7x Tips bestraten

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Als jij gebruik gaat maken van een stratenmaker, dan kun je deze inschakelen voor een aantal projecten rondom je woning. Misschien wil je een mooi terras laten leggen of wil je een oprit laten maken. Stratenmakers kunnen allerlei soorten bestrating voor je aanleggen en dit kan je tuin verrijken en je leven gemakkelijker maken. Als jij eraan denkt een stratenmaker in te schakelen, dan kun je de onderstaande tips vast goed gebruiken.

Tip 1: plan al je klussen tegelijkertijd in

Een stratenmaker komt natuurlijk niet dagelijks bij je langs, dus dit is het moment om alle klusjes te laten oppakken die je hebt liggen. Laat je de stratenmaker komen voor een groot project, zoals het leggen van een oprit, dan kun je hem direct vragen om je terras weer netjes te maken of om een paadje naar het tuinhuisje aan te leggen. Als je alle klusjes die je hebt tegelijkertijd aanbiedt zal je minder geld kwijt zijn dan wanneer je deze afzonderlijk inplant

Tip 2: denk goed na over het legverband

Klinkers en tegels kunnen op verschillende manieren worden gelegd en het patroon dat de stratenmaker hiervoor gebruikt wordt het legverband genoemd. Er zijn verschillende soorten legverbanden beschikbaar, sommige hiervan zijn simpel en andere ingewikkeld. Weer andere legverbanden zijn beter geschikt voor een oprit, omdat deze intensiever gebruik kunnen weerstaan. Een goede stratenmaker kan je verschillende legverbanden aanbieden en het is goed om hier over te spreken. Dit heeft invloed op het uiterlijk van je bestrating, op de prijs ervoor en ook op de functionaliteit en levensduur ervan.

 

Tip 3: overweeg betonnen stenen en tegels

Er zijn een groot aantal verschillende materialen beschikbaar voor je bestrating en het materiaal dat je kiest bepaalt het uiterlijk en je prijs. Als je van natuursteen houdt of je wilt graag gebakken klinkers laten plaatsen, dan betaal je meer. Een goedkoper alternatief dat je dan hebt is om voor beton te kiezen. Beton is goedkoper, sterk en in een groot aantal uitvoeringen te krijgen. Er wordt een verscheidenheid aan kleuren en afmetingen aangeboden. Je kunt getrommeld beton kiezen als je de stenen een oud en authentiek uiterlijk wilt geven. Het nadeel van beton is dat het wel minder lang meegaat dan klei en natuursteen. Wat betreft het uiterlijk zal je echter weinig inleveren.

 

Tip 4: neem een onderhoudscontract

Nadat de stratenmaker is geweest kun je de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten overwegen. Voor een vrij laag bedrag per jaar zal de stratenmaker dan periodiek langskomen om je bestrating na te kijken, schoon te maken, te corrigeren en te repareren. Doe je dit, dan ligt je bestrating er altijd goed bij, maar dan zal je ook de langste levensduur kunnen realiseren. Een goed onderhouden terras, bijvoorbeeld, zal vele jaren langer meegaan dan een terras waar niets aan wordt gedaan.

 

Tip 5: wissel af met grind en houtsnippers

Als je een beperkt budget hebt, dan kun je overwegen je bestrating te laten vervangen voor grind of houtsnippers. Deze materialen zijn goedkoper, maar kunnen ook erg goed dienstdoen op een paadje of een terras. Er is zelfs grind te krijgen waarmee je een oprit kunt laten leggen, omdat het niet opspat wanneer je er overheen rijdt. Grind is te krijgen in een groot aantal kleuren en met verschillende steengroottes. Eventueel kun je ook je bestrating afwisselen met grind en houtsnippers. Dit is niet alleen goedkoper, maar je kunt er ook een zeer interessant uiterlijk mee realiseren.

 

Tip 6: doe het zelf

Tenzij je ervaring hebt is het niet verstandig om zelf je bestrating te gaan leggen. Dit is ten eerste een specialistische klus, maar ook een zware klus. Doe je het niet goed, dan loop je het risico dat je bestrating gaat verzakken. Er zijn echter wel een aantal werkzaamheden die je wel zelf kunt doen. Je kunt de tuin bijvoorbeeld leeghalen en de begroeiing alvast weghalen voordat de stratenmaker komt. Tijdens de werkzaamheden kun je meehelpen en naderhand kun je opruimen. Bespreek met de stratenmaker welke taken je wilt en kunt verrichten zodat jullie je plan hierop kunnen aanpassen.

 

Tip 7: probeer je materiaal tweedehands te vinden

Mensen die net verhuisd zijn of die hun tuin gaan renoveren hebben soms hele mooie materialen over die nog een lang tweede leven kunnen leiden. Misschien vinden ze de huidige bestrating zelf niet mooi of willen ze een andere stijl bestrating laten plaatsen. Wat ook de reden, natuursteen en klinkers zijn soms aanzienlijk goedkoper te krijgen op de tweedehands markt. Deze materialen lenen zich hier erg goed voor, omdat ze een erg lange levensduur hebben. De nieuwprijs voor natuursteen en klei is erg hoog, maar tweedehands is dit veel beter betaalbaar. Met een beetje geluk en geduld kun je zo je materialen zelf inkopen en aanzienlijk besparen op de eindprijs.

 

Vergelijk offertes

Wil jij in contact gebracht worden met een goede stratenmaker? Wij kunnen je helpen bij het vinden van deze vakman en de beste deal. Als je via onze vergelijkingstool offertes opvraagt dan kun je deze met elkaar vergelijken zodat je alle opties hebt bekeken en nooit te veel betaalt.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: