Energiezuinige lampen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Lampen worden steeds zuiniger en milieuvriendelijker gemaakt, waarbij er minder stroom nodig is om je hele huis te verlichten. Het is dan ook verstandig om alle lampen in en om je huis heen te vervangen door energiezuinige LED lampen. Maar wat zijn energiezuinige lampen nou eigenlijk, op welke manier kan je gebruik maken van zuinige verlichting en wat komt er allemaal kijken bij het gebruik en de aankoop van energiezuinige lampen? Je komt het allemaal te weten door verder te gaan met lezen van dit artikel.

 

Energiezuinig verlichten

Hoe zuiniger je met de verlichting in en om je woning omgaat, des te lager je maandelijkse energiekosten zullen zijn. Een deel van de energiekosten gaat namelijk uit naar het verlichten van je huis. Als je zuiniger omgaat met de lampen in en om je huis zal je naast de verlaagde energierekening, ook kunnen profiteren van de milieuvriendelijke werking. Als we het over energiezuinigere lampen hebben, dan gaat het meestal om LED verlichting. LED lampen hebben veel minder stroom nodig in vergelijking tot gloei- of halogeenlampen. Daarnaast is er minder sprake van broeikassen die worden uitgestoten en klimaatverandering verergeren. Hou verder rekening met het feit dat het kopen van energiezuinige lampen niet de enige manier is om de kosten van verlichting te verlagen. Je kan namelijk ook zelf je verbruik aanpassen en zuiniger omgaan met stroom.

 

Waarom zijn LED lampen zuinig?

LED lampen hebben een zeer zuinige werking, zeker als je de werking gaat vergelijken met gloeilampen en halogeenlampen. De lamp verliest namelijk minder warmte, maar geeft toch veel licht met dezelfde hoeveelheid stroom als bij andere lampsoorten. Er wordt bij LED lampen licht opgewekt door het omzetten van stroom in licht. In geval van zowel LED lampen, spaarlampen als tl-lampen is de hoeveelheid licht evenveel als bij gloeilampen of halogeenlampen. Het energieverbruik is echter vele malen minder. Hierdoor zal je energierekening aan het eind van de maand ook veel lager uitvallen en belast je het milieu veel minder.

 

Vervang lampen in huis door LED lampen

Belangrijk is om waar mogelijk alle verlichting in huis te vervangen door LED lampen, ook als de lampen nog in prima staat verkeren. Door LED lampen te gebruiken betaal je in het begin wel meer aan aanschafkosten, maar aangezien deze verlichting zo zuinig met stroom omgaat zal je het verschil duidelijk opmerken in de kostenverlaging in je energierekening.

 

Let op het energielabel

Het energielabel van de verlichting die je gaat kopen is van groot belang. Op het energielabel wordt namelijk aangegeven in hoeverre de verlichting die je wilt kopen wel of niet zuinig met het energieverbruik omgaat. Hierbij is het verstandig om te gaan voor zuinige verlichting, te herkennen aan het donkergroen energielabel met de letters A++. De letters op het nieuwe energielabel maken geen gebruik meer van plusjes, maar je kunt de zuinigheid van lampen aangegeven door middel van de letters A tot G.

 

Voordelen en nadelen LED lampen

Er komen allerlei voordelen kijken bij het gebruik van LED lampen. Het gaat hierbij niet slechts om de kostenbesparing en de milieuvriendelijke werking, maar het gaat om nog veel meer. Daarnaast moet je ook rekening met de nadelen houden. De verschillende voor- en nadelen van LED lampen zijn als volgt:

 

Voordelen Nadelen
LED lampen werken zuinig en zijn goedkoop te gebruiken. De kosten voor het aanschaffen van LED lampen liggen vrij hoog.
LED lampen hebben een lange levensduur van rond de 15.000 branduren. LED lampen zijn niet geschikt voor gesloten lamphouders of spotjes.
Deze lampen zijn stevig en schokbestendig. Je kunt dimmers niet altijd gebruiken.
LED lampen bevatten geen schadelijke stoffen.  
Je kunt LED lampen zo vaak als je wilt aan- en uitschakelen.  
Bij het aanschakelen is de lichtsterkte direct maximaal.  

 

Spaarlampen

Naast LED verlichting zijn ook spaarlampen vrij zuinig in gebruik. Als je spaarlampen met LED lampen vergelijkt, dan is het energiegebruik van spaarlampen net iets hoger. Bij spaarlampen zit er ook meer kwik, de levensduur is iets minder lang dan bij LED lampen, spaarlampen zijn kwetsbaarder en hebben meer tijd nodig voor de lichtsterkte maximaal is. Daarnaast is de lichtkleur van een spaarlamp anders dan die van een LED lamp. Als je in je huis spaarlampen hebt, is het niet nodig om ze direct te vervangen door LED lampen. Op moment dat de huidige spaarlampen het begeven, dan is het wel tijd om te denken aan vervanging. Gebruik dan LED verlichting.

 

TL-lampen

Je kunt onderscheid maken tussen oudere TL-lampen en modernere TL-lampen. De oudere TL-lampen werken niet even zuinig als LED lampen, wat het dus belangrijk maakt om deze lampen direct door LED verlichting te vervangen. In de meeste gevallen is het ook noodzakelijk om het armatuur te veranderen of om de bedrading aan te moeten passen. Modernere TL-lampen zijn wat zuiniger in gebruik vergeleken met LED verlichting. Moderne TL-lampen zijn voornamelijk ideaal voor bedrijven, kantoren en andere zakelijke toepassingen. Op moment dat je de modernere TL-lampen moet vervangen dan zijn er voldoende vervangende lampen op de markt die zowel energiezuinig als milieuvriendelijk zijn.

 

Offertes vergelijken

Door zuinig met je verlichting om te gaan kan je al flink sparen op de maandelijkse energiekosten. Het zou slim zijn om direct mee te gaan met de energietransitie door te investeren in het verduurzamen van je huis. Hoe duurzamer je woont, des te zuiniger je omgaat met energie en des te milieuvriendelijker je huishouden ook zal zijn. Als je meer over de mogelijkheden van verduurzaming wilt weten, dan moet je niet langer wachten en direct contact opnemen met een goede specialist zodat deze je kan adviseren over de opties. Vind goede specialisten door middel van het maken van een vergelijking van de offertes de je binnenkrijgt van specialisten uit je eigen regio. Zo bespaar je enorm op de kosten, omdat je zelf kunt kiezen voor de meest voordelige offerte. Tegelijkertijd weet je ook zeker dat je voor kwaliteit hebt gekozen omdat je zelf een geschikte specialist kunt selecteren.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: