7 fouten die je niet moet maken bij het verbouwen

7 fouten die je niet moet maken bij het verbouwen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Je huis verbouwen is iets wat in principe leuk hoort te zijn. Je gaat je huis verbeteren dus je houdt er een mooi resultaat aan over. Toch zie je op televisie regelmatig verbouwingen voorbij komen die op een drama zijn uitgelopen. Het huis is na jaren nog onbewoonbaar en relaties komen onder ernstige druk te staan. Voorkom dat jouw huis na een paar jaar nog niet klaar is en lees onderstaande informatie door. 

 

Niet hebben nagedacht over de financiering 

Je huis verbouwen is iets wat altijd geld gaat kosten. Het klinkt onwaarschijnlijk maar veel mensen denken niet na over de financiering voor ze met een verbouwing starten. Ze hebben een paar duizend euro spaargeld en denken daarmee een flink eind te zullen komen. Helaas. Deze verbouwingen komen vaak halverwege stil te liggen of ze worden uiteindelijk afgeraffeld. De reden is dan dat het geld simpelweg op is. Een financiering kan vanuit spaargeld maar je kan bijvoorbeeld ook de overwaarde van je huis gebruiken.

 

Geen rekening houden met je budget

Heb je een budget dan moet je er rekening mee houden bij de voorbereiding van je verbouwing. Zorg voor een goede raming van de kosten. Werk je met een aannemer, zorg er dan voor dat je vooraf een bindende offerte hebt. Op die manier weet je vooraf waar je aan toe bent. Een goede aannemer zal het budget in de gaten houden maar ook daar rammelt het soms. 

 

De aannemer die niet kan rekenen 

Je zou denken dat een aannemer goed kan rekenen en het kostenplaatje in de gaten houdt. Helaas gaan veel mensen de mist in en zitten ze nog een lange tijd in de schulden na de verbouwing. De reden is dat de aannemer niet goed kan rekenen. Het is een doener, een bouwer, maar rekenen is niet de sterkste kant. Een aannemer wil een project altijd zo mooi mogelijk opleveren. Daarom komen er altijd vragen tijdens de verbouwing. Of je er mooie paneeldeuren in wil, of je een schuifpui in wil en ga zo maar door. Dit zijn zaken die de prijs uiteindelijk wel opjagen. Laat dus een offerte vastleggen. 

 

In je huis blijven wonen 

Een verbouwing zorgt altijd voor een hoop troep en dat is iets wat vaak wordt onderschat. Je ziet het op televisie. Mensen wonen op een stinkende matras op zolder omdat de andere kamers worden verbouwd. Dat heeft zo zijn nadelen voor jou. Een slechte, ongevaarlijke en ongezonde woonomgeving zullen niet voor een goed resultaat zorgen. Zorg er dan ook voor dat je tijdens de verbouwing ergens anders woont. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een (sta)caravan in je achtertuin te zetten tijdens de verbouwing. Je bent in de buurt van de werkzaamheden en je hebt een beetje dat vakantie gevoel. 

 

Alles zelf willen doen 

Je mag dan nog zo handig zijn in het leven, een hele verbouwing zelf uitvoeren is niet te doen. Het is dan ook goed om vooraf te bepalen welke delen van de verbouwing je zelf zal gaan uitvoeren. Daarnaast is het een goed idee om te kijken voor welke delen je een specialist of aannemer inschakelt. Zelf bouwen mag dan goedkoper zijn, je kan niet alles zelf doen. Sommige klussen zijn specialistisch en die laat je liever over aan iemand die ervoor heeft geleerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aanleggen van stroom of water in de nieuwe situatie. Dit kan tot levensgevaarlijke toestanden leiden. 

 

Allemaal losse specialisten inhuren die elkaar niet kennen 

Ga je voor een verbouwing specialisten inhuren, doe dat dan bij voorkeur via een aannemer die in een collectief werkt. Deze aannemer heeft een portefeuille van vaklieden die kunnen worden ingezet bij jouw verbouwing. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een installateur, timmerman, schilder, stukadoor, elektricien et cetera. Deze mensen zullen in dit geval samen werken. De aannemer maakt een werkschema voor de verbouwing. Dat houdt in dat er in een bepaalde volgorde wordt gewerkt waarbij iedereen weet wanneer hij of zij moet komen werken in jouw huis. De aannemer zal het overzicht houden op de werkzaamheden en daarbij zal hij aanwijzingen geven aan de bouwlieden. Zou je dit niet doen en allemaal losse specialisten huren, dan loop je de kans dat men elkaar voor de voeten gaat lopen. Verder is er dan een risico dat er fouten worden gemaakt die men bij elkaar in de schoenen gaat schuiven. Vaste specialisten die elkaar kennen werken samen en daar pluk jij de vruchten van. 

 

Geen offerte laten opstellen 

‘We zien wel hoe het loopt, het resultaat zal prachtig zijn’. Dit zijn de woorden die je vaak hoort voor een verbouwing die uitdraait op een persoonlijk faillissement. We zeiden het al. Aannemers zijn niet goed in hoofdrekenen. Je zal dan zelf continu je budget moeten bewaken en dat levert niet altijd de leukste gesprekken op. Gesprekken over de kosten zijn minder leuk dan gesprekken over het resultaat. Het is dan ook goed om vooraf door de aannemer een offerte te laten opstellen. Daarbij kijk je samen met de aannemer naar alle facetten van de verbouwing. Verder kijk je ook naar de diverse individuele kosten. Op die manier weet je zeker dat er geen budget wordt overschreden. Zorg ervoor dat de offerte naderhand wordt ondertekend. Op die manier weet je zeker dat er een wederzijdse instemming is met de offerte. Denk er ook aan dat er op de offerte een duidelijke startdatum en einddatum van de werkzaamheden worden vermeld. Zo weet je waar je aan toe bent en je weet hoe lang je in een caravan moet blijven wonen. 

 

Bereid je verbouwing goed voor 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is de reden waarom je eerst offertes opvraagt voordat je een aannemer inhuurt. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent. Daarnaast weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor een aannemer. Met onderstaande button ontvang je een aantal offertes om te vergelijken, zo weet je exact waar jij aan toe bent en kan de verbouwing beginnen. 

Gerelateerd:

Direct naar:

7 fouten die je niet moet maken bij het verbouwen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: