5x Valse vooroordelen waterontharders

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Als je van plan bent om te investeren in een waterontharder, dan heb je misschien al wat informatie geprobeerd in te winnen over deze apparaten. Alhoewel er veel goede en nuttige informatie te vinden is, zijn er ook een aantal valse vooroordelen die de rondte doen en die je op het verkeerde been kunnen zetten. Daarom hebben we hier de belangrijkste valse vooroordelen van waterontharders voor je op een rijtje gezet.

Waterontharders zijn niet nodig onder een °DH van 8,4

In dit vooroordeel zit zeker een kern van waarheid. Als jouw water een Duitse Hardheid (°DH) heeft van minder dan 8,4 wordt het al als zacht water geclassificeerd. Je hebt dan ook aanzienlijk minder problemen met kalkaanslag als mensen die in een gebied met hard water wonen. Toch kan het ook in die situaties nuttig zijn om een waterontharder aan te schaffen. Kalkafzetting vindt namelijk al plaats bij een °DH van 3 en als je hier volledig van af wilt, dan is een waterontharder wel nuttig. Ook als je problemen hebt met eczeem of andere huidproblemen kan een waterontharder dan een grote uitkomst bieden. Stel deze in op een °DH van 2 en je zal nog steeds kalk binnenkrijgen. De kalkafzetting wordt daar echter volledig mee geëlimineerd.

Waterontharders maken lawaai

Ook dit is eigenlijk waar. Waterontharders maken geluid als ze gaan regenereren (het verwijderen van de kalk uit de filters en het opladen van de ionen) en als ze aanslaan. Tegenwoordig zijn waterontharders echter aanzienlijk minder luidruchtig dan voorheen en aan dit probleem is recentelijk door de fabrikanten veel aandacht besteedt. Je kunt veel waterontharders daarom instellen zodat ze alleen regenereren als je niet thuis bent of ’s nachts. Ook de plaatsing van je waterontharder kun je hierop aanpassen. Zo kun je geluidsoverlast zo veel mogelijk verminderen.

Een waterontharder met twee filters is beter

Je zal gezien hebben dat er simplex en duplex waterontharders worden aangeboden. Simplex waterontharders hebben maar één filter, wat betekent dat ze geen zacht water kunnen aanleveren als de waterontharder aan het regenereren is. Dit probleem kun je oplossen door een duurdere waterontharder met twee filters aan te schaffen. Het is echter de vraag of je een waterontharder met twee filters nodig hebt. Als je het tijdstip van het regenereren zo instelt dat dit gebeurt op een tijdstip dat je niet thuis bent of slaapt, dan zal je hier geen hinder van ondervinden. Zo bespaar je geld en heb je wel zacht water op de momenten dat je hier vraag naar hebt. Grote huishoudens met een groot verbruik zouden wel baat kunnen hebben bij een waterontharder met twee filters, simpelweg omdat deze dan vaker moeten worden schoongemaakt.

Een waterontharder maakt je niet milieuvriendelijker

In tegendeel. Er zijn een aantal redenen te noemen waardoor een waterontharder je huishouden milieuvriendelijker kan maken.

  • Minder zeepproducten: met zacht water heb je minder wasmiddel, shampoo, zeep, afwasmiddel en afwasmachinetabletten nodig. Met minder schoonmaak- en zeepproducten bereik je dan hetzelfde effect. Hierdoor breng je minder schadelijke stoffen het riool in en dat is milieuvriendelijker.
  • Minder energie: apparaten die water gebruiken zullen soms 20 procent meer energie nodig hebben als ze werken met hard water. Dat komt doordat de kalkaanslag op de elementen de werking van de apparaten vertraagt. Door een waterontharder aan te schaffen zal je dus minder energie verbruiken en dat is milieuvriendelijker.
  • Minder recycling: dezelfde apparaten kunnen soms wel 30 procent langer leven. Dat betekent dat ze minder snel aan vervanging toe zijn en dat ze dus minder snel moeten worden gerecycled. Ook dit maakt je huishouden milieuvriendelijker.

Waterontharders zijn duur

De initiële kosten voor een waterontharder kunnen hoog zijn. Vooral als je een groot apparaat nodig hebt en je kiest voor een elektronische waterontharder met twee filters zal je zeker €2000 moeten investeren. Daarna zal je echter kunnen besparen. Je zal 50 procent minder uitgeven aan schoonmaak- en zeepproducten en je hoeft geen ontkalkingsmiddelen meer te kopen. Je energieverbruik gaat naar beneden en dat levert ook een besparing op. En doordat je je apparaten later kunt gaan vervangen, zal je ook daar een besparing maken. Onderstaande tabel geeft weer hoeveel je minimaal betaalt voor een waterontharder. Zoals je ziet kun je een kleine waterontharder al aanschaffen voor minder dan €1000. Daarnaast is er altijd de tweedehands markt nog. Hier zijn soms hele mooie waterontharders te vinden voor een fractie van de prijs.

Kostenpost Extra informatie Minimale prijs
Mechanische waterontharder Een simpele waterontharder die werkt met de druk die op de leidingen staat. Vanaf €650
Elektronische waterontharder Een waterontharder die werkt op stroom en die je uitgebreid kunt programmeren. Vanaf €850
Plaatsing Het laten plaatsen van een waterontharder door een specialist. Vanaf €250
Onderhoud waterontharder Het jaarlijks reinigen, repareren, nakijken en controleren van de waterontharder. Vanaf €125
Zout Het zout wordt gebruikt om de ionen van de harsbolletjes in de filters op te laden. €2 per kilo

 

Vergelijk offertes

Als je exact wilt weten hoeveel jij zou moeten betalen voor je waterontharder zonder dat je hierdoor enige verplichting moet aangaan, dan kun je deze informatie opvragen via onze vergelijkingstool. Deze tool voorziet je snel van een aantal offertes die je kunt gebruiken bij het vinden van de beste leverancier met de laagste prijzen.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: