Duurzame koelkasten en vriezers kopen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Bij het kopen van een nieuwe koelkast of vriezer moet je op allemaal zaken letten, waaronder het stroomverbruik van het apparaat. Energiezuinige koelkasten en vriezers zijn voorzien van een donkergroen energielabel waardoor ze makkelijk te herkennen zijn. Maar hoe energiezuinig zijn koelkasten en vriezers nou eigenlijk en waar moet je allemaal aan denken als je van plan bent om een nieuwe koelkast of vriezer te gaan kopen? Hieronder kom je het allemaal te weten.

Energiezuinige koelkasten en vriezers

Volgens onderzoek is gebleken dat koelkasten en vriezers grote energieslurpers zijn in de meeste huishoudens. Daarnaast hebben de meeste koelkasten en vriezers een schadelijk effect op het milieu. Vervang je huidige koelkast en vriezer door energiezuinige modellen, ook als ze het beiden nog prima doen. Tegenwoordig kan je zeer zuinige koelkasten en vriezers kopen waardoor je aan gebruik vele malen minder betaalt aan stroom per maand.

De productie van koelkasten en vriezers en het milieu

Het produceren van nieuwe koelkasten en vriezers speelt een grote rol in het verslechteren van het milieu. Tijdens de productie zijn er veel grondstoffen nodig, veel energie en daarnaast komt er veel kijken bij het transport van de apparaten en de CO2 die hierbij wordt uitgestoten. In

Gevaarlijke stoffen

Er komen allemaal gevaarlijke stoffen kijken bij koelkasten en vriezers. Modernere apparaten bestaan grotendeels uit materialen als kunststof, ijzer en isolatiemateriaal maar er komen ook koudemiddelen in voor. Meestal gaat het hierbij om isobutaan, een vrij milieuvriendelijke stof. Oudere koelkasten en vriezers hebben wel HFK’s als koudemiddel, wat zeer slecht is voor het milieu en niet meer gebruikt mag worden in koelkasten als koudemiddel vanwege de sterke bijdrage aan klimaatverandering.

Let op het energielabel

Koop je een nieuwe koelkast of viezer, dan moet je altijd goed letten op het energielabel van het apparaat. Kies apparaten met een donkergroen energielabel zodat je verzekerd bent van het kopen van een energiezuinig en milieuvriendelijk apparaat. Daarnaast moet je goed kijken wat het stroomverbruik is per jaar in kWh zodat je een inschatting kunt maken van wat je kwijt gaat zijn aan energie. Deze informatie vind je allemaal op het energielabel.

Vermijd Amerikaanse koelkasten

Amerikaanse koelkasten kunnen handig zijn vanwege het grote formaat, maar voor het milieu en voor je portemonnee is zo een koelkast aanschaffen niet zo verstandig. Deze koelkasten zijn groot, duur en verbruiken zeker 35% dan de normale variant.

Stroomverbruik meten

Door het stroomverbruik van de koelkast of vriezer te meten kan je nagaan hoeveel stroom er wordt gebruikt. Zo kan je nagaan in hoeverre je koelkast of je vriezer wel zuinig omgaat met energie of niet en kan je bepalen of het tijd is voor een nieuw apparaat.

Tweede koelkast of op vakantie gaan

Velen hebben een tweede koelkast in huis staan, wat voor de een handig kan zijn maar eigenlijk eerder een last is voor het milieu en voor de portemonnee. 20% van alle Nederlanders hebben namelijk een tweede koelkast in huis staan. Zet een tweede koelkast de deur uit of schakel het apparaat uit als deze niet in gebruik is. Heb je echt de ruimte nodig, dan kan je beide koelkasten vervangen door een groter maar energiezuinig exemplaar.

Let op deze zaken als je een nieuwe koelkast of vriezer koopt

Bij de aanschaf van een nieuwe koelkast of vriezer dien je goed te letten op bepaalde zaken zoals de grootte van het apparaat. Hoe groter het apparaat, des te meer stroom er wordt gebruikt. Daarnaast kan je met een te kleine koelkast of vriezer weer aangemoedigd worden om er een tweede bij te halen. Verder moet je een geschikt model uitkiezen. Hou rekening dat een zuinig apparaat veel duurder is, mar deze kosten verdien je zo terg door de energiebesparing omdat je minder aan stroom gaat betalen per maand. Tenslotte is het slim om bij een keukenverbouwing direct om een nieuwe en energiezuinige koelkast te vragen.

Oude koelkast of vriezer vervangen

Oude koelkasten en vriezers dien je niet altijd te repareren. In de meeste gevallen kan je een oude koelkast of vriezer beter vervangen door een nieuw model. Hoe ouder de koelkast of vriezer, des te meer stroom er nodig is zodat het apparaat naar behoren kan functioneren. Er is immers veel stroom nodig om het apparaat koel te houden. Vervang een oude koelkast of vriezer direct door een energiezuinig model, ook al verkeert je huidige koelkast of vriezer nog in goede staat. Breng je oude koelkast of vriezer naar de kringloopwinkel, een tweedehandswinkel of geef hem weg aan een ander om het apparaat een tweede leven te geven.

Kapotte koelkast of vriezer inleveren

Is je oude koelkast of vriezer kapot, verkoop deze dan niet maar lever het apparaat gescheiden in. De materialen in de koelkasten en vriezers kunnen weer gerecycled worden. Daarnaast kan het koudemiddel in deze apparaten in de lucht terechtkomen, wat zeer schadelijke effecten zal hebben voor het milieu. Je kunt bij het kopen van een nieuw model je oude koelkast of vriezer inleveren bij de fabrikant. De oude vriezer of koelkast kan je ook zelf brengen naar de milieustraat.

Offertes vergelijken

Milieuvriendelijkheid en energiezuinigheid zijn twee belangrijke factoren als je je woning wilt verduurzamen. Zo ben je beter op een groene toekomst voorbereid. Wil je weten wat voor jou de beste opties zijn om je huishouden te verduurzamen? Twijfel dan niet en ga direct over tot het vergelijken van offertes voor je een keuze maakt. Een vergelijking maak je door eerst offertes bij specialisten uit je omgeving op te vragen, deze offertes naast elkaar te zetten en vervolgens kijken naar alle prijzen, voorwaarden en de kwaliteit. Zo kan je zelf de beste specialist uitkiezen en de offerte selecteren met de beste prijs zodat je op de kosten kunt besparen.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: