Btw op zonnepanelen terugvragen

Heb je onlangs zonnepanelen gekocht? Dan ben je verplicht om jezelf te melden bij de Belastingdienst als kleine ondernemer als je stroom terug levert aan de energieleverancier. Hierbij kan je profiteren van de interessante regeling van de Belastingdienst, namelijk het terugvragen van de btw op zonnepanelen. Maar wat houdt het terugvragen van de btw op zonnepanelen precies in, hoeveel kan je hierbij terugkrijgen en wat komt hier allemaal bij kijken? Ga door met lezen hieronder om alles te weten te komen over deze regeling van de Belastingdienst.

 

Btw terugvragen op zonnepanelen

De kosten om een set zonnepanelen te kopen kunnen flink oplopen afhankelijk van het vermogen en het aantal panelen, maar dankzij een handige regeling van de Belastingdienst kan je de btw op zonnepanelen terugvragen. Dit geldt ook als je geen ondernemer bent. Duurzaamheid wordt flink gestimuleerd door de overheid. De Belastingdienst helpt hier bij door je de mogelijkheid te bieden om de volledige 21% btw weer terug te vragen. Hierdoor worden de kosten aanzienlijk verlaagd waardoor de investering veel aantrekkelijker wordt gemaakt, ook voor mensen die geen ruim budget hebben. Het gaat om de 21% btw die je hebt betaald over niet alleen de aanschaf van het systeem maar ook over de installatie daarvan.

 

Het nut van deze btw regeling

Er zijn bepaalde redenen waarom de Belastingdienst en de overheid hebben besloten om de kosten voor het aanschaffen van zonnepanelen te verlagen middels een btw regeling (en een subsidie). Nederland doet ook mee met de gemaakte afspraken tijdens het Klimaatakkoord in Parijs, waarbij we per 2050 met ons allen geheel duurzaam moeten draaien. Dit betekent dus dat we geen gebruik meer zullen maken van aardgas en dat we slechts groene stroom zullen gebruiken. Dit bereik je door je woning te verduurzamen, maar het verduurzamen van je huis is niet bepaald goedkoop. Om deze kosten te verzachten zijn er speciale regelingen ingezet, waardoor ook mensen met een klein budget zonnepanelen kunnen aanschaffen.

 

Jezelf als ondernemer aanmelden

Als je gebruik wilt maken van deze btw regeling dan dien je jezelf eerst als ondernemer aan te melden. Dit kan je makkelijk en snel bij de Belastingdienst regelen. Je wordt namelijk gezien als kleine onderneming in ogen van de Belastingdienst zodra je je eigen stroom opwekt en dit terug levert aan een energieleverancier. Het gaat hierbij om de kleine ondernemers regeling, ook wel de KOR genoemd. Naast het terugvorderen van de btw profiteer je nog van andere fiscale voordelen door jezelf als ondernemer aan te melden. Zo hoef je niet elke keer opnieuw btw-aangifte te doen en betaal je geen omzetbetaling. Ga je jezelf als ondernemer melden, vul dan op de website van de Belastingdienst het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ in en stuur deze ondertekend op.

 

Wanneer aangifte indienen

Dien de aangifte in binnen maximaal zes maanden nadat het kalenderjaar waarbij je het systeem hebt aangeschaft voorbij is. Zo kan je onnodige boetes en tijdsverspilling voorkomen. De aangifte kan je makkelijk en snel digitaal doen, maar in sommige situaties wordt nog steeds een papieren aangiftebiljet opgestuurd met de post. Hou er wel rekening mee dat je tijdens het indienen van de aangifte moet zorgen dat zowel de aangifte, de factuur van de aanschaf en de installatie van het systeem en het energiecontract allemaal op dezelfde naam staan.

Stappenplan btw terugvorderen

Ben je van plan om de kosten van je zonnepanelen te verlagen door gebruik te maken van de terugvordering? Volg dan de onderstaande stappen:

  1. Meld je aan als ondernemer voor de btw bij de Belastingdienst.
  2. Wacht op een reactie. Dit duurt meestal maximaal tien werkdagen.
  3. Geef je rekeningnummer door aan de Belastingdienst.
  4. Dien de btw-aangifte in.

 

Hoe vaak aangifte doen?

Wil je de btw terugvragen bij de Belastingdienst? Om gebruik te kunnen maken van de btw terugvordering moet je eerst jezelf registreren voor je aangifte kunt doen. Dit proces is meestal vrij netjes geregeld, voornamelijk voor ondernemers met grotere bedrijven. Het is immers niet langer noodzakelijk om een aangifte elke keer opnieuw in te dienen, maar meestal is een enkele afgifte meer dan genoeg.

 

Voordelen btw terugvragen

Er komen allemaal voordelen kijken bij het terugvragen van de btw bij de Belastingdienst. Als je jezelf aanmeldt als ondernemer voor de KOR regeling, dan betaal je geen omzetbelasting als je minder dan €20.000 per jaar verdient. Daarnaast hoef je de belasting aangifte slechts eenmalig te doen waardoor je administratiekosten voorkomt en bespaar je enorm op de kosten omdat je als het ware een korting geniet van 21%.

 

Niet als ondernemer melden

Meld je jezelf niet aan als ondernemer bij de Belastingdienst, dan word je als een normale ondernemer beschouwd waardoor je elk kwartaal de aangifte moet gaan doen. Dit betekent tevens ook dat je niet kunt profiteren van alle fiscale voordelen die je wel hebt als je jezelf als ondernemer aanmeldt bij de Belastingdienst. De Belastingdienst probeert namelijk de Nederlanders zoveel mogelijk te stimuleren om over te gaan tot het investeren in verduurzaming van hun woning.

 

Offertes vergelijken

De beste manier om direct te starten met het verduurzamen van je huis begint bij het inschakelen van een goede specialist. Een specialist kan namelijk precies aangeven wat de juiste stappen zijn die je moet nemen als je zelf een zo energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk huishouden wilt runnen. Belangrijk is om niet te vergeten dat je eerst moet vergelijken voor je overgaat tot het maken van een keuze. Zo kan je immers het beste besparen op de kosten terwijl je ook nog kwaliteit in huis haalt.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Commentaren
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op:

0
Wat denk jij? Laat een comment achterx
()
x