5x Veelgemaakte fouten stratenmaker

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Stratenmakers kunnen je helpen bij het aanleggen van allerlei soorten verharding in je tuin. Een oprit, een terras of een pad, bijvoorbeeld. Ook gebruiken ze een verscheidenheid aan materialen, van beton tot natuursteen en van grind tot flagstones. Als jij de diensten nodig hebt van een stratenmaker, dan zal je ongetwijfeld na hebben gedacht over wat je wilt en hoe je dit moet gaan inplannen. Als je de volgende informatie doorleest kun je de meest gemaakte fouten in ieder geval alvast vermijden.

Geen vergelijking maken

De beste manier om een goede stratenmaker te vinden is door een uitgebreide vergelijking te maken van de verschillende specialisten in jouw regio. Omdat het leggen van bestrating een vrij specialistische klus is, zijn er grote verschillen tussen wat de stratenmakers je kunnen bieden. Een beginnend stratenmaker is bijvoorbeeld goedkoper, maar zal niet zo ervaren zijn met het plaatsen van ingewikkelde legverbanden. Daarnaast zijn er altijd stratenmakers die uiterst vakkundig werk afleveren en anderen die een bestrating leggen van middelmatige kwaliteit. Maak dus een vergelijking van 3 tot 6 stratenmakers uit je omgeving en kies zo de stratenmaker die het beste aansluit bij je wensen en je budget.

Alles nieuw aanschaffen

Je zal blij verrast worden door wat er nog op de tweedehands markt wordt aangeboden aan materialen voor bestrating. Natuursteen kan bijvoorbeeld vele jaren meegaan en als iemand een tuinrenovatie gaat uitvoeren en het natuursteen niet meer nodig heeft, dan kun jij dit voor een aanzienlijk lagere prijs aanschaffen. Je moet natuurlijk geluk hebben dat je vindt wat je zoekt en in de juiste hoeveelheden, maar met een beetje geduld kun je zo een goed koopje op de kop tikken. Je maakt de stenen schoon en ze zien er weer als nieuw uit. Klinkers van gebakken klei lenen zich hier ook erg goed voor, vooral omdat deze na verloop van tijd ook mooier worden.

Niet met de buren overleggen

Er zijn twee redenen waarom het een goed idee is om met de buren te praten als je bestrating gaat laten leggen. Dit doe je nog voordat je de klus inplant.

  • Kwantumkorting: als jullie opritten of tuinen aan elkaar grenzen, dan kan het goed mogelijk zijn dat de buren ook behoefte hebben aan de diensten van een stratenmaker. Laten jullie dezelfde oprit leggen, dan geeft dit een gevoel van eenheid tussen jullie twee woningen, maar je kunt er ook geld mee besparen. Hoe groter de klus, hoe lager de prijs per vierkante meter voor een stratenmaker.
  • Overlast: het is ook altijd goed om de buren in te lichten van de plannen die je hebt. Ze zullen dan niet verbaasd opkijken als de stratenmaker ineens in je tuin aan het werk gaat. Afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren kun je dan ook uitleggen welke overlast de buren zouden kunnen ervaren en wat je eraan doet om dit te beperken. Dit is natuurlijk gewoon netjes, maar je vermindert er ook de kans mee dat de buren gaan klagen.

Beton als materiaal afwijzen

Beton heeft een grijs en grauw imago en als je aan betonnen tegels en stenen denkt, dan denk je misschien aan de tegels op het speelplein vroeger of grote betonnen platen met een industrieel uiterlijk van 70 jaar geleden. Vandaag de dag heeft beton echter een facelift gekregen en kun je betonnen tegels en stenen krijgen in allerlei kleuren en uitvoeringen. Je kunt er klinkers mee nabootsen en ook natuursteen. Beton is modern, klassiek en landelijk tegelijkertijd en dus heel erg veelzijdig. Daarnaast betaal je voor betonnen stenen aanzienlijk minder dan voor de echte tegenhanger. Het nadeel van beton is wel dat het minder lang meegaat. Je zal dan je bestrating eerder moeten laten vervangen.

Geen onderhoudscontract afsluiten

Een slecht onderhouden oprit ziet er slordig uit. Er komt mos en andere plantgroei door de voegen heen, de stenen beginnen te verzakken en de kleur vervaagt. Als je wilt dat jouw bestrating er altijd schitterend bij ligt, dan kun je een onderhoudscontract afsluiten met de stratenmaker. Deze zal dan voor een klein bedrag per jaar of maand periodiek langskomen om je betrating te reinigen, corrigeren en repareren. Een ander groot voordeel daaraan is dat je dan veel langer van je nieuwe bestrating zal kunnen genieten. De levensduur zal aanzienlijk langer worden als je dit goed laat onderhouden. Een stratenmaker kan je bestrating klaar maken voor de winter en weer acceptabel maken voor het mooie weer in de lente. Bespreek deze optie dus met je stratenmaker, omdat het natuurlijk de bedoeling is dat jouw bestrating zo lang mogelijk mee zal gaan.

 

Vergelijk offertes

Wil je ook een stratenmaker in gaan schakelen? Dan is het goed om alvast een begin te maken aan je marktonderzoek. Wij kunnen je hier veel tijd en moeite mee besparen als je onze vergelijkingstool gebruikt. Volg de link, vul je gegevens in en je ontvangt snel enkele offertes van stratenmakers uit je directe omgeving.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: