De energierekening

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Hoe meer je over de energierekening weet, des te makkelijker het wordt om te kunnen besparen op de kosten. De energierekening bestaat namelijk uit een aantal vaste en variabele onderdelen. Maar wat zijn de gemiddelde energiekosten in Nederland, waaruit bestaat de gemiddelde energierekening en wat zijn de zaken die hier allemaal bij komen kijken? Door verder te gaan met lezen van dit artikel kom je alles over de energierekening te weten.

 

De energiekosten

Een gemiddeld huishouden in Nederland betaalt jaarlijks ongeveer €1.610 aan energie. Het gaat hierbij om zowel de kosten voor gas als voor stroom. De kosten voor stroom zijn €600 en de kosten voor gas worden op €980 geschat. Naast deze maandelijkse kosten voor energie komen er nog een aantal kosten om de hoek kijken op de energierekening. Het gaat bijvoorbeeld om de vaste kosten van de energieleverancier en van de netbeheerder. Ook de vermindering energiebelasting vormt een deel van de energiefactuur, aangezien je ongeveer €559 terug kunt krijgen per jaar.

 

Leveringskosten

Op de energiefactuur tref je de leveringskosten. Dat zijn de vaste kosten voor het leveren van stroom en gas naar je woning. Deze kosten worden bepaald per kilowatturen stroom (kWh) en per kubieke meter gas (m3). Elke leverancier mag zelf bepalen wat de leveringskosten zijn, dus de leveringskosten verschillen per bedrijf. De stroomprijs per kWh in 2021 is €0,22. Van dit bedrag gaat €0,07 uit naar de markt en €0,15 gaat naar de energiebelasting en ODE. De gasprijs per m3 bedraagt in 2021 €0,79, waarvan €0,27 cent uitgaat naar het aardgas €0,52 naar de energiebelasting en ODE gaat.

Energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE)

Ook op gas en stroom moet je 21% belasting betalen aan de Belastingdienst. Deze belasting maakt dat de stroom- en de gasprijs aanzienlijk wordt verhoogd. De reden voor deze verhoging is om Nederlanders te stimuleren om minder gas te gebruiken maar om zoveel mogelijk op zoek te gaan naar duurzame en groenere opties. Hoe hoog de belasting precies is, hangt van de Belastingdienst af. De belasting die we moeten betalen op de energiefactuur wordt onderverdeeld tussen de energiebelasting die je moet betalen en de opslag duurzame energie (ODE).

 

De vaste kosten

Er komen bepaalde vaste kosten voor op de energiefactuur. Het betreft de kosten om gas en stroom te leveren, oftewel de vaste leveringskosten of het vastrecht. Dit geld gaat uit naar de administratieve kosten en dergelijke. De vaste kosten op de energiefactuur bedragen jaarlijks ongeveer €70 voor gas en €71 voor stroom. Elke leverancier mag deze tarieven helemaal zelf bepalen, dus de kosten variëren onderling.

 

De netbeheerkosten

De netbeheerkosten kunnen worden omschreven als de kosten voor het aansluiten, voor de meter en voor het transport van gas en stroom. Reken op een bedrag van ongeveer €442 per jaar. Hierbij gaat het om €254 aan stroom en €187 aan gas. Je kunt helaas net zelf bepalen welke netbeheerder je kiest aangezien je een netbeheerder aangewezen krijgt op basis van de regio waar je woont. Daarnaast kan je als klant ook geen invloed uitoefenen op de netbeheerkosten.

 

Vermindering energiebelasting

De vermindering energiebelasting, ook wel de teruggaaf energiebelasting genoemd, betreft een maandelijks tarief die je terugkrijgt van de Belastingdienst als je een elektriciteitsaansluiting hebt. De overheid stimuleert het gebruik van stroom omdat dit gezien wordt als een basisbehoefte. Het gaat om een vast bedrag waarbij je energie verbruik geen invloed heeft op de hoogte. Hoe minder stroom en gas je verbruikt, des te meer je terugkrijgt aan belasting. Het gemiddeld bedrag dat je terug kunt krijgen in 2021 is €559.

 

Overige posten

Naast de bovengenoemde posten zijn er nog een aantal zaken die voorkomen op de energierekening. Het gaat bijvoorbeeld om de correctiefactor gas, een correctie speciaal ontwikkeld omdat niet gas niet op elke locatie dezelfde ‘calorische waarde’ heeft. Ook de hoeveelheid warmte kan flink verschillen. Naast de correctiefactor gas heb je ook nog de regiotoeslag gas. Dit is een toeslag voor het transporteren van gas naar je huishouden. Naarmate je verder van Groningen, de gasbron in Nederland, woont ga je ook meer betalen aan toeslag. Deze toeslag zit al in de prijs per m3 gas verwerkt.

 

Vast versus variabel contract

Je kunt kiezen tussen het afsluiten van een vast contract of het afsluiten van een variabel contract. Sluit je een vast contract af, dan weet je zeker dat je geen omkijken hebt naar de prijzen per kWh en m3 gedurende de hele looptijd van het contract. Je hebt met een vast energiecontract bij de energieleverancier dus veel meer zekerheid waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Personen met een variabel contract moeten telkens checken of er ontwikkelingen zijn op de markt in de stroom- of de gasprijzen. De energieleveranciers hebben namelijk het recht om tweemaal per jaar hun tarieven te wijzigen. Heb je een variabel contract, dan gaat je tarief omhoog bij een prijsstijging en omlaag bij een daling in de prijs.

 

Offertes vergelijken

Ook Nederland moet per 2050 duurzaam omgaan met energie. Er mag geen gebruik gemaakt meer worden van aardgas en ook grijze stroom mag niet meer geproduceerd worden. Dit betekent dat we moeten gaan investeren in duurzame maatregelen om onze woningen voor te bereiden op een duurzaam wonen. Ga op zoek naar een goede specialist voor meer informatie over de mogelijkheden in je eigen situatie. Je kunt de beste offertes slechts scoren door een goede vergelijking te maken van de verschillende betrouwbare specialisten uit je eigen regio. Nadat je de vergelijking hebt gemaakt kan je makkelijk en snel een geschikte specialist uitzoeken en kiezen welke offerte het best geprijsd is. Zo kan je voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding gaan en besparen op de kosten.

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: