20 tips energierekening verlagen

Het leven is al duur genoeg en daarom is het altijd fijn om mogelijkheden te hebben om de energierekening te verlagen. Door zuinig om te gaan met energie bespaart u niet alleen geld, het is ook nog eens goed voor het klimaat. Zeker met het oog op de toekomst is het verstandig om alvast enige maatregelen te treffen. Er zijn genoeg handigheidjes om uw energierekening te verlagen, daarom leest u twintig tips zodat u weet wat voor maatregelen u kunt nemen.

Het vervangen van lampen

De grootste stroomverbruiker in huis is natuurlijk de verlichting. Heeft u door heel uw huis nog gloeilampen, dan kunt u deze het beste vervangen. Kies voor energiezuinige ledlampen en bespaar tientallen euro’s per jaar op stroom. Daarnaast is het aan te raden om lampen aan te laten als u ze echt gebruikt. Ondanks dat u zuinige lampen heeft, is het toch verstandiger om de lamp uit te schakelen wanneer u hem niet gebruikt. Zo kunt u ook uw energierekening verlagen.

Het gebruik van apparaten

Een andere tip die zeker bijdraagt aan het verlagen van de energierekening is wassen op 30 graden. Het is namelijk de helft goedkoper dan wassen op 60 graden en een kwart goedkoper dan wassen op 40 graden. Wanneer u wast met kouder water bespaart u enorm veel stroom. U kunt ook kiezen om te wassen op de eco-stand, echter duurt dit wel iets langer dan een normaal wasprogramma. Wanneer u de eco-stand ook gebruikt voor andere apparaten, zoals een laptop of afwasmachine, bespaart u ook op uw energierekening.

Gebruik een waslijn of droogrek

Niet alleen voor het wassen van kleding kunt u uw energierekening verlagen, ook bij het drogen. Kies bijvoorbeeld voor een waslijn of droogrek in plaats van een wasdroger. Wanneer u gebruik maakt van een droger betaal je bijna een euro aan stroom. Reken dat maar eens uit wanneer u hem regelmatig gebruikt. Het drogen op een wasrek duurt misschien wat langer, maar u bespaart er wel geld mee. Mocht u niet zonder droger kunnen, dan is het aan te raden om te kiezen voor een warmtepompdroger met een zuinig energielabel. Dit draagt ook bij aan het verlagen van de energierekening.

Vervang uw vloerverwarming pomp

Het is ook aan te raden om de vloerverwarming pomp te vervangen om uw energierekening te verlagen. Dit apparaat pompt het warme water in huis rond. In de meeste huizen is echter een oude pomp aanwezig die maar één stand heeft. Niet alleen staan deze pompen het hele jaar op vol vermogen, ook als de verwarming niet aan staat gebruikt hij energie. Tegenwoordig zijn er vloerverwarmingspompen die efficiënter werken. Bij een oude pomp betaalt u in de meeste gevallen €130 euro per jaar, maar met een nieuwe pomp nog maar €20 euro per jaar.

Goed voor het klimaat

Elk huishouden heeft een koelkast in huis, maar vervangen dit apparaat alleen als het kapot is. Het is klimaatvriendelijker en goedkoper om al eerder een nieuwe koelkast aan te schaffen. Dit geldt niet alleen voor de koelkast, maar ook voor een televisie of vriezer. Kijk altijd goed naar het energielabel zodat u zeker weet dat u hier een goede keuze in maakt. Daarnaast gebruiken veel elektrische apparaten de helft minder elektriciteit dan een aantal jaar geleden. Ook zeker een goede tip om de energierekening te verlagen.

De vriezer

Om even terug te komen op de vriezer, hiermee kunt u ook uw energierekening verlagen. Het beste is om dit apparaat regelmatig te ontdooien, want een ijslaag van meer dan twee millimeter op het vrieselement staat voor tien procent meer stroomverbruik. En dat wilt u natuurlijk voorkomen. Hierna kunt u meteen de vriezer instellen op -18 graden Celsius, kouder is zeker niet nodig. Wanneer u iets wilt ontdooien kunt u dit het beste in de koelkast zetten, zo hoeft hij weer minder hard te werken. Ook een goede tip om uw energierekening te verlagen.

Vervang uw oude ventilatie

De meeste huishoudens maken nog gebruik van een oude wisselstroom ventilatie box. Dit is een afzuigsysteem dat door het hele huis voortdurend vuile lucht afvoert. Niet alleen verbruikt hij ruim €80 euro per jaar aan stroom, het is ook nog eens meer dan een wasmachine en koelkast bij elkaar. En dat is niet goed wanneer u uw energierekening wilt verlagen. Wanneer u kiest voor een moderne box op gelijkstroom gebruikt u tot wel tien keer minder stroom. Een mechanische ventilatie staat de hele dag aan en daardoor wordt er continu stroom verbruikt.

De televisie en ontvanger

Wist u dat hoe groter het scherm van uw televisie, hoe meer u uw energierekening kunt verlagen? Daarnaast gebruikt een led televisie ongeveer de helft minder stroom dan een lcd-tv. Om nog meer uw energierekening te verlagen kunt u ook eens goed kijken naar het stroomverbruik van de ontvanger. Eentje met een harde schijf verbruikt bijna twee keer zoveel stroom dan zonder harde schijf. Ook is het zo dat wanneer de ontvanger in stand-by staat hij ook veel stroom verbruikt. Mocht u hem niet gebruiken dan kunt u hem het beste helemaal uitzetten. Zo verlaagt u ook de energierekening.

Gebruik de thermoskan

Nog een paar laatste handige tips om uw energierekening te verlagen is bijvoorbeeld om een thermoskan te gebruiken. Dit is efficiënter omdat een koffiezetapparaat enorm veel stroom verbruikt door de warmhoudplaat. Bent u meer een liefhebber van thee, dan kunt u het hete water ook direct in een thermoskan gieten. Zo hoeft u niet steeds de waterkoker opnieuw aan te zetten. Daarnaast vindt u in onderstaande tabel een handig overzicht hoeveel u kunt besparen per jaar. Zo kunt u tot maar liefst €505 euro per jaar besparen als u het slim aanpakt.

Wat kunt u doen?

U bespaart per jaar

Het vervangen van lampen

Tot €130,-

Wassen op lagere temperaturen

€17,-

Gebruik van waslijn of droogrek

Tot €88,-

Vervangen van vloerverwarmingspomp

Tot €100,-

Vervangen van een koelkast

Tot €40,-

Vervangen van ventilatie box

Tot €63

Televisie en ontvanger met harde schijf

Tot €67

Totaal

€505