Vocht in uw huis wordt geregeld vergeleken met een sluipmoordenaar. Dat is niet zo vreemd wanneer u zich bedenkt dat vocht de veroorzaker is van veel gezondheidsklachten. Wie vocht gaat bestrijden zal er dan ook achter komen dat er een hoop voordelen aan zitten. Waar u niet bij stil staat is dat er ook nadelen zitten aan vochtbestrijding. We keken voor u naar de voordelen en nadelen en daarnaast vroegen we ook de prijzen op van vochtbestrijding. We kwamen tot de volgende opsomming.

Hoeveel kost vochtbestrijding

Voor vochtbestrijding in uw huis zult u kosten moeten maken. We vroegen een aantal offertes op.

Wat voor vochtbestrijding laat u uitvoeren Omschrijving Prijs
Impregneren van uw gevel Met impregneermiddel de gevel beschermen tegen vocht en vuil Tussen 12 en 17 euro per vierkante meter
Isoleren van de kruipruimte De kruipruimte isoleren met folie of polystyreen om vocht vanuit de grond tegen te houden Tussen 12 en 25 euro per vierkante meter
Injecteren van de gevel De gevel injecteren met een middel wat vocht van onderaf tegenhoudt Tussen 20 en 25 euro per strekkende meter

 

De voordelen van vochtbestrijding

Vochtbestrijding heeft meerdere voordelen. We hebben ze voor u op een rij gezet.

  • Een gezond binnenklimaat. Vocht in huis zorgt voor een klam binnenklimaat. U krijgt een binnenklimaat waar het vocht heerst. Uw huis voelt kil aan in zowel de zomer als in de winter. Het zorgt voor een huis wat continu vochtig is. Het ruikt muf en uw spullen zullen nooit helemaal droog zijn. Zelfs uw meubelen worden op den duur aangetast omdat er vocht optrekt. Het vocht wat u binnenshuis heeft is dan ook slecht voor heel veel zaken in uw huis.
  • Een betere gezondheid. De meeste gezondheidsklachten die met uw luchtwegen te maken hebben worden veroorzaakt door vocht. U heeft dan ook wanneer uw huis vochtig is geregeld een luchtwegontsteking die zich maar lastig laat verdrijven. De reden hiervan is dat het vocht in uw huis vol bacteriën zit. U zit daar continu tussen waardoor het lastig is om te herstellen. Wanneer het vocht uit uw huis verdreven is zult u dan ook bemerken dat uw gezondheid gelijk zal gaan verbeteren. Bacteriële infecties en luchtweginfecties behoren al snel tot het verleden.  
  • Lagere stookkosten. Wanneer u aan vochtbestrijding gaat doen zult u gelijk merken dat u minder aardgas verstookt. U heeft doorgaans een hoge gasrekening omdat uw huis maar moeilijk op temperatuur kan komen. Door het bestrijden van het vocht zult u gelijk minder hard hoeven te stoken waardoor uw energierekening zal gaan dalen. Investeren in vochtbestrijding houdt dan ook in dat u gelijk minder gaat betalen voor uw maandelijkse voorschot. U houdt dus geld over voor andere zaken.
  • Minder koude voeten. De meeste kou in uw huis komt binnen vanuit de grond. De kou komt via uw kruipruimte uw huis binnen. Op het moment dat u aan vochtbestrijding gaat doen zult u bemerken dat u minder snel koude voeten krijgt. Zeker in de wintermaanden, wanneer de energierekening bij kou behoorlijk kan oplopen, is dit een groot voordeel. U zult een stuk aangenamer wonen en u hoeft niet steeds met dikke sloffen aan door uw huis te lopen.
  • Geen optrekkend vocht. Optrekkend vocht kan voor flink wat overlast zorgen. Wanneer u last heeft van optrekkend vocht zult u dat vrijwel gelijk zien aan bijvoorbeeld uw meubels. De poten zullen wit uitslaan door het vocht en het materiaal raakt aangetast. Ook in uw muren herkent u gelijk de kenmerken van optrekkend vocht. U ziet schimmelranden bij uw plafond zitten en bij de hoeken in de vloer. Dit vocht is lastig te bestrijden. Daarnaast is schimmel ook nog eens ziekmakend. U zult sneller een bacterie of een infectie oplopen wanneer u bijvoorbeeld onder de douche gaat in een ruimte waar schimmel heerst.
  • U komt in aanmerking voor subsidie. Laat u uw huis isoleren tegen vocht dan komt u in aanmerking voor subsidie. U moet in dat geval wel twee vormen van isolatie tegelijk laten aanbrengen. Denkt u bijvoorbeeld aan kruipruimte isolatie en gevel Ook wanneer uw huis een beter energielabel krijgt door de isolatie komt u verder in aanmerking voor subsidie.

De nadelen van vochtbestrijding

  • Ingekapseld vocht. Laat u vocht bestrijden in uw huis dan moet u ervoor waken dat u niet juist vocht gaat inkapselen. Dat gaat nog redelijk gemakkelijk. Wanneer er vocht in uw kruipruimte staat zal dit via de muren omhoog trekken uw huis in. Wanneer u de kruipruimte en/of de vloer gaat isoleren zal dat vocht niet meer weg kunnen trekken. Wanneer u dan ook nog eens bijvoorbeeld de gevel laat impregneren zal het zo zijn dat u opeens met een muur komt te zitten waar het vocht in de vorm van vieze zwarte randen op komt te staan. De reden is heel simpel. U heeft door uw isolatie vocht ingekapseld. Wanneer u dit probleem wilt voorkomen doet u er heel verstandig aan om eerst het vocht uit de kruipruimte weg te pompen. Vervolgens plaatst u vochtvreters in de kruipruimte om het vocht verder aan de muren te onttrekken. Dat doet u een ruimte tijd vooraf. Op deze manier voorkomt u het probleem van ingekapseld vocht. Heeft u het probleem al en wilt u er vanaf, dan plaatst u de vochtvreters in de ruimtes van uw huis waar het vochtprobleem zichtbaar is.
  • Niet in alle kruipruimtes mogelijk. Vochtbestrijding in de vorm van isolatie is helaas niet in alle kruipruimtes mogelijk. Er zijn talloze kruipruimten in ons land die voor een isolatie eigenlijk te ondiep zijn. U kunt in dat geval wel kiezen voor bijvoorbeeld isolatie in de vorm van polystyreen parels of polystyreen chips. Dit materiaal laat zich gemakkelijker aanbrengen doordat het met een pomp in de kruipruimte wordt aangebracht.

Betaal niet teveel

Voor het bestrijden van vocht betaalt niemand graag teveel. Vraagt u dan ook eerst offertes aan voordat u vocht gaat bestrijden. Dat doet u met deze button. U vergelijkt de offertes op de volgende zaken:

  • Vergelijk de kosten van het materiaal. Het ene isolatiebedrijf kan nu eenmaal goedkoper inkopen dan het andere bedrijf.
  • Vergelijk de kosten van het arbeidsloon. Veel kosten van isolatie bestaan uit het arbeidsloon. Goed om daarop te besparen.
  • Vergelijk alleen prijzen die inclusief de BTW zijn.