevonden hebt om de beste deal te vinden bij de meest vakkundige specialist.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: