Beste gaskookplaat

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Vandaag de dag zijn er een hoop manieren om te koken. Koken op gas is van oudsher de meest bekende methode en deze verdient in veel gevallen nog steeds de voorkeur boven koken op inductie of keramisch koken. De vraag die wordt gesteld is wat de beste kookplaat is om aan te schaffen. We keken naar een aantal aandachtspunten en we maakten een top 5 van de beste gaskookplaten van 2021.

Wat zijn de 5 beste gaskookplaten van dit moment

We ontvingen van specialisten de 5 beste gaskookplaten, samen met een aantal specificaties. We hebben ze voor je samengebracht in onderstaande tabel.

Welk merk-type Inbouw/vrijstaand Aantal kookzones Prijs vanaf
ETNAKGV358RVS Vrijstaand 4 189 euro
ETNAKGG820ZTA Inbouw 4 298 euro
ETNA2106VRVSA Inbouw 4 138 euro
ETNAKGG673ZTA Inbouw 5 369 euro
Inventum IKV7523WGRVS Inbouw 5 275 euro

Inbouw of vrijstaand

Gaskookplaten zijn er in een inbouwvorm of een vrijstaande vorm. Een vrijstaande gaskookplaat is gemakkelijk te gebruiken wanneer je geen keuken met inbouwapparatuur hebt. De kookplaat kan op een aanrecht worden geplaatst en zodoende heb je werkruimte om te koken. Een inbouw kookplaat wordt in een keuken gebouwd en daardoor gaat er geen extra ruimte op je werkblad verloren. Een dergelijke kookplaat oogt wat luxueuzer.

Het aantal kookzones

Het aantal kookzones is doorgaans 4 of 5. In het geval van 5 kookzones gaat het ook nog eens om een wokbrander. Deze is wat groter en wat dieper en er wordt meer warmte afgegeven. Dit soort platen wordt vooral gekocht door hobbykoks en professionals. Zij nemen de extra ruimte die de kookplaat inneemt voor lief. Dit systeem is vooral handig wanneer je regelmatig kookt met een wok en wanneer je daarnaast nog meerdere pannen op je fornuis hebt staan. 4 Kookzones wordt het meeste binnen huishoudens gekozen. Het biedt de ruimte aan meerdere pannen tegelijk maar daarbij moet je erbij rekening houden dat er voor de wok vaak onvoldoende ruimte is.

Waarom is koken op gas nog steeds zo populair

Koken op gas mag dan niet meer de enige methode zijn, het is nog altijd de meest gebruikte manier. Dat heeft meerdere redenen. Allereerst is het een heel veilige methode. Wanneer je kinderen hebt kom je er al snel achter dat een keramische of elektrische kookplaat nog lang gloeiend heet blijft terwijl je dit niet meer ziet. Het risico op brandwonden is dan ook aanzienlijk. Een gaskookplaat koelt na het koken relatief snel weer af waardoor het risico op brandwonden beperkter is. Verder kan je bij gas de sterkte van de warmte goed instellen. Je kan dan ook meer gedoseerd de warmte instellen dan bij een keramische of elektrische kookplaat. De warmte komt bovendien bij een wok om de hele onderkant heen in plaats van alleen in het midden onderin. Je kan dan ook prettiger koken.

Aandachtspunten bij een gaskookplaat

Ga je een gaskookplaat kopen dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Het belangrijkste punt is de tijd dat je de kookplaat kan gebruiken. In steeds meer postcodegebieden worden huishoudens van het gasnet gehaald. Het zou toch enorm jammer zijn wanneer je net een dure gaskookplaat koopt wanneer je vervolgens van het gasnet moet. Informeer hier dus naar voor je een gaskookplaat gaat aanschaffen. Een ander punt is bij een vrijstaande gaskookplaat de plek van de kookplaat. Veel mensen zetten deze neer op een tafelmodel koelkast om ruimte op het aanrechtblad te besparen. Dit is geen verstandige plek. Een koelkast moet zijn warmte kwijt naar achteren toe en samen met de gaskookplaat kan dit voor een gevaarlijke temperatuur zorgen. Daarnaast zal de koelkast veel harder moeten koelen wanneer er een gaskookplaat die warmte afgeeft bovenop staat. Bij een gaskookplaat komt ook onderhoudswerk kijken. De gasslang heeft een beperkte levensduur omdat deze op den duur poreus wordt. In dit geval moet je er dus goed op letten dat je de gasslang bijtijds vervangt. Op de gasslang staat een jaar afgedrukt waarin deze vervangen moet worden voor de veiligheid.

Belangrijk bij de aanschaf

Ga je een gaskookplaat kopen, let dan op een aantal dingen. Allereerst moet je kijken naar het vermogen van de gaskookplaat. Maak jij er intensief gebruik van en staan er meerdere pannen op het fornuis wanneer jij bezig bent, kies dan voor een fornuis met een hoog vermogen. Je wil niet dat je eindeloos lang staat te koken of te bakken. Daarnaast moet je kijken naar het vermogen wat jouw aansluiting kan bieden. Deze twee vermogens moeten matchen met elkaar. Een laag vermogen in een huis zorgt al snel voor een onbevredigend resultaat bij een kookplaat. Laat de kookplaat wanneer het om een inbouw apparaat gaat altijd aansluiten door een gecertificeerd bedrijf. Het laatste wat je wil is dat er gas vrijkomt onder het koken omdat de aansluitingen niet goed bevestigd zijn.

Keurmerken bij een gaskookplaat

Koop je een gaskookplaat, let dan altijd op het CE keurmerk. Dit geeft aan dat de kookplaat voldoet aan de eisen die de Europese Unie eraan stelt. Een gaskookplaat die daarnaast ook het TÜV keurmerk draagt voldoet bovendien aan de nog strengere eisen van de Duitse overheid. Je weet dat je dan een top kwaliteit product koopt.

Vergelijk eerst prijzen

Voordat je een gaskookplaat aanschaft is het belangrijk dat je eerst prijzen vergelijkt. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk een aantal vrijblijvende prijsopgaven om naast elkaar te leggen. Op die manier betaal je nooit de hoofdprijs voor een gaskookplaat.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: