4x Valse vooroordelen alarmsysteem

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het laten plaatsen van een nieuw alarmsysteem heeft natuurlijk veel positieve gevolgen. Inbrekers zullen allereerst al worden afgeschrikt en proberen ze het toch, dan zal het alarmsysteem ze detecteren en hier een melding van maken. Daarnaast schept een alarmsysteem de gemoedsrust dat jij, en de rest van je gezin, veilig zijn. Ben jij van plan om een alarmsysteem aan te schaffen, dan heb je misschien al wat informatie ingewonnen her en der. Lees het onderstaande artikel goed door, zodat je niet door de valse vooroordelen op het verkeerde been gezet kan worden.

Een alarmsysteem koop je net zo goed in de bouwmarkt

Je kunt inderdaad voor weinig geld een alarmsysteem aanschaffen in de bouwmarkt. Het is zelfs mogelijk om een aantal losse componenten te kopen, deze te plaatsen en aan te sluiten op je computer. Dit scheelt je veel geld, want het systeem is goedkoper en je hebt geen installatiekosten. Of dit ook beter is dan een systeem van een professionele alarmleverancier is natuurlijk maar de vraag. Wat prijzen betreft is het verschil niet per definitie heel groot (tenzij je voor een uitgebreid professioneel alarmsysteem gaat) en het heeft aardig wat voordelen om een expert te gebruiken.

  • Advies op maat: een leverancier van alarmsystemen zal jouw woning inspecteren en kan exact aanwijzen waar je beveiliging nodig hebt en waar niet. Op die manier kan er een op maat gemaakt alarmsysteem voor je worden samengesteld die exact is afgesteld op jouw woning, benodigdheden en omstandigheden.
  • Subsidie: kies je voor een professioneel alarmsysteem dat voldoet aan alle voorschriften van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, dan kun je hier in sommige gemeentes nog een subsidie voor aanvragen. Dit is dan omdat je je woning veiliger maakt. Ga daarom naar je gemeente en vraag dit na, want dit is geld waar je mogelijk recht op hebt.
  • Garantie: op een professioneel geplaatst systeem krijg je garantie. Dit is dan productgarantie en garantie over de werkzaamheden. Is er toch iets misgegaan, dan wordt dit kosteloos rechtgezet. Een alarmsysteem uit de winkel heeft vaak ook garantie, maar dit is dan alleen productgarantie. Plaats je het systeem niet goed of gaat er iets mis omdat jij een fout hebt gemaakt, dan moet je de reparatie dus zelf betalen.

 

Er is geen subsidie voor het laten plaatsen van alarmsystemen

Zoals hiervoor al even aangekaart, is er voor jou mogelijk wel een subsidie voor het laten plaatsen van een alarmsysteem. Er is inderdaad geen landelijke subsidie meer, want die bestond een aantal jaren geleden wel. Nadat de Rijksoverheid deze subsidie introk mochten de gemeenten en provincies zelf bepalen of zij hier nog aandacht aan wilden besteden. Als gevolg is er bij de ene gemeente dus wel een subsidie en bij de andere niet. Je kunt dit gemakkelijk uitvinden door online te gaan of door zelf je gemeentehuis te bezoeken. In sommige gevallen kunnen bijvoorbeeld alleen Verenigingen van Eigenaars gebruik maken van deze subsidie. Je gemeente is de enige die hier uitsluitsel over kan geven.

 

Een abonnement bij een meldkamer is niet nodig

Dit vooroordeel is eigenlijk waar, want je kunt ook gewoon je alarmsysteem zonder abonnement gebruiken. Een verbinding met de meldkamer is echter wel een goed idee, omdat er dan altijd direct iemand komt kijken. Je betaalt hier maandelijks een bepaald bedrag voor, meestal ligt dit tussen de €15 tot €30 per maand, en daarmee wordt je alarm altijd gesignaleerd en wordt er opvolging aan gegeven. Heb je dit abonnement niet, dan kan je alarm afgaan en dan word je zelf gewaarschuwd, maar dat is dan nog geen garantie dat de politie ook langs zal komen. Waarschijnlijk zal je alarm maar erg weinig afgaan en als deze dan afgaat dan is het fijn om te weten dat er altijd hulp onderweg is.

 

Alarmsystemen zijn duur

Er zijn dure en er zijn goedkope alarmsystemen op de markt. Kies je voor een standaard basissysteem en laat je deze door een alarmbedrijf leveren en plaatsen, dan beginnen de prijzen bij €700. Uitgebreide systemen laat je plaatsen voor €1000 of meer. Een alarmsysteem uit de bouwmarkt zal je €150 tot €800 kosten. Dit zijn in principe geen hoge prijzen en in sommige gevallen worden deze ook nog eens gesubsidieerd. De tabel die volgt geeft aan met welke kosten je te maken zal krijgen inclusief btw en plaatsing. Daarna vind je enkele tips waarmee je deze laag kunt houden.

 

Soort alarmsysteem Bijzonderheden Prijs
Alarmsysteem bouwmarkt Een doe-het-zelf alarmsysteem uit de winkel, exclusief plaatsing. €150 – €800
Standaard – draadloos Bedieningspaneel, sensoren en sirene €700 – €900
Standaard – bekabeld Bedieningspaneel, sensoren en sirene €1000 – €1500
Uitgebreid – draadloos Bedieningspaneel, sensoren, sirene, raammagneten, camera en bewegingsmelder €1000 – €1500
Uitgebreid – bekabeld Bedieningspaneel, sensoren, sirene, raammagneten, camera en bewegingsmelder €1500 – €2000
Hybride Draadloze en bekabelde componenten, zelf samengesteld €1250 – €1750

 

  • Korting op je verzekering: als jij jouw woning dusdanig veiliger maakt zodat deze voldoet aan de regels van het Politiekeurmerk Veilig Wonen of aan de BORG-norm, dan zijn er verzekeraars die korting geven op je inboedelverzekering.
  • Subsidie: in sommige gevallen en gemeenten kom je in aanmerking voor een subsidie waarmee je geld terug krijgt voor je alarmsysteem.
  • Tweedehands: je kunt altijd de tweedehands markt bekijken en daar op zoek gaan naar alarmsystemen. Deze zijn dan aanzienlijk goedkoper, maar je loopt de garantie en de subsidie wel mis.

 

Vergelijk offertes

Wil jij gaan investeren in een nieuw alarmsysteem? Dan kun je hier ook geld besparen als je onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool gebruikt. Deze tool kan je aan een aantal offertes helpen van betrouwbare alarmspecialisten uit jouw omgeving die je graag verder helpen.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: