7x Veelgemaakte fouten waterontharder

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Als jij in een gebied met hard water woont, dan ben je je waarschijnlijk maar al te bewust van de gevolgen die dit heeft. Je zal vaak je badkamer moeten schoonmaken en de aanslag van de douchekop en kranen moeten verwijderen. Theeaanslag op je kopjes gaat er niet af in de afwasmachine en na het douchen voelen je huid en je haar droog aan. Apparaten die met water werken gaan sneller defect en presteren minder goed. Al deze problemen en meer kun je oplossen door een waterontharder aan te schaffen. Lees voordat je dit doet wel even de onderstaande veelgemaakte fouten door, zodat je deze in ieder geval kunt vermijden.

Al het kalk uit het water filteren

Alhoewel een waterontharder alle kalk uit het water kan filteren voor je, is dit niet aan te raden. Elektronische waterontharders kun je zo instellen dat ze toch nog wat kalk in het water laten zitten. Dat is voor jouw gezondheid beter, want je hebt dagelijks kalk nodig. Als je de machine zo instelt dat je water krijgt met een Duitse Hardheid van 2, dan heb je nog steeds erg zacht water, maar krijg je ook nog dagelijks voldoende kalk binnen. Aangezien de verkalking begint bij een Duitse Hardheid van 3, zal je ook geen nadelen ondervinden van het kalk dat in het water achterblijft.

Een te kleine of een te grote waterontharder aanschaffen

Waterontharders worden ontworpen met verschillende capaciteiten. Dat is natuurlijk niet vreemd, want een gezin van 5 heeft meer zacht water nodig dan een samenwonend stel. Voordat je je waterontharder aanschaft zoek je dus jouw waterverbruik op en ga je zoeken naar waterontharders die dit aan kunnen. Koop je namelijk een te kleine waterontharder, dan is er de kans dat deze minder water verzacht dan dat jij dagelijks nodig hebt. Als je een te grote waterontharder aanschaft dan zal je te veel betalen voor zowel de waterontharder zelf als het zout en de elektriciteit die het verbruikt. Denk hier dus goed over na en laat je goed voorlichten. Hoe beter je dit afstelt, hoe efficiënter je waterontharder zal zijn.

De tweedehands markt vergeten

Veel mensen die besloten hebben een waterontharder nodig te hebben zullen deze nieuw aanschaffen. Dit heeft ook zo zijn voordelen, omdat je je door een leverancier helemaal kunt laten ontzorgen. De installatie, de garantie en de nazorg wordt volledig door dit bedrijf op zich genomen en dat is voor jou natuurlijk erg gemakkelijk. Als je echter geld wilt besparen, dan kun je overwegen je waterontharder tweedehands aan te schaffen. Je kunt dan voor minder geld een groter apparaat vinden of je een elektronische waterontharder veroorloven. Een nadeel van tweedehands is dat je vaak de garantie opgeeft. Het is daarom verstandig om je waterontharder na aankoop even helemaal na te laten kijken en om een onderhoudscontract af te sluiten voor de komende jaren.

Een elektronische waterontharder afwijzen omdat deze te duur is

Elektronische waterontharders zijn inderdaad duurder in de aanschaf dan de mechanische waterontharders. Dat komt doordat ze met elektriciteit werken en je veel opties en instellingen geven. Mechanische waterontharders zijn simpel en werken met de druk die al op de leidingen staat. In sommige gevallen zullen elektronische waterontharders echter goedkoper in het gebruik zijn. Dat komt doordat ze het water ontharden als er vraag naar is en daardoor dus erg efficiënt zijn. Hierdoor verbruiken ze minder zout en heb je dus een waterontharder die je volledig kunt instellen op je persoonlijke behoeften. Soms is dit op de lange termijn goedkoper, vooral als je een groot huishouden hebt waar dagelijks grotere hoeveelheden water moeten worden onthard.

 

Geen watertest uitvoeren

Voordat je een waterontharder koopt kun je je water op hardheid testen. Deze testjes kun je gemakkelijk kopen en ze kosten niet meer dan €10 per stuk. Als je weet wat je daadwerkelijke hardheid is, dan kun je makkelijker bepalen of een waterontharder voor jou nut heeft. Een °DH van 8,4 tot 14 wordt gezien als gemiddeld hard water en een °DH van daarboven classificeert hard water. Als jouw °DH onder 8,4 uitkomt dan heb je al zacht water. Je kunt jezelf dan afvragen of een waterontharder echt nodig is. Wil je helemaal van je kalksteenvorming af, dan is een waterontharder al nodig bij een °DH van 3 of hoger. Een simpele test van je water kan je dus helpen een beslissing te maken over het aanschaffen van je waterontharder.

 

Niet zelf onderhoud uitvoeren

Je zou de eerste paar jaren nadat je waterontharder is geïnstalleerd kunnen overwegen zelf onderhoud uit te voeren. Het enige wat dan gedaan wordt is dat de bewegende delen worden gereinigd en gesmeerd, het zout wordt bijgevuld en het water wordt getest. Pas als de waterontharder ouder wordt zullen er ook versleten onderdelen moeten worden vervangen. De eerste paar jaar kun je het onderhoud in principe dus ook zelf en daarmee bespaar je toch €125 per beurt. Het is wel beter om na enkele jaren dan een specialist in te schakelen om het onderhoud echt goed uit te voeren. Voordat je zelf aan de slag gaat is het wel verstandig om te controleren of dit je garantieregeling niet beïnvloedt.

 

Twee filters kiezen in plaats van één filter

Het voordeel van duplex waterontharders is dat deze twee filters hebben. Dit betekent dat je altijd zacht water hebt, ook als de machine aan het regenereren is. Simplex waterontharders hebben maar één filter en als deze moet worden geregenereerd, dan zal de machine even geen zacht water kunnen aanleveren. De meeste waterontharders kun je echter zo inschakelen dat ze bijvoorbeeld ‘s nachts gaan regenereren en de kans dat je dan zacht water nodig hebt is klein. Je kunt dus geld besparen door voor een simplex waterontharder te kiezen.

 

Vergelijk offertes

Als jij een waterontharder aan wilt schaffen, dan kun je hier met onze vergelijkingstool alvast offertes voor aanvragen. Deze vergelijk je voor het vinden van de beste deal.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: